Så vet du om flädern är ätlig eller giftig

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Giftig eller ätlig – lär dig vad som skiljer dem åt.
Foto: Thinkstock
Giftig eller ätlig – lär dig vad som skiljer dem åt.

Snart blommar fläderbuskarna, men vet du att en sort är giftig? Så här lär du dig vilken du kan göra saft av och vilken du ska lämna ifred.

Fläderblomssaft, så ljuvligt somrigt, blommigt och uppfriskande och dessutom enkelt att göra saften själv. Men se upp, gör inte misstaget att plocka den giftiga druvflädern. Så här ser du skillnaden mellan äkta fläder, Sambucus nigra, och den giftiga druvflädern, Sambucus racemosa.

Hittar du en blommande fläderbuske redan i maj och blir sugen på att plocka blomklasar och göra saft ska du se upp, det är den giftiga druvflädern du hittat. Druvflädern blommar redan i april–maj och i juni–juli kommer bären som är röda. Blomklasarna är, precis som namnet säger, formade som druvklasar och saknar dessutom den karaktäristiska fläderdoften. Låt den stå och se vacker ut.

Sommarfläder är också en giftig fläder, men det är en ört som blir drygt en meter hög och vissnar ner helt på vintern.

Foto: Thinkstock
Den giftiga druvfläder, Sambucus racemosa, har röda bär.

Den ätbara fläderna, Sambucus nigra, blommar först i juni–juli och har platta blomklasar och doftar gott av fläder. Bryt av en klase och ställ upp och ner, står den kvar är den ätbar. I augusti kommer bären som är svarta, de går utmärkt att göra sylt och saft på, men de måste kokas annars kan de vara giftiga.

Foto: Thinkstock
Den ätliga flädern, Sambucus nigra, har platta blomklasar och svarta bär.
Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN