Rappne: Här är blommorna som tål minusgrader

Publisert:

Med ljusets återkomst blir suget efter blommor, blad och färg allt starkare. Men så länge nätterna envisas med temperaturer under nollstrecket så är det bäst att välja blommor som tål några minusgrader till utekrukorna. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bäst tips.

– Det var länge sedan jag längtade så mycket efter våren som i år, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Jag vill ha massor av blommor och färg och som tur är så finns det mycket att välja mellan så här på vårkanten.

Pampiga, fyllda påskliljor med matchande vivor.

Vill du sätta färg på utekrukorna vet du säkert redan att penséer och lökväxter, som till exempel påskliljor och pärlhyacinter, tillhör tuffingarna som klarar minusgrader.

– Penséen är en av de starkaste och härdigaste man kan tänka sig. Är de väl odlade så klarar de ända ner till 5–7 minusgrader utan några problem.

Penséer, små men tuffa.

Men det finns en mängd andra växter som går bra att sätta ut redan nu. Dessutom gör kylan att blommorna står sig mycket längre.

– De här blommorna blommar ju inte bara för att vara vackra, de blommar för att fortplanta sig. Så fort man ser att en blomma börjar bli lite ful och vissna så ska man plocka bort den. Då tänker växten att; oj, jag har inte gjort tillräckligt många frön för min nästa generation, jag måste göra ännu fler blommor, så det blir ännu flera frön. Så bort med alla vissna blommor så fort som möjligt, säger Bosse Rappne.

Har du problem med rådjur ska du satsa på narcisser, de brukar rådjuren låta bli eftersom växtsaften är kladdig och smakar lite skarpt.

Narcissen Silver chames är Bosse Rappnes favorit.

– Min favorit i år är narcissen Silver chames som är klasblommig, otroligt fin, säger Bosse Rappne.

Gyllenlack är tålig och kan bli stor som en buske.

Bland Bosse Rappnes andra favoriter finns gyllenlack, en riktigt stabil växt som kan bli 60–80 centimeter hög. Låt dig inte luras av dess sirlighet, den här tål också frost. Nyp bort fröhusen så blommar den riktigt länge.

Jordvivor doftar ljuvligt och finns i mängder av former och färger.

– Om jag försöker mig på en trendspaning så tror jag att jordvivan, primula, kommer starkt, säger Bosse Rappne. Den doftar fantastiskt. Tänk att ha den längs vägen fram till entrén, man kommer in genom grinden och så välkomnas man av jordvivans goda doft. Det blir man alltid lycklig av

Även förgätmigej är tålig och tål ner till 3–4 minusgrader. Och skulle det bli kallare så kan man täcka över krukorna med ett lakan eller handduk så att inte kylan lägger sig direkt på växterna.

Strandtrift hör också till de tåliga sorterna.

– Och titta på den här lilla rosa strandtriften, så otroligt fin. Och ranunkeln är också en riktig favorit.

Komplettera gärna med något som hänger ner över kanten på krukan, det är snyggt. Murgröna är ett säkert kort men trifolium, som finns i mängder av färger, är också tåliga och de kan du ha kvar hela sommaren.

– Byt ut växterna runtomkring men låt trifolium stå kvar. De finns i jättefina färger och kombinationer så det är lätt att få match på den.

Toffelblomman är en gammal klassiker och finns i många vackra färger.

En riktig gammal klassiker är toffelblomman som finns i många fina färger.

– Den här odlade min pappa när jag var liten och jag tyckte det var kul att gå och klämma sönder blommorna, det var kanske inte så lyckat, säger Bosse Rappne. Också tålig, klarar ett par, tre minusgrader utan problem.

På våren ska man också vara lite sparsam med vattningen. Vattna inte för mycket varje gång, de får naturligtvis inte torka, men det ska inte heller vara dyngsurt i krukorna.

– Sköter du blommorna rätt så kan många av dem hålla sig fina ända fram till midsommar, säger Bosse Rappne.

Ranunkel håller sig länge utomhus.

Blommor som tål minusgrader:

  • Lökväxter
  • Toffelblomma
  • Ranunkel
  • Vivor, Primula
  • Förgätmigej
  • Gyllenlack
  • Tusensköna
  • Julros
  • Penséer
  • Trifolium
  • Strandtrift
  • Murgröna
Nu längtar vi efter vårens färgprakt.

Tips för plantering i kruka

  1. Lägga ett lager lecakulor i botten av krukan så får växternas rötter både syre och vatten.
  2. Fyll krukan med jord till två tredjedelar
  3. Placera dina växter som du vill ha dem i krukan, flytta runt och prova lite olika placeringar och kombinationer. 
  4. Fyll på med jord runt alla växter, tryck till så de står stadigt och så du ser att det finns tillräckligt mycket jord.
  5. Vattna så att jorden blir ordentligt fuktig men efter det så vattnar du lite lagom så att jorden inte är genomsur.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.