Rhododendron och azalea – så lyckas du

Publicerad:
Uppdaterad:
På Sofiero finns Europas största samling av rhododendron och azalea.
Foto: Sofiero, Sandra Karlsson
På Sofiero finns Europas största samling av rhododendron och azalea.

Odla – Tips för din odling

Glöm den lilablommande, trötta, dammiga busken i barndomens trädgård. Rhododendron och azaleor finns i mängder av färger och former. På Sofiero finns Europas största samling av rhododendron och azalea.

Många är vi som minns den stackars rhododendronbusken i något hörn av barndommens 60-tals trädgård. Ofta bortglömd, dammig och eländig men ändå bjöd den på vackra blommor varje försommar.

Foto: Thinkstock
Den ljuvliga blomningen tar nästan andan ur en.

Visste du att det finns nära tusen arter av rhododendron i naturen? Två i Sverige, ett tiotal i Europa och resten i övriga värden. De varierar i storlek från träd på över 30 meter till mycket små krypande buskar. De har blad från några millimeters längd upp till en meter. Blommorna kan vara vita, gula, orange, rosa eller lila och variera i storlek från ett par millimeter till över 30 cm, så mångfalden är enorm.

Sofiero, strax norr om Helsingborg, finns Europas största samling av rhododendron. Den första rhododendronbusken planterades för 111 år sedan. Här blommar cirka 10 000 buskar under maj och juni varje år. Nytt för i år är att du kan gå över Sofias bro med sin fantastiska utsikt över den norra ravinen med sina rhododendronplanteringar. Här kan du säkert hitta en ny favorit till din egen trädgård eller kanske rentav inspireras till att skapa din egen rhododendrondal.

Men vad är då skillnaden mellan rhododendron och azalea? De är ju så lika. Rent generellt kan man säga att rhododendron är städsegrön, det vill säga att bladen sitter kvar året om, medan azalea är lövfällande, men det finns faktiskt azaleor som inte tappar bladen på vintern. Azalean trivs bäst i sol medan rhododendron trivs bättre i halvskugga eller skugga. Azalean doftar också betydligt mer än rhododendronen.

Foto: Thinkstock
Varje blomma är värd en närmare granskning.

Skötsel och plantering

  • Azalea och rhododendron behöver sur jord, vilket betyder att den har lågt ph-värde. Det finns färdig rhododendronjord att köpa men det går lika bra med grov naturtorv.

  • Välj en halvskuggig, gärna lite fuktig, plats om du har en städsegrön buske och mer sol om den är lövfällande. Det får gärna vara lite skyddat eftersom de inte gillar blåst.

  • Rötterna är ytliga så plantera inte alltför djupt. Bara någon centimeter under krukjordens yta.

  • Lägg gärna barr och löv som täckning, det sänker på-värdet.

  • Vattna rikligt efter plantering och under första säsongen.

Källa: Svenska rhododendronsällskapet, Sofiero

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA