Snart är det påsklov – här hittar du tips på aktiviteter

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Snart är det påsklov – här hittar du tips på aktiviteter för dig som stannar hemma på lovet.
Foto: Rebecca Wallin/Johner
Snart är det påsklov – här hittar du tips på aktiviteter för dig som stannar hemma på lovet.

Snart är det påsklov igen.
För dig som inte ska åka bort finns det mängder av aktiviteter att hitta på hemma i Sverige.
Här hittar du tips på vad du kan hitta på om du stannar på hemmaplan.

Snart är det påsklov igen.  Beroende på var du bor i Sverige infaller påsklovet lite olika. Antingen veckan före påsken eller veckan efter.

Många väljer att resa bort under påsken men för de som inte har tid eller möjlighet finns massa roliga saker att hitta på hemma i Sverige.

Gör något aktivt

För dig som inte gillar att sitta still så kan det vara ett bra alternativ att träna under påsken.

Varför inte passa på att göra något aktivt utomhus så får du dessutom frisk luft och lite välbehövlig sol. Om du bor på ett ställe där det fortfarande finns is och snö så är påsken ett perfekt tillfälle att åka  åka skridskor eller skidor. Har det istället blivit lite mer vår på din hemort så  är ett hett tips att ta en  joggingtur eller spela fotboll eller basket med kompisarna.

Om vädret är sämre så kan man alltid ta en tur till badhuset eller varför inte testa på någon ny rolig aktivitet som ett lekland, spela paintball, gå och klättra eller testa en trampolinpark.

I många städer anordnar lokala idrottsföreningar lovverksamhet eller möjlighet att prova på olika sporter. Kolla ditt lokala utbud för att se vad som finns tillgängligt på din ort.

Ta det lugnt

För den som är sugen på att bara ta det lugnt i några dagar så finns det mängder att hitta på inomhus. Varför inte samla ihop ett kompisgäng och spela lite brädspel eller satsa på att läsa några av de där böckerna som blivit liggande på nattduksbordet. Ett besök på biblioteket kan också vara en bra aktivitet om du inte har några böcker hemma.

Att gå på bio är en annan mysig aktivitet som passar både stora och små. Under påsklovet har många biografer föreställningar även på dagtid.

Ett urval av saker att hitta på i Stockholm

 • Lär dig fiska på Aquaria
  På vattenmuseet Aquaria kan du passa på att lära dig att fiska och lära dig mer om hållbart fiske. Ingår i ordinarie entréavgiften och passar från 6 år. Gäller 5-8/4.

 • Robot-workshop
  Hur får man saker att röra på sig och vilka saker behöver en robot ha inuti sig. På Dieselverkstaden i Nacka kan barn mellan 5-8 år eller 9-12 år  anmäla sig till en Robot-workshop

 • Lär dig allt om häxor
  På Historiska museet kan du under påsken lära dig allt om häxor och blåkulla. Du kan också tillverka din egen magiska salva. Passar barn mellan 6-15 år.

 • Gå på äggjakt på Kungliga slottet
  Passa på och gör ett besök på Kungliga slottet i påsk. Äggjakten passar alla barn mellan 5-10 år.

Saker att hitta på i Göteborg:

 • Möt reptiler
  Möt några av världens giftigaste djur i påsk. På Reptilariet – en ny utställning på Universeum kan du komma riktigt när några riktigt läskiga reptiler.

 • Spelhallen på Liseberg
  Är du spelsugen så har Liseberg under påsklovet öppnat upp portarna till sin spelhall. Air hockey, flipper och arkadspel finns att testa.

 • Prova parkour i Nordstan
  Vill du testa Parkour? Då ska du bege dig till Nordstan under påskhelgen. Det är gratis att testa.

Saker att hitta på i Malmö:

 • Gör din egen podcast
  Är du sugen på att göra en egen podcast.  Passa på att besöka Podcast-verkstadenpå Balagan på biblioteket  i Malmö under påsken.  Speciella tider och datum gäller.

 • Påsklovsverkstad på Moderna Museet
  Kom och pyssla på Moderna museet. Alla barn från 4 år är välkomna men det är begränsat antal platser. Barnen måste ha med sig en ansvarig vuxen.

 • Testa tyngdlyftning
  Är du sugen på att testa tyngdlyftning? På Malmö Lyftarklubb kan du under påsklovet testa på sporten. Öppet för alla mellan 10-20 år. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA