”Ont om ljusglimtar – men förr eller senare vänder det”

Därför blev det nedgång på börsen – experten förklarar

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-10-10

Turbulensen på marknaden fortsätter och det lyser rött i många portföljer nu.

Vad är orsaken och hur bör man tänka för att inte drabbas av panik?

Vad kan få börsen att vända?

Sparekonom Maria Landeborn förklarar.

Det dystra börstrenden fortsätter, även september blev en röd månad på börsen. Nya nedgångar stärker oron hos småsparare, till exempel har nätbanken Avanza meddelat att deras kunder nettosålt aktier för första gången i år.

Så vad är det som orsakat börsnedgången vi ser nu? Och vad kan få börsen att vända?

Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige, förklarar:

– Det är det enorma skifte som skett i år där vi på kort tid gått från ett decennium av låg inflation och låga räntor, till hög inflation och höga räntor.

Teknikbolag har backat

Under första halvan av året var det främst räntorna som satte press på börsen.

– Allra mest negativt påverkades högt värderade tillväxtbolag, exempelvis många av de teknikbolag som blev vinnare under pandemin. I höst har nedgången snarare berott på rädsla för att stramare penningpolitik ska leda till en global lågkonjunktur under nästa år.

Vilka faktorer/händelser kan få börsen att vända uppåt?

Landeborn säger att det allra bästa vore om inflationen vände ner snabbare än förväntat, så att centralbankerna kan ta ett steg tillbaka och inte behöver höja räntan så mycket som planerat:

– Det skulle innebära en lättnad för både tillväxtbolagen på börserna i och med att räntorna skulle falla tillbaka, och för de mer konjunkturkänsliga bolagen eftersom risken för en lågkonjunktur skulle minska, säger Maria Landeborn.

Maria Landeborn på Danske Bank.

Det skulle också vara bra om konjunkturen visar sig stå emot räntehöjningarna väl:

– Så att vi får en så kallad mjuklandning i ekonomin snarare än en recession nästa år. Slutligen får vi hålla tummarna för en mild och blåsig vinter, eftersom det skulle innebära lägre energipriser och mindre risk för en rejäl kostnadschock för hushållen när det blir kallt ute.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Fed och Riksbanken betyder mycket

Vilka större händelser som kan påverka börsen finns inom snar framtid?

Mycket fokus ligger på den konjunkturstatistik som presenteras löpande.

– Framför allt siffror över inflationen och hur den utvecklas, samt hur tillväxt och konsumtion håller emot stigande räntor är intressant. Centralbankernas räntebesked är givetvis viktiga, särskilt vad amerikanska Fed och svenska Riksbanken gör påverkar oss som svenska sparare, bostadsägare och konsumenter.

Rapportsäsongen för tredje kvartalet ser jag också fram emot, för att se om bolagen kommer att säga något om vilka styrke- och svaghetstecken de ser framöver.

Många är oroliga, speciellt de som upplever sin första större börsnedgång. Hur ska man tänka nu?

– Det är ont om ljusglimtar just nu, men håll ut – förr eller senare vänder det. Börsen har historiskt hämtat sig från samtliga kriser den gått igenom, och den kommer att hämta sig från den här också. När vändningen kommer går inte att säga på förhand, men att den kommer kan vi känna oss säkra på.

”Förr eller senare vänder det upp”

Under tiden bör man säkerställa att man inte har sparpengar på börsen som man behöver i närtid, då har man tagit för hög risk, menar Landeborn.

– Sparar man långsiktigt är det bättre att fortsätta tänka långsiktigt, och inte plötsligt börja fundera på vart börsen är på väg de närmsta veckorna eller månaderna. Månadssparande ska man fortsätta med. Tänk på att du köper billigare varje månad börsen går ner! Förr eller senare vänder det upp igen, och då kommer du snabbare tillbaka på plus om du fortsatte att köpa och inte avbröt sparandet.

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET