Aya från Angered upptäckte börsen av en slump: ”Det blev en aha-upplevelse”

Min aktieresa: Aya Salar, 24, analytiker, Göteborg

Uppdaterad 2022-11-24 | Publicerad 2022-11-23

Efter flytten från Irak väntade en uppväxt i trångboddhet och ont om pengar i Angered.

Men Aya hade stora drömmar, stark drivkraft och lösningar för alla hinder.

På vägen mot målet upptäckte hon börsen, vilket styrde om hennes planer och gav slutformen till drömmen.

Aya visste tidigt att hon ville få mycket ut av livet, men förutsättningarna i början var inte de bästa. Hennes familj flyttade från Irak till Sverige när hon var två år. I början delade de lägenhet med en annan familj i stadsdelen Angered i Göteborg, det dröjde ett bra tag innan familjen lyckades få en egen lägenhet och så småningom flytta till Partille. Då var Aya elva år och redan medveten om föräldrarnas kamp om att säkra försörjningen. Pappan, som var bilhandlare i hemlandet fortsatte på samma bana i Sverige, mamman som hade en examen i datateknik hade olika ströjobb.

– Vår familj hade ingen stabil ekonomi på den tiden, som småttingar fick vi värna om pengar och fick spendera ytterst lite. Därför blev pengar en drivkraft för mig, säger hon.

Tidigt i livet bestämde hon sig att skaffa sig ett eget kapital och uppnå ekonomisk frihet, men också att driva ett eget företag.

Första steget blev att skaffa en bra utbildning. Hon läste naturprogrammet på gymnasiet och därefter kandidatprogrammet inom nationalekonomi som avslutades på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Upptäckte börsen av en slump

Mitt under utbildningen på universitetet hände en sak som kom att slutligen forma hennes mål: hon upptäckte börsen.

Hon läste en finansiell översiktskurs och var på en föreläsning. Framför henne i föreläsningssalen satt en elev som hade en nätbanks startsida uppe på sin datorskärm. På startsidan stod det ”Börja investera dina första 100 000”. Aya tyckte att det såg lockande ut och sökte upp samma sida på sin dator och började läsa.

Aya Salar upptäckte börsen av en slump.

– Ju mer jag läste, desto mer fastnade jag och kollade på fler och fler aktiekurvor. Där skapades ett djupt intresse som jag fortsatte gräva in mig på. Det var en aha-upplevelse, säger hon.

På utbildningen lärde man sig inte något om börsen, och hon hade inga vänner, familj eller släktingar som kunde aktiehandel.

Lösningen blev att googla och hon ägnade mycket tid åt att läsa online, läsa böcker, kolla Youtube och läsa i nätforum.

”Omringad av svenska män”

Inom en vecka köpte hon sin första aktie. Sedan testade hon trading men insåg snabbt vikten av att ha ett långsiktigt innehav för att låta pengarna växa av sig själv.

– Då började jag bygga en portfölj med bolag som var vinnare i sin bransch och som jag bedömde var stabila tillräckligt att klara sig ekonomiska kriser.

Vad var svårast i början?

– Att inte ha någon i omgivningen man kunde prata börsen och aktier med. Lösningen var att gå online och läsa vad andra aktieintresserade skrev.

När Aya började bli klar med utbildningen kom nästa tröskel. Hon ville in i finansvärlden men hade inga kontakter.

– Jag förstod att kontakter var prestigefyllt och tänkte därför att jag skulle starta en podcast där jag intervjuade personer inom finansvärlden och på så sätt komma i kontakt med folk i branschen, säger hon.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Ett kort ögonblick av tvivel infann sig:

– Jag tänkte: vem ska lyssna på Aya? Men det gick hem.

Hon fick både kontakter och jobberbjudanden och valde en fast tjänst som corporate finance-analytiker på ett företag i Stockholm.

Att vara en ung tjej i finansvärlden, hur är det? 

– Det är speciellt. Till stor del är jag omringad av svenska män, både på gott och ont. Det är tydligt vilka som sökte sig till branschen och vilka som inte gör det. Nackdelen är att kulturen och jargongen kan bli väldigt monoton, jag hade velat ha fler kvinnor på plats får att få den mångkulturella känslan och utveckla teamet utifrån fler perspektiv.

Men fördelarna är fler, säger Aya.

– Fördelen är att jag sticker ut i grupper och kan utnyttja det på ett sätt som gynnar mig. Är du tjej och är skrämd av att ge in dig i finans för att majoriteten är män, då säger jag nej! Var inte skrämd, tvärtom, ta vara på den fördelen och se till att vara den attraktiva figuren som bolag vill anställa. Vi kan skapa oss en snabbare karriär, frågan är bara hur länge till. 

”Kulturen och jargongen kan bli väldigt monoton”, säger Aya Salar om finansbranschen.

Sa upp sig – startade eget

Jobbet var bra, men drömmen gnagde i henne. Hon ville driva ett eget företag.

– Går det åt helvete så är det bara att söka nytt jobb. Jag är ung och har inga barn, det är bra läge att ta risker.

Så hon sa upp sig från jobbet och startade tillsammans med en annan person ett företag inom finans.

Företaget agerar som en kommunikativ spelare mellan bolag och aktieägare där det erbjuds finansiella stödtjänster inom content, kommunikation och bolagsanalys.

Aya brinner också för att få fler unga kvinnor att ta makt över sin ekonomi och lära sig investera på börsen och sitter därför i styrelsen för Unga Aktiesparare.

Vad kommer din drivkraft ifrån?

– Vi var ett gäng kusiner som inspirerade varandra. Min största inspiration är min bror, han är äldst i kusinskaran, vi andra följde efter honom. Han är nu meriteringstandläkare inom käkkirurgi och bland de yngsta i Sverige att jobba på en käkkirurgisk klinik.

Hur vill du att ditt framtida liv ser ut?

– Jag drivs väldigt mycket av mina stora drömmar, som till stor del kan nås genom ekonomisk frihet enligt min definition. Det är anledningen till att börsen fångade mitt intresse och anledningen till att jag startade mitt första bolag. Jag tror mycket på att jag kan nå mina mål genom att ha ett kapitalstarkt bagage och ha flera inkomstkällor, driva lönsamma bolag och göra bra investeringar på börsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET