Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-03-04

De sparade bara 100 kronor per person i månaden eftersom syftet med aktieklubben inte alls var att tjäna pengar utan att hålla kontakt med varandra.

Men vinsten kom ändå – och förde de sex väninnorna på allt lyxigare resor runt om i Europa.

– När vi var på Malta åkte vi taxi överallt och drack en del champagne,  säger Mia Asmundsson.

De var arbetskollegor på ett fastighetsbolag, i lite varierande åldrar och med olika yrken. De trivdes med varandra och ville hitta ett sätt att hålla kontakten när några slutade.

– Ingen av oss var mycket för syjuntor eller bokklubbar, och jag och en annan kollega hade precis varit på en inspirationskväll om aktier. Så vi föreslog att vi skulle starta en aktiesparklubb, och så blev det, säger Mia Asmundsson.

Sagt och gjort. Mia Asmundsson, som utsågs till förtroendekvinna, letade stadgar på nätet:

– 1999 var inte internet lika utvecklat som idag, men jag lyckades hitta några krångliga ena som vi tog och sen träffades vi och hade vårt första konstituerande möte.

Aktiesparklubben döptes till Snygg & Rik Upa.

– Vet inte om vi skulle valt samma namn i dag, men det har liksom hängt med och varit som ett skämt, säger Mia Asmundsson.

”Alla var noviser i början”

Från början var de åtta medlemmar i klubben och ingen av dem var insatt i börshandel.

– Vi var verkligen noviser. Vad jag vet hade ingen något eget större sparande, och ingen var någon börshaj, säger Mia Asmundsson.

Efter ett tag hoppade en medlem av, eftersom hon flyttade från Stockholm och det blev för krångligt att närvara vid möten. En annan medlem hoppade av för några år sedan på grund av ett livspussel som inte gick ihop.

Mia Asmundsson berättar att det aldrig handlat om att maximera pengarna, eller göra stora kap. Därför sparade medlemmarna endast 100 kronor i månaden per person.

– Det har handlat om vänskap, och ett sätt att kunna umgås med personer man tycker om på ett trevligt sätt. Att vi har tjänat pengar och kunnat unna oss resor och goda middagar har varit en härlig bonus.

 

Lär dig mer om aktier – anmäl dig till FOMY:s nyhetsbrev!

 

Mia Asmundsson, förtroendekvinna i aktiesparklubben Snygg & Rik Upa. 

Först efter tio år beslutade medlemmarna att höja sparsumman till 200 kronor i månaden.

Klubben har alltid haft som regel att den som har kämpigast ekonomi för stunden styr månadsinsatsen.

– Många av oss har gått igenom småbarnsår, skilsmässor och annat som påverkar våra privatekonomier och då måste vi ta hänsyn till det. Det får inte vara en belastning.

Efter tolv år höjdes insatsen till 300 kronor och när klubben hållit på i 20 år höjdes månadsinsatsen till 400 kronor var.

”Jagar aldrig kursvinnare”

Att tjäna pengar har aldrig varit syftet med klubben. Varken när den grundades, eller nu, 23 senare.

Strategin har alltid varit likadan, till exempel att utdelningen återinvesteras och att man säljer av lite aktier inför en resa. Beslut om vad som ska köpas och säljas fattas på klubbens möten.

– Vi har aldrig jagat några kursvinnare, säger Mia Asmundsson.

Dessutom rörs inte depån, utom när klubben sammanträder, vilket är tre gånger per år.

– Oavsett om det förkommer börskrascher, krig eller pandemier så sitter vi stilla i båten. Om börsen dippar, så skjuter vi på en planerad resa men vi ändrar inget annat.

Medlemmarna i aktieklubben Snygg och Rik Upa på väg till Malta där de firade sitt 20-årsjubileum.  – Då unnade vi oss att åka taxi överallt och dricka en hel del champagne, säger Mia Asmundsson.

På möten har medlemmarna framför allt fokus på god mat och umgänge. Sen går man igenom innehavet, föreslår nya köp och eventuella försäljningar.

– Vi ser till att klubben skapar så lite jobb som möjligt. Då finns chansen kvar att klubben och medlemmarna finns kvar efter väldigt lång tid.

Det har aldrig funnits några uttalade mål eller delmål – förutom att umgås och resa tillsammans, samt ge medlemmarna guldkant och låta klubben möjliggöra det de kanske inte privat har haft möjlighet att unna sig.

– Inga finansiella delmål annat än att vi sagt att vi aldrig ska tömma kassan helt, säger Mia Asmundsson.

Vinsten kom ändå: Gott om pengar

Vinsten var aldrig ett mål, men den kom ändå – dessutom med besked. Klubbens regelbundna sparande och investering i stabila bolag gav resultat. Det blev en rejäl vinst under åren och pengarna användes bland annat för gemensamma resor, både i Sverige och utomlands. Hur stor vinsten varit har man aldrig brytt sig om att räkna ut.

– Våra pengar jobbar på i vår depå, så det brukar finnas gott om pengar.

De första resorna gjordes så att klubben betalade resan medan maten betalades av medlemmarna.

– I början delades rum och vi bodde på enkla hotell. Numera står klubben för allt. Vi har ett större kapital och pengarna har börjat jobba själva.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Hittills har väninnorna rest till Reykjavik, Barcelona, Visby, Krakow, Malta samt tillbringat några helger i Skåne, där en av medlemmarna bor.

– Vi har också blivit bjudna på goda middagar i Stockholm, när det passat sig.

Klubben firade sitt 20-års jubileum på Malta 2019, precis innan pandemin bröt ut. Då passade man på att lyxa till det lite extra.

– När vi var på Malta åkte vi taxi överallt och drack en del champagne, säger Mia Asmundsson.

Trots att klubben gått med rejäl vinst har det inte påverkat grundsyftet: att stärka vänskapen. Även där blev det en jättevinst – de tidigare arbetskollegorna blev nära vänner.

– Jag är så stolt över vår klubb. Det bästa av allt är vänskapen, vi har blivit så tajta! Det är något speciellt med vänner man känt länge. Resorna har också svetsat oss samman på ett fint sätt.

Era bästa tips till andra som funderar på att grunda en klubb?

– Bara börja! Välj några kompisar, eller kollegor du gillar och börja! Ladda ner enkla stadgar och kör. Ni behöver inte kunna något. Med sunt förnuft och med ett långt perspektiv kommer det att gå bra.

– Börja med små belopp, vi köper sällan aktier i större poster om 2000–3000 kronor. Och sen låter vi dem vara.

Vilka är fördelar och nackdelar med att vara med i en aktieklubb jämfört med att investera på egen hand?

– Den enda nackdelen jag kan tänka mig är att vi i en aktieklubb inte kan investera i ett ISK-konto. Men annars ser jag bara fördelar. Fast det beror nog på vad man vill uppnå. Om man vill uppnå ekonomisk rikedom kanske det funkar bättre själv. Men om man vill bli rik på vänskap och gemensamma upplevelser så är en aktiesparklubb att föredra.

PORTFÖLJEN JUST NU: Aktieklubben Snygg och Rik Upa:s innehav i mars 2022

VärdepapperAndel av innehavOm företaget
Arjo B3 %Arjo AB (publ) är ett Sverigebaserat bolag med huvudkontor i Malmö. Arjo AB (publ) arbetar främst med hälso- och sjukvård. Företaget är en global leverantör av medicintekniska produkter, tjänster och lösningar.
AFRY3 %ÅF Pöyry AB är ett Sverigebaserat bolag med huvudkontor i Stockholm. Företaget är främst verksamt inom teknik och tekniska konsulttjänster. ÅF fokuserar på energi, investeringar i infrastruktur och andra projekt för industrin. Företaget tillverkar också ett brett sortiment av produkter relaterade till dessa områden.
Boozt2 %Boozt AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Malmö. Företaget grundades 2007. Boozt är huvudsakligen engagerat i modehandel online. Boozt driver en modebutik för män, kvinnor och barn. Företaget erbjuder kläder, skor och accessoarer.
Byggmax Group3 %Byggmax Group AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Solna. Företaget är främst verksamt inom detaljhandeln av byggmaterial. Byggmax Group erbjuder verktyg och andra produkter för gör-det-självprojekt och vanligt underhållsarbete.
Creades2 %Creades AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Stockholm. Företaget grundades 2011 och är huvudsakligen engagerat i investeringar i företag. Creades fokuserar på investeringar i små och medelstora företag som har potential för omvärdering och värdeskapande.
Fagerhult2 %Fagerhult AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Habo. Fagerhult är främst verksamt inom belysningslösningar. Företaget utvecklar och tillverkar belysningsystem för professionella och offentliga miljöer. Fagerhult verkar genom flera varumärken, bland annat Fagerhult, Waco, Designplan Lighting, I-Valo Lighting, Ateljé Lyktan, LTS Licht & Leuchten, Whitecroft Lighting och Arlight.
Fortnox2 %Fortnox AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Växjö. Företaget grundades 2001. Fortnox är huvudsakligen verksamt inom sektorn för finansiella tjänster. Företaget erbjuder internetbaserade mjukvaruapplikationer för företag inom redovisning, fakturering, direktdebitering, beställningar, löner, byggnadsregister och fillokalisering.
Getinge B3 %Getinge AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Göteborg. Getinge är huvudsakligen verksamt inom vårdindustrin. Företaget erbjuder utrustning, system och andra lösningar till vårdindustrin.
Investor B2 %Investor AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Stockholm. Företaget grundades 1916 och är främst verksamt inom investeringsverksamhet. Investor investerar långsiktigt och avkastning genereras huvudsakligen genom utdelningar och värdeökningar av bolagen.
JM4 %JM AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Solna. JM är främst verksamt inom bygg- och fastighetsbranschen. Bolaget utvecklar bostads- och kommersiella fastigheter.
KABE Group B3 %Kabe AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Tenhult. Kabe är främst verksamt inom tillverkning och försäljning av husvagnar.
Kinnevik B4 %Kinnevik AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Stockholm. Kinnevik är huvudsakligen verksamt som investmentbolag. Företaget investerar i konsumentcentrerade företag som tillhandahåller teknologitjänster.
Latour B8 %Investment Latour AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Göteborg. Företaget är främst verksamt inom investeringsaktiviteter. Investment Latour investerar i välmående företag med egna produkter, goda framtidsutsikter och stark tillväxtpotential.
Lundbergföretagen B5 %L E Lundbergföretagen AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Stockholm. L E Lundbergföretagen är huvudsakligen verksamt inom investeringsaktiviteter. Företaget investerar i företag som det utvecklar och förvaltar.
Modern Times Group B2 %Modern Times Group MTG AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Stockholm. Företaget är huvudsakligen engagerat i digitala underhållningstjänster. Modern Times Group MTG erbjuder underhållningstjänster för TV, radio och online-spel, med mera.
Nilörngruppen B2 %Nilörngruppen AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Borås. Företaget grundades 1977 och är främst verksamt inom tillverkning och försäljning av etiketter med namn och logotyper för modeindustrin. Nilörngruppen erbjuder vävda-, textil-, häng-, och präglade etiketter, samt förpackning, trim och annat.
Nordic Entertainment Group B3 %Nordic Entertainment Group AB är ett Sverigebaserat bolag med huvudkontor i Stockholm. Företaget är huvudsakligen verksamt inom medierelaterade OTT- och TV-tjänster. Företaget består av reklamfinansierade TV- och radiokanaler, betal-TV, samt streamingtjänster online. Nordic Entertainment Group driver Viasats satellitplattform i Skandinavien.
Poolia B6 %Poolia AB är ett Sverigebaserat bolag med huvudkontor i Stockholm. Poolia är huvudsakligen verksamt inom tillhandahållandet av anställningstjänster. Företaget erbjuder permanenta placeringar, tillfälliga anställningar och söktjänster.
SBB B2 %Samhällsbyggnadsbolaget I Norden AB är ett Sverige-baserat företag med huvudkontor i Stockholm. Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) grundades 2016. SBBs fokus är långsiktigt ägande av hyresrätter i Sverige samt samhällsfastigheter och utvecklingsfastigheter i Norden.
SkiStar B6 %SkiStar AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Malung-Sälen. SkiStar är huvudsakligen verksamt inom skidåkning och relaterade tjänster. Företaget driver skidorter och säljer produkter och tjänster relaterade till alpin skidåkning, såsom boende och skidor.
SolTech Energy Sweden6 %SolTech Energy Sweden AB är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Stockholm. Företaget grundades år 2008. SolTech Energy utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter. I koncernen finns även en kinasatsning via två samägda bolag som finansierar, installerar, äger och löpande underhåller solenergiinstallationer på kunders tak. Intäkterna kommer från försäljning av el och från bidrag.
SWECO B8 %Sweco AB är ett Sverigebaserat bolag med huvudkontor i Stockholm. Företaget är främst verksamt inom tillhandahållande av professionella konsulttjänster inom teknik, miljöteknik och arkitektur. Sweco erbjuder oftast konsulttjänster för de tidiga stadierna av olika klientprojekt.
Veoneer SDB3 %Veoneer Inc är ett Sverigebaserat bolag med huvudkontor i Stockholm. Företaget erbjuder bilsäkerhetsprodukter.
Vitec Software Group B10 %Vitec är ett Sverigebaserat företag med huvudkontor i Umeå. Vitec arbetar främst med att utveckla standardiserade mjukvarulösningar till en mängd olika branscher.
Likviditet7 %

FAKTA: Aktiesparklubb – så gör du om du vill spara tillsammans med andra

Om ni är en grupp personer som vill gå ihop för att tillsammans handla med aktier ska ni bilda en aktiesparklubb – det vill säga en klubb där varje medlem sparar ett belopp som klubben sedan köper aktier för. 

Det vanligaste – och enklaste – sättet att bedriva en aktiesparklubb är inom ett enkelt bolag, med ett avtal som reglerar verksamheten.

Hur fungerar det och hur gör man för att starta en aktiesparklubb? Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna förklarar:

Hur startar man en aktiesparklubb?

– Genom att först och främst hitta en eller flera andra som delar intresset för aktier. Sedan behöver medlemmarna komma överens om villkoren för klubben, exempelvis hur mycket var och en ska sätta in och hur man hanterar om någon vill hoppa av. Detta bör regleras genom ett skriftligt avtal.

– När detta är gjort bör klubben göra research för att hitta vilken bank eller nätmäklare den ska använda sig av för sitt aktiesparande. Flera nätmäklare har färdiga ”paket” för aktiesparklubbar som man kan använda sig av.

Varför är ISK, investeringssparkonto, inte en lämplig form för aktieklubbar?

– Därför att ISK endast kan ägas av en person, vilket gör det problematiskt när man är flera som ska ha rättigheter till tillgångarna. Visst kan medlemmarna komma överens om att kontot ska stå på en person att tillgångarna på kontot tillhör alla, det kan dock bli problem om personen i fråga till exempel kommer på obestånd och även problem skattemässigt. Det bästa och enklaste är att välja en annan typ av konto för sin klubb.

Sverre Linton på Aktiespararna.

Vad är ett enkelt bolag?

– Ett enkelt bolag uppstår när minst två personer avtalar om att samverka för ett gemensamt mål, utan att man startar någon annan form av bolag (exempelvis aktiebolag eller handelsbolag). Aktiesparklubbar är ett av de vanligaste exemplen på enkelt bolag. Bolagsmännen (medlemmarna i klubben) behöver inte särskilt avtala om att det ska vara ett enkelt bolag.

Avtal – varför behövs det och hur skriver man det?

– I avtalet regleras medlemmarnas rättigheter och skyldigheter, för att säkerställa att alla är överens om vad som gäller och för att undvika konflikt. Det kan också vara bra att ha i händelse av att någon medlem avlider eller kommer på obestånd. Avtalet bör ingås skriftligt mellan medlemmarna i klubben. Såväl Aktiespararna som flera nätmäklare erbjuder exempel på avtal på sina hemsidor.

Ett exempel på vad som ska skrivas i avtalet?

– Till exempel bör avtalet reglera hur det hanteras om någon medlem önskar lämna klubben eller avlider.

Skatt och deklaration, hur funkar det?

– Eftersom det enkla bolaget inte är en juridisk person betalar det inte inkomstskatt utan inkomster beskattas i stället hos bolagsmännen i förhållande till var och ens andel av inkomsten. Vad gäller deklaration och inkomstskatt är det också varje enskild bolagsman som är ansvarig för att respektive andel deklareras och att skatten betalas in. Var och en är även enskilt bokföringsskyldig.

– Det enkla bolaget kan ansöka hos skatteverket om att en person ska utses som representant för bolaget, denna ansvarar då för bolagets redovisning men också för att betala avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Detta blir dock främst aktuella om bolaget även bedriver annan verksamhet.

– För säkerhets skull bör man kontinuerligt hålla koll på Skatteverkets regler för enkla bolag och läsa på innan klubben startas – klicka här: Enkelt bolag Skatteverket.

Hur många medlemmar kan ingå i klubben? Vad är ett ”lämpligt” antal och varför?

– Minst två personer och sedan är det i princip upp till medlemmarna. Men banker kan ha ett maxantal för hur många delägare det kan finnas till en depå, exempelvis 25 stycken. I sådana fall får man rätta sig efter det. Det kan dock vara klokt att inte bli alltför många då det riskerar att göra det alltför krångligt när det till exempel kommer till vilka investeringar klubben ska göra.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET