Så motiverar du ditt barn till att få bra betyg i skolan

Experten: Inte helt fel med mutor

Är mutor okej? Professorn reder ut
Är mutor okej? Professorn reder ut

Tjugo kronor för tjugo minuters plugg.

Pedagogikprofessorn Pia Williams säger att mutor inte behöver vara dåligt, men lägger till en brasklapp.

– Som förälder är din viktigaste uppgift att stötta barnet i sin lärprocess, säger hon.

Det kan vara svårt för en förälder att motivera sitt barn att få bättre betyg i skolan.

Många väljer därför att muta sina barn med pengar eller upplevelser om barnet når upp till ett visst betyg eller gör sina läxor.

Enligt Pia Williams, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, är det nödvändigtvis inte en dålig metod.

– Ibland kan säkert mutor eller belöningar ha en funktion. Men glöm inte att det är en kortsiktig lösning. Kanske finns det aktiviteter eller intressen som barnet hellre vill lägga tid på. Då kanske det kan bli en belöning att få ägna sig åt det när en uppgift är avklarad, säger hon.

Vidare menar hon att det är viktigt att belöningen inte ska vara förknippad med det högsta betyget. I stället ska barnet belönas för det tagit sig igenom en motig uppgift.

– Ställ anspråken på belöning så att det är absolut rimliga krav för barnen att nå. Annars blir effekten det motsatta, att barnet känner krav som sänker självförtroendet.

 Pia Williams
Pia Williams

Stöttning är bästa medlet

Pia Williams bästa tips till föräldrar som vill motivera sina barn rör dock inte belöningar, utan stöttning.

Hon säger att det viktigaste man kan göra är att stötta barnet i sin lärprocess. Då ska man fokusera på barnets styrkor.

– Ta utgångspunkt i att barnet har egna erfarenheter och insikter att förmedla kring sina studier. Lyssna på barnet och ta reda på vad barnet uppfattar som mest positivt och vad som känns motigt. Då kan du möta barnet, lyfta fram det positiva och visa respekt för barnets kompetens.

Fokus borde inte heller ligga på att barnet ska få högsta betyg. Snarare ska hjälpen bidra till att barnet känner en glädje och motivation för utveckla sina befintliga kunskaper.

Motivation är, enligt Pia Williams, också nära förknippat med att uppleva meningsfullhet inför uppgiften som genomförs.

– Prata med ditt barn om vad som kan sporra eller motivera att utveckla och fördjupa inom olika områden. Man kanske till och med kan prata om vikten av en bra utbildning i ett långt perspektiv.

Hur aktiv ska man vara som föräldern i sitt barns läxläsning?

– Du kan framför allt visa ditt barn att du stöttar - både genom att visa barnet att du har förståelse för det som är motigt eller tråkigt. Men också för att utmana, ställa genuint nyfikna frågor, uppmuntra och finnas till hands om barnet vill ha hjälp.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.