Stjärnans tips: Därför ska du bli bra på matte

”Matematik lär dig krossa i diskussioner”

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Bryan Callen.
Foto: ENT/SPLASHNEWS.COM
Bryan Callen.

Bli bra på matte och du vinner vilken dispyt som helst.

– Matte ger dig ammunition, säger komikern Bryan Callen i podcasten “The Portal”.

Bryan Callen, 53, är en av världens största ståuppkomiker. Han har även varit med i många filmer och tv-serier, där han bland annat hade en roll i populära “How I met your mother”.

Men vad många kanske inte vet är att han har ett stort intresse för matematik. 

I podcasten “The Portal” utvecklar han för intervjuaren tillika fysikern Eric Weinstein om hur matte betytt mycket för honom genom livet.

– Det som jag alltid säger till folk som inte har gått utbildningsvägen, framför allt unga män, är att utbildning är viktigt för det lär dig skillnaden på en bra idé och en dålig idé. Och du borde studera matematik. Varför? Jo, för det får dig att tänka, säger han i podcasten.

Ingen ”mattehjärna”

Han utvecklar sitt resonemang med att matematik lär dig att tänka logiskt.

– Matte ger dig ammunition. Det lär dig att formulera argument, debattera och krossa i diskussioner. Gissa vem som fick ett A i matte? Jag. Och då trodde jag aldrig att jag hade en mattehjärna. Men det hjälpte mig att tänka att allt matte lär mig tänka logiskt och bli bättre på att ta debatter.

Vidare berättar han att tänket ärvdes till honom från hans far, vilket han är evigt tacksam för.

Andra kända “mattegenier”

Ett gäng andra kändisar har också både djup uppskattning och förståelse för matematik.

Några exempel är Brian May, gitarrist i Queen, som i många år var mattelärare, Art Garfunkel var halvvägs på väg mot en doktorand i matematik när framgången med radarpartnern Paul Simon tog över all tid. Skådespelaren Mayim Balik som i “Big bang theory” spelar supernörden Amy Farrah Fowler är något av ett mattegeni i verkligheten, också. Hon har nämligen en PHD i neurovetenskap, vilket är ett område som kräver en hel del mattekunskaper.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.