Så får du smartare barn: 5 tips för bättre matteresultat

Framtidssäkra dina barn: Därför är det så viktigt att kunna räkna

Av: 

Maja Eriksson

Matematik

En bred kunskap inom matematik gör vardagen enklare och kan ge dig förutsättningar att få ett bra jobb.

Här är experternas bästa tips.

Matte är ett ämne som vissa älskar och andra hatar. Men alla kan lära sig, säger Mats Lindgren, grundare och VD för framtidsbolaget Kairos Future.

– Många har fobi för matematik och får panik när de måste lösa svåra tal. Givetvis har vi olika genetiska förutsättningar för att bli bra på olika saker, men det innebär inte att någon som tycker att matte är svårt, inte kan bli minst lika bra – eller till och med bättre – än någon annan.

Enligt Mats handlar allt om inställning och hur man pratar om matte.

– Om jag som lärare eller förälder säger: ”åh nej, matte är inte min grej, jag kan ingenting”, så säger jag också att matte är jättesvårt, utan att barnen får bilda sin egen uppfattning. Det är synd, för matte är ett otroligt viktigt ämne som alla har stor nytta av.

Ger dig bättre förutsättningar

Matematiken finns med oss varje dag, oavsett yrke, säger Mats.

– När det gäller framtidsjobb som till exempel programmering så är matematik, logiskt tänkande och problemlösning helt klart de tre grundstenarna.

– Men matte handlar inte bara om formler och svåra uträkningar. Matte gör att du tänker mer självständigt och förstår världen bättre. Dessutom är risken mindre att du hamnar i jobbiga skuldfällor om du har lite koll på din ekonomi, vilket är lättare om du har matten med dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ge ditt barn de bästa förutsättningarna - Just nu är den digitala matteläraren gratis.

Albert

Vill göra matte till ett roligt ämne

Någon annan som förstått matematikens värde är Björn Runow, civilingenjörsstudent som undervisar matte på Youtube. På sin kanal Mattebjörn går han igenom flera olika kurser från högstadiet och gymnasiet, med syftet att hjälpa elever som har svårt för ämnet.

– Jag älskar matte, men det är långt ifrån alla som gör det. Mitt mål är att hjälpa så många som möjligt och få dem att se nyttan med matematik, men också att de ska inse att matte faktiskt kan vara roligt.

Björn tycker det är viktigt att ha koll på vardagsmatten.

– Det låter lite klyschigt, men vi använder faktiskt matte hela tiden. Du kanske har ett recept för fyra personer och fem som ska äta, då måste du veta hur du ska tänka. Men även i större frågor, som till exempel valresultat i procent, eller när du tar ett bolån. Då behöver du veta vad ränta är och var dina pengar faktiskt tar vägen.

– Det viktigaste med matte enligt mig är att du lär dig tänka logiskt och lösa problem. Du lär dig göra rimlighetsuppskattningar och får bättre förståelse för hur samhället fungerar, vilket kommer göra livet betydligt lättare.

Digitala hjälpmedel kan underlätta pluggandet

För den som tröttnat på matteboken finns några roligare hjälpmedel, som digitala matteläraren Albert eller andra onlinetjänster som underlättar läxläsningen.

– Matteboken.se har bra skriftliga förklaringar och på Pluggakuten kan man ställa frågor och få svar och hjälp från andra. Men jag tror inte att det finns ett lärosätt som är bäst, det är jätteindividuellt och alla måste hitta ett eget sätt som funkar.

Björns 5 tips för att bli bättre på matte

  1. Bearbeta materialet ordentligt. Om du tittar på en video, utnyttja paus-knappen! Försök göra uppgifter innan de förklaras och om det är något du inte fattar så prova att spola tillbaka och titta igen.
  2. Räkna uppgifter i boken. Det är när man sitter och tragglar med problem själv som man lär sig mest.
  3. Ta med frågor! Skriv ner frågor och ta med dem till nästa mattelektion. Gå igenom det du funderat över med läraren och be sen om tips på vad du ska träna på härnäst.
  4. Lär ut dina kunskaper till en klasskompis. Du komma märka direkt om du har förstått konceptet när du ska förklara det för någon annan.
  5. Stressa inte. Att det går tungt i matematik är en naturlig del av inlärningsprocessen, så det är bara gilla läget och inte tänka att det går trögt för att man är dålig. Om du någon gång är helt förvirrad kan det vara en idé att gå tillbaka till det kapitel där det sist kändes bra, och jobba dig framåt.
Publisert:

Aftonbladet

/

Family

/

Skola och utbildning

/

Matematik

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Matematik

Barn & unga

MER OM SKOLA OCH UTBILDNING

Stjärnans tips: Därför ska du bli bra på matte

15-åringen är bäst i Sverige på matte

Så ska du tänka kring nationella proven