Körtelfeber hos barn

Så vet du om ditt barn har körtelfeber

Publicerad:
Uppdaterad:
Körtelfeber hos barn: Så vet du att ditt barn har drabbats.
Foto: DenisNata/Colourbox
Körtelfeber hos barn: Så vet du att ditt barn har drabbats.

Barnsjukdomar | Family

Små barn som får körtelfeber märker ofta ingenting. 

Äldre barn och tonåringar kan vara sjuka i flera veckor.

Det finns ingen medicin, men det finns saker du kan göra hemma för att underlätta symtomen.

Körtelfeber hos yngre barn yttrar sig oftast som en lindrig förkylning och många gånger märker varken förälder eller barn att hen haft sjukdomen. 

Barn över 10 år och tonåringar drabbas hårdare och får vanligtvis symtom som liknar halsfluss – ont i halsen och svårt att svälja, feber, trötthet, huvud- och muskelvärk, svullna lymfkörtlar och dålig andedräkt. Barnet kan också få utslag på huden, bli svullen runt ögonen och må illa, enligt doktorn.com.

Yoghurt och glass är bra för halsen

Körtelfeber orsakas av virus, och därför hjälper inte antibiotika. Det finns ingen annan effektiv medicin mot själva sjukdomen, men du kan ge ditt barn receptfria läkemedel för att lindra symtomen, till exempel febernedsättande och smärtstillande. Det är vanligt att barnet tappar aptiten om hen har ont i halsen och svårt att svälja. Yoghurt och glass kan kännas lenande för halsen, och det är viktigt att försöka få i barnet vätska, speciellt i samband med feber.

Om ditt barn har väldigt svårt att svälja, mår mycket dåligt, har ont i halsen och feber som inte går ner efter några dagar men inga övriga förkylningssymptom är det dags att söka vård på en vårdcentral. Detsamma gäller om barnet har körtelfeber och får ont i magen, då det kan vara ett tecken på en svullen mjälte.

Blir immun efter körtelfeber

Symtomen går oftast över på två till tre veckor, men det kan hända att barnet känner sig trött och hängigt längre än så, enligt doktorn.com. Om din tonåring är aktiv inom idrott är det viktigt att sakta gå tillbaka till träningen. Det är vanligt att mjälten svullnar vid körtelfeber och den kan spricka om man till exempel får ett slag mot kroppen. 1177 råder att under den första månaden efter tillfrisknandet helt undvika ridning och sporter med mycket kroppskontakt, till exempel fotboll, hockey och kampsporter.

De som haft körtelfeber blir immuna och kan inte bli sjuka igen.

Symtom på körtelfeber

  • Halsont med kraftigt svullna halsmandlar och tjocka beläggningar

  • Dålig andedräkt

  • Trötthet och hög feber

  • Svullna lymfkörtlar i halsen, armhålor och ljumskarna

  • Svullna ögonlock och utslag på huden

  • Värk i leder och muskler

  • Illamående

  • Magsmärtor kan vara tecken på en förstorad mjälte

(Källa: doktorn.com och 1177)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY