Gravid

presenteras av

Hemförlossning: Så här gör du

Allt du behöver veta om att föda hemma

Uppdaterad 2020-09-03 | Publicerad 2020-08-27

Hemförlossning, tips och råd.

Intresset för att föda hemma växer, men hur gör man egentligen? Och vem får föda hemma? Det och mycket mer svarar barnmorskan Märta Cullhed Engblom på.

Märta Cullhed Engblom är en verksam barnmorska från Uppsala. Snart släpper hon boken ”Föda barn med stöd”, där hon bland annat skriver om hemförlossningar – ett ämne hon brinner för. Här berättar hon det viktigaste om att föda hemma.

Vem får föda hemma? 

– Alla får föda hemma om man önskar, det är inget brottsligt. Däremot så bör den som föder hemma vara en frisk föderska som förväntas ha en normal förlossning, det vill säga att man inte har några etablerade riskfaktorer som kan påverka förlossningen negativt, säger Märta Cullhed Engblom.

Hur ska jag gå till väga om jag vill föda hemma?

Först och främst så behöver man se om man tillhör den grupp som kan klara av en hemförlossning.

– Min rekommendation är att man diskuterar med sin barnmorska på mödravården. 

Det viktigaste om man vill föda hemma är att man har barnmorskor på plats vid förlossningen. Dessvärre är det inte helt lätt att ordna, möjligheten att föda hemma ser olika ut beroende på var man bor. I Göteborg finns det ett barnmorsketeam som hjälper många att föda hemma. Alla verksamma hembarnmorskor i Sverige hittar du på födahemma.se och i Stockholm finns projektet Min barnmorska, där ett gäng barnmorskor vid Karolinska i Huddinge finns tillgängliga för den som önskar att föda hemma. I dag är det bara i Region Stockholm som landstinget finansierar hemförlossningar.

– Generellt så erbjuds inte hemförlossning som ett alternativ. Sjukvården har ingen skyldighet att hjälpa till med det.

Detta har gjort att det bildats en subkultur där vissa väljer att föda hemma utan barnmorska. Under pandemin har den gruppen ökat. Märta Cullhed Engblom rekommenderar dock inte att man föder utan professionell assistans.

– Det ökar riskerna för mor och barn. I Sverige är dock den gruppen liten, oftast så har gått det bra. Men om man tittar på stora internationella studier som gjorts finns det sämre utfall i den gruppen.

Märta Cullhed Engblom.

Vad kostar det att föda hemma?

Bor man inte i ett landsting där de finansierar hemförlossning får man vända sig till en privat aktör och betala ur egen ficka. Då kostar det mellan 20 000 till 30 000 kronor. Detta har gjort att hemförlossning blivit en klassfråga, något som Svenska barnmorskeförbundet försöker få en ändring på. Man ska kunna erbjudas samma möjlighet att föda hemma trots att man inte har pengar, menar de.

– Det finns ett kategoriskt motstånd mot hemförlossning, främst från det medicinska etablissemanget. Man utgår från att det är säkrast om alla föder på sjukhus, om något händer. Det tankesättet är inte lyckosamt, det har skapat en form av vilda västern för hemfödslar och den här gruppen som väljer att föda utan assistans.

Enligt Märta Cullhed Engblom är det bästa förhållningssättet till hemförlossningar att integrera dem i vården, så att det finns tillgång till assisterande barnmorskor och tillstånd att använda vissa läkemedel.

– Om man tittar på den internationella forskningen som finns så är det inte farligare att föda hemma än på sjukhus, om kriterierna för det uppfylls. Som att det är friska omföderskor, utan etablerade riskfaktorer.

Av de internationella studierna finns bland annat en studie från 2013 i Nederländerna och en från 2019 i Kanada. En kritik som framförts är att de nationella förutsättningarna kan variera, som avstånd till sjukhus.

Kriterier som måste uppfyllas för att föda hemma

  • Den som är gravid ska vara frisk och det ska inte finnas några riskfaktorer.
  • Den som assisterar vid födseln ska ha kompetens, exempelvis en professionell barnmorska.
  • Det ska finnas ett fungerande system för överföring av kvinna eller barn till sjukhus från hemmet om det skulle uppstå komplikationer. 

– Samarbetet mellan sjukhus och hem måste också fungera. Då blir det som bäst, säger Märta Cullhed Engblom.

Hur går det till?

– Först får du lära känna barnmorskorna som ska närvara vid förlossningen, ni bygger en relation. Sen får barnmorskorna ha jour under fem veckor när det beräknade födelsedatumet börjar närma sig, ofta från vecka 37. När det är dags så ringer du dem så kommer de hem till dig. Därefter är de med under hela förlossningen. Antingen föder du stående mot en stol, på en madrass, i soffan, i badkaret eller i en förlossningspool – för att nämna några exempel.

– Ha stora bindor hemma, och rena lakan som du kan slänga sedan. Om du exempelvis föder i soffan kan du vilja ha skydd för den. Barnmorskorna har all utrustning som de behöver för att göra sitt jobb, de kommer med en fullt utrustad barnmorskeväska.

Efter förlossningen stannar barnmorsketeamet kvar en stund för eftervård. De väger och mäter barnet och ser till att allt är bra med både barnet och mamman. Inom de tre första dagarna får man träffa en barnläkare, antingen på närmaste sjukhus eller så får du hembesök.

– Hemförlossningen är en lång process. Barnmorskorna har både kontakt med dig innan och efter förlossningen, det är ett stort uppdrag för dem.

Fördelar med att föda hemma

  • Det finns en fördel med att slippa flytta sig under förlossningen och i stället stanna hemma där man känner sig trygg. Många kvinnor väljer att föda hemma för att de ser förlossningen som en normal fysiologisk process som störs mindre om man slipper flytta på sig, enligt forskning av Helena Lindgren, docent vid avdelningen för reproduktiv hälsa på Karolinska institutet.
  • Du får bygga en relation med de som ska vara med på förlossningen. Relationsbaserad vård gynnar det medicinska och det psykologiska utfallet i en förlossning, enligt Märta Cullhed Engblom.
  • Bland friska omföderskor, där man förväntar sig en normal förlossning, minskar risken för bristningar betydligt. Detta för att förlossningen går till i sin takt och att man inte påskyndar den. 

Nackdelar och risker med att föda hemma

  • Risken för komplikationer ökar om du tillhör en riskgrupp samt föder utan professionella barnmorskor.
  • Du kan inte få medicinsk smärtlindring eller epidural. Om man vill ha det så går det inte att föda hemma.
  • Det kan vara en nackdel att föda hemma i en region där det finns dålig kunskap om hemförlossningar, om det uppstår komplikationer är det inte bra.
  • Om du befinner dig långt från ett sjukhus är det en risk om något händer. Riktlinjen är att du ska vara så nära att du kan infinna dig på sjukhuset inom 40 minuter.

– Det är ytterst ovanligt att det händer något akut som exempelvis en stor blödning eller att barnet fastnar på vägen ut. Akuta transporter är sällsynt men de förekommer. För övrigt är det inte farligare att föda hemma, om alla kriterier uppfylls. Oftast går en hemförlossning väldigt bra, chansen för en okomplicerad vaginal förlossning ökar när den sker i hemmet, visar forskning, säger Märta Cullhed Engblom.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!