Erica hjälpte mamman vid olyckan

Erica blev vittne: ”Det värsta jag har sett”

Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2019-05-08

Erica Eriksson hörde mammans hjärtskärande skrik när tåget lämnade tunnelbaneperrongen med barnvagnen fastklämd mellan dörrarna. I vagnen satt en bebis.

– Det är bland det jävligaste jag sett, säger hon.

Onsdagen den 17 april skulle Erica Eriksson, 52, ta tunnelbanan till jobbet klockan 07.42 från Masmo i Huddinge i Stockholm i vanlig ordning. Denna gång blev dock starten på dagen dramatisk. Erica hade precis gått genom spärren och var på väg nedför trappan när hon hörde en kvinna skrika.

– Det var ett väldigt obehagligt skrik, det var ett djuriskt vrål.

Erica förstod först inte var skriken kom ifrån men när hon kom ned för trapporna såg hon ett tunnelbanetåg åka in i tunneln med en barnvagn fastklämd mellan ett av dörrparen – med mamman kvar på perrongen. I barnvagnen satt en bebis. Den utstickande delen av barnvagnen slog i grinden vid plattformsänden innan tåget försvann helt i tunneln.

– Det är bland det jävligaste jag sett.

Vagnen var i fyra delar

Erica tog upp telefonen och ringde 112 – men blev kopplad till SL:s ledningscentral i stället. Mamman ska ha varit jätteskärrad och chockad.

– Jag försökte hålla om henne, prata med henne och få henne att sätta sig men det var svårt.

Efter några minuter rullade ett tåg in på perrongen från motsatt riktning. En man klev ur med mammans barn under ena armen och en del av barnvagnen under den andra. Vagnen ska ha klyvts i fyra delar.

– Hon slet barnet ur armarna på mannen.

Erica blev vittne när en barnvagn fastnade mellan tunnelbanedörrarna – och tunnelbanan åkte iväg.

”Bröt ihop när jag kom till jobbet”

Enligt Erica ville mamman åka hem på en gång och hoppade in i tunnelbanetåget hon skulle tagit från början.

– Jag försökte få henne att stanna och sitta ned stund, för jag hade hoppats på att det skulle komma hjälp då jag hade larmat 112. Men det kom ingen, säger Erica och fortsätter:

– Nu gick det hela ganska snabbt men jag har lite svårt för att det inte kom någon och att man lät tåget rulla. Att man inte höll henne kvar tills det kom någon eller kallade på hjälp.

Hon följde med mamman några stationer innan de skiljdes åt. Men hon vet inte vem mamman är.

– Jag har tänkt jättemycket på henne och undrat hur det har gått. Hon kanske känner skuldkänslor för det som hände.

Erica mådde själv dåligt efter händelsen.

– Jag bröt ihop när jag kom till jobbet och grät. Jag kan bara tänka mig hur mamma måste ha mått. Det var fruktansvärt i alla fall, väldigt hemskt, det var det värsta jag har varit med om i hela mitt liv.

Hon är kritisk till att ingen kom till undsättning trots att hon larmade SOS och hon har gjort en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, i hopp om att det ska leda till något.

MTR: ”Föraren mår dåligt”

Säkerhetschef på MTR tunnelbana, Fredrik Bouvin, bekräftar händelsen, och säger att MTR ser allvarligt på det som inträffat.

Företaget har gjort en vagnteknisk utredning som visat att det inte fanns några tekniska fel på tåget. Det görs även en trafiksäkerhetsutredning – preliminärt tyder det på att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom, enligt Fredrik Bouvin. Föraren har tagits ur tjänst.

– Föraren mår såklart väldigt dåligt av det som har hänt, han har fått samtalsstöd. Men det är lite för tidigt att uttala sig exakt vad som har hänt.

Enligt honom ska man inte vara orolig för att åka tunnelbana.

– Vi har 12 miljoner öppningar och stängningar av dörrar per år. Det här är det allvarligaste händelsen vi har haft under de 10 år vi ansvarat för tunnelbanan. Säkerhet är alltid av högsta prioritet, för förarna är säker dörrstängning ett viktigt moment. Som resenär kan man hjälpa förarna genom att ha uppsikt över både ljud- och ljussignaler vid dörrstängning

MTR har rutiner när olycksfall sker men i det här fallet var skeendet väldigt snabbt och kvinnan försvann från platsen. Företaget har för nuvarande ingen kontakt med kvinnan.

– Vi har inte lyckats få tag på några kontaktuppgifter, men vi hoppas att alla mår bra, säger Fredrik Bouvin.

SOS Alarm kan inte kommentera händelsen på en gång. De ska undersöka händelsen och återkomma, enligt Anders Klarström, presstalesperson.

Sarah Hummerdal är pressansvarig på SOS Alarm.

– Vi har stor förståelse att det var en traumatisk upplevelse för både familjen och de andra personer som såg vad som hände. Kvinnan som ringde gjorde en fantastiskt insats som kontaktade oss.

De har undersökt händelsen och enligt henne fick de inte all information i samtalet.

– Det kan bli så när den som ringer är i en pressad och stressad situation, vilket är fullt förståeligt.

Det ledde till att SOS Alarm kopplade in polisen då man trodde att det rörde sig om ett försvunnet barn – i stället för en fastklämd barnvagn.

– Vi får ha en dialog med henne, lyssna på henne och berätta mer om vad det var som hände i samtalet med oss.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!