Surströmming: Så mycket kan den som vill bli gravid äta

Livsmedelsverkets råd inför premiären

Av: 

Malin Wigen

Hälsa | Family

Snart är det surströmmingspremiär.

Om du är en av dem som gillar den jästa fisken bör du ha koll på Livsmedelsverkets råd – speciellt om du funderar på att skaffa barn.

Sugen på att äta surströmming i veckan? Då gäller det ha koll på hur mycket du kan äta, om du exempelvis planerat att bli gravid i framtiden. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Innehåller miljögifter

Strömmingen som används vid tillverkning av surströmming har oftast fiskats upp ur Bottenhavet och Bottenviken, och innehåller därför höga halter av miljögifter.

Inom EU är det egentligen förbjudet att sälja fisk med halter av miljögifterna dioxiner och PCB som överskrider gränsvärdena. Men i Sverige finns ett undantag vilket gör att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelsverket bevakar halterna, och informerar allmänheten om riskerna med fisken och vilka grupper som är känsligast för miljögifterna.

Så mycket kan du äta

Barn, unga och den som vill bli gravid bör inte äta surströmming och liknande fisksorter mer än två-tre gånger per år. Andra grupper kan äta dem högst en gång i veckan, enligt Livsmedelsverket.

Anledningen till varför den som vill bli gravid ska undvika surströmming har att göra med att miljögifterna dioxin och PCB lagras i kroppen hela livet. Via moderkakan och modersmjölken förs de över till foster och ammande spädbarn.

– Det är just eftersom dioxin och PCB lagras länge i kroppen som våra kostråd för barn, unga och den som vill bli gravid är så viktiga. De miljögifter du får i dig när du är tjugo år finns kvar i kroppen när du är trettio och kan påverka barnet vid en graviditet. Välj i stället annan fisk, för det finns många fiskar som är nyttiga, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Fiskarna du inte ska äta för ofta

Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta dessa fiskar oftare än högst två till tre gånger per år år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vätter
     

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Publisert:

LÄS VIDARE

Evelina kunde inte bli gravid – kritiserar vården

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa | Family

Surströmming

Graviditet

Livsmedelsverket

Barn & unga

MER OM FAMILY

Evelina kunde inte bli gravid – kritiserar vården

CAMPIONI: Vi måste tjata på barnen om att det är viktigt att röra på sig

KARIMS: Förskollärarna går på knäna – men de fixar ändå alltid allt