Matilda, 12, har tröttnat på hetsen i sociala medier

Har skapat en ny hashtag på Instagram

Publicerad 2019-03-13

Matilda Dahlberg, 12, har tröttnat på att man ska tagga varandra i inlägg i sociala medier – för att visa vilka som är ens bästa vänner. Därför har hon tagit initiativet och startat hashtaggen #vågavägrataggen – för att stoppa pressen och stressen unga känner.

– Det var en kväll som Matilda sa att ”jag vet ju att vi är jättebra kompisar, ändå blir jag ledsen om jag inte blir taggad”, säger hennes mamma Karolin Dahlberg.

Precis som många andra yngre använder sig 12-åriga Matilda Dahlberg av sociala medier – något som inte är helt problemfritt menar hennes mamma Karolin Dahlberg.

– Som barn är det jättesvårt att att hantera alla intryck som kommer från sociala medier, något även vi vuxna har. De pumpas hela tiden av bilder från Instagram, Snapchat, Tiktok och allt vad det är. Där alla ska visa upp hur duktiga och fina de är.

Råder hets om att tagga vänner

Enligt henne råder det även en hets bland Matilda och hennes jämnåriga om att man ska tagga sina vänner i bilder man lägger ut, för att visa vilka som är ens bästa vänner. Detta har skapat en stress hos de unga, menar Karolin som berättar att Matilda har pratat mycket om fenomenet hemma.

– Det var en kväll som Matilda sa att ”jag vet ju att vi är jättebra kompisar, ändå blir jag ledsen om jag inte blir taggad”.

Sociala medier skapar stress

Först trodde Karolin att det endast var Matilda som hade svårt att hantera taggnings-hetsen. Men hon har senare förstått att flera påverkats, vilket har lett till konflikter i skolan.

– Även andra föräldrar har pratat om det, om hur alla barn blir påverkade av att man ska tagga de bästa kompisarna i sina inlägg och att man ska hela tiden på något sätt hävda sig själv. Det är framför allt vanligt bland tjejer, tycker jag. De har det jättekämpigt med sociala medier och verkligheten utanför, då det skapar dessa konflikter.

Skapade taggen #vågavägrataggen

Därför blev hon stolt när Matilda tog initiativet till hashtaggen #vågavägrataggen – för att inspirera sina vänner till att sluta med att tagga varandra.

Det här är sista inlägget som jag kommer att tagga kompisar i bilden. För att ingen ska känna sig utanför. Alla mina vänner betyder mycket”, skriver hon i inlägget.

Matilda har fått nog av hetsen i sociala medier och har skapat en hashtag.

Prata om sociala medier

Enligt Karolin var det några kompisar till Matilda som tog till sig av det hon skrev och la ut bilder utan att tagga ”de bästa”.

– Även om taggen i sig inte behöver spridas, så behöver det upplysas om vilken stress det här innebär. Det skapar en oro och konflikt när man ska tagga sina bästa vänner, exempelvis kanske man glömmer någon ibland, något som man kan ta hårt. Hon vill få ut att man redan vet vilka ens vänner är, det behöver man inte visa på Instagram.

Karolin tycker att vuxna ska prata med sina barn om sociala medier, och se till att vara insatt i vad som händer där.

– Det är stor skillnad på att vara barn nu och för 30-40 år sedan. Det känns som det blir värre och värre, barn lever i den sociala medier-världen och den riktiga hamnar i andra hand. Det skulle spara mycket energi om de fick vägledning och guidning.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.