Mycket skärmtid är kopplat till övervikt hos barn

Forskare har utrett kopplingen mellan skärmtid och övervikt

Publicerad 2019-08-22

En ny studie visar att barn som tillbringar mycket tid framför skärmen har en ökad risk för övervikt och bukfetma – oavsett mängden motion.

Forskare vid Helsingfors universitet har utrett kopplingen mellan skärmtid och övervikt. Det visade sig att mycket skärmtid är kopplat till både övervikt och bukfetma – även hos de mest fysiskt aktiva barnen hittade man det sambandet. Resultatet var samma oavsett barnets ålder, kön, modersmål eller mängden sömn eller motion på fritiden.

– Det bör påpekas att denna tvärsnittsstudie inte säger något om orsakssambandet. Det kan vara så att överviktiga barn tillbringar mer tid framför skärmen eller att mycket tid framför skärmen leder till övervikt, säger forskaren Elina Engberg från Helsingfors universitet och Folkhälsan forskningscentrum i ett pressmeddelande.

Hon är en av forskarna som ligger bakom studien som publicerats i i vetenskapliga tidsskriften Scientific Reports.

– I undersökningen mättes inte heller hur intensiv motionen var, utan frågan gällde hur mycket tid man lägger på motion på fritiden. Det behövs kompletterande undersökningar om hur samverkan mellan skärmtid, motion och kost påverkar barns vikt

En av få studier i sitt slag

Över 10 000 barn i åldrarna 9-12 år deltog i studien. I studien används även tidigare data från en studie om hälsa. Barnen fick uppge hur länge de ser på tv-program och filmer på skärmen samt använder datorn utanför skoltiden. Man mätte även barnens längd, vikt och midjemått.

Det är en av de första studierna där man undersökt skärmtidens koppling till bukfetma hos barn, tidigare har det knappt forskats om det. Studien genomfördes på Folkhälsans forskningscentrum i Finland i samarbete med Helsingfors universitet.

Har ni regler kring barnens skärmtid? Behövs det? Vad anser du? Tittar barn för mycket på skärmar? Dela med dig av dina tankar!

Denna chatt är stängd.

  • 22 aug 2019

    Om du vill öka chanserna till att ditt barn ska fungera socialt i grupp och ensamhet och senare på en arbetsmarknad med arbeten som inte finns ännu. Låt ungen vara online. Tänk på att allt som online i princip kan vara och göra för barn, är precis lika mycket som du själv kan göra. Internet är en DIY och din grund plattform är i princip det du ger får du tillbaks. Utan kunskap så sitter du där o surfar på 14 st nyhets/sociala medier/web butiks sidor i en evig loop, då din kunskap enbart är lust och tillfällighets njutningsbaserad / consumer .Låt barnen bli bättre än oss genom att ge dom frihet

    Fredrik
  • 22 aug 2019

    vi bor på en trygg gård i en mellanstor stad, bara trafik som av/pålastning med bommar på vår gård som har massvis med barn så nu sommartid är jag jättelugn med att bara "släppa ut dem" på gården timvis för o leka med de andra. detta efter dagis då jag inte e helt hundra på hur mkt paddan används, men sommartid orkar de inte leka så mkt med paddan annat än en liten stund på morron och lite vid kvällsfikat. de e helt slut efter all lek så somnar snabbt. vintern dock = myycket mer padda här hemma. vilket ja förstår, tyckte också det va jobbigt me kyla vintertid då jag va knodd, då e paddan bra)

    modern
  • 22 aug 2019

    Vi har en femåring och en treåring. De lånar våra mobiler högst 10min per dag och då för att se nåt tecknat eller så vill femåringen se vad han ska önska sig för lego osv. Vi har ingen surfplatta, behöver ingen heller. Men vi har gott om tid att leka, cykla, leka i skogen, besöka mormor osv.Jag surfar på mobil, men försöker begränsa mig till efter barnen sover.Om till och med Steve Jobs hade begränsningar för sina barn så bör nog även vi ha det, tänker jag och min man

    Lena
  • 22 aug 2019

    Blir fundersam på vart den svenska förskolan är på väg när de trycker in fler barn på fulla avdelningar, fler pedagoger går inte att hitta och sedan ska de små förskolebarnendessutom digitaliseras med iPads, projektorer mm. Kan inte förskolan få vara den plats dit de går och får leka, umgås med sina vänner och bara vara? Måste 2-4 åringar verkligen börja lära sig saker och utbildas i matte och diverse ämnen redan i förskolan, något som de ändå lär sig senare i skolan?

    Sara
  • 22 aug 2019

    Alternativ utan förbud fungerar dåligt men så får ju barn en spela iPad redan på dagis. Läser man ute tonåringen, blir han retad i skolan för att han inte följer med. Då alla spel online kostar om man ska kunna hänga med, lär sig barnen att nöje online kostar och nog undrar jag om inte detta kan leda till spelmissbruk om pengar... reaktionen när man klipper nätet påminner starkt om den hos missbrukare som inte får alkohol eller droger. Och då får mina bara spela fredag och lördag.

    Ztockholm Ztockholm

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!