Föräldrar och förskollärare i bråk om coronaråden

Vittnar om konflikterna i undersökning

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2020-11-03

Föräldrar lämnar barn med symtom på förskolan.

Förskollärare tvingas agera snorpoliser när sjuka barn lämnas på förskolan. Något som tar både energi och tid.

– Det borde vara en självklarhet att vi håller hemma sjuka barn, särskilt under en pandemi, säger lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

En ny sifoundersökning på uppdrag av Lärarförbundet visar hur arbetssituationen för lärarna ser ut under pandemin. Bland annat har arbetet med att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer skapat en extra arbetsbörda.

Sex av tio förskollärare uppger att de har hamnat i konflikt med föräldrar när barnet kommit till förskolan med symtom, i stället för att stanna hemma: ”Det är svårt att få vårdnadshavare att inse att barnet inte mår bra och borde vara hemma. Det händer att barn berättar att de har fått medicin mot febern för att kunna gå till skolan. Det är inte vårt jobb att få vårdnadshavare att ta sitt ansvar”, säger en av lärarna i rapporten.

Enligt Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, har det att göra med otydliga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

– Under våren rådde det nolltolerens mot att lämna barn med syntom vilket gjorde att förskolorna kunde hålla öppet. Detta tack vare att man inte fick in andra smittor som hade gjort situationen ännu tuffare.

Som det är nu lyder rekommendationen att barn som varit sjuka kan återgå till förskolan efter två dygn utan symtom eller efter sju dagar om symtomen är milda. Detta har lett till misstolkningar, menar Johanna Jaara Åstrand.

– De nya rekommendationer tolkas som att det är okej att lämna barn på förskolan, så längde de inte testats positivt för covid-19. Det innebär att förskollärare får stå där på morgonen och argumentera med föräldrar, vilket tar tid och energi. Det är inget som någon önskar.

– Det är en helt onödig konflikt vi inte behöver. Det borde vara en självklarhet att vi håller hemma sjuka barn, särskilt under en pandemi. Situationen är redan så sårbar som den är, alla smittor behöver motas bort.

Johanna Jaara Åstrand.

<div data-tipser-pid="5f10385b9c4ead0001f58b1f" data-tipser-view="compact"></div>

”Alla behöver ta ansvar”

Lärarförbundet vill se att Folkhälsomyndigheten ser över sina rekommendationer och riktlinjer då de nu är otydliga. Helst vill de se att man går tillbaka till hur det såg ut i våras. Utöver att förskollärarna måste agera ”snorpoliser” är arbetssituationen pressad även bland lärare för högre årskurser, enligt Johanna Jaara Åstrand

– Vi ser i undersökningen att varannan lärare känner oro för att bli sjukskrivna för arbetsrelaterad stress. Och att sju av tio lärare är oroliga för att deras kollegor ska bli sjukskrivna. Det kan leda till att vi inte har någon personalstyrka, något som kommer vara värre än en pandemi i slutändan.

Hennes budskap till föräldrar är att hålla sina sjuka barn hemma, och att hålla dem hemma en extra dag för att få stopp på en negativ spiral av vabbning.

– Alla behöver ta ansvar under pandemin, vi behöver samhällets stora stöd.

Om undersökningen

Enkätundersökningen är gjord i Lärarförbundets medlemspanel hos Kantar Sifo, personal från förskola till högskola ingår i panelen. 2401 personer deltog i undersökningen som genomfördes under perioden 22/9 – 5/10 2020. Resultaten är viktade i linje med de olika lärarkategoriernas verkliga storlek bland Lärarförbundets medlemmar.

Källa: Lärarförbundet

Fakta: Så säger Folkhälsomyndigheten

I de fall inget prov tagits rekommenderas att barn och unga stannar hemma så länge symtom finns samt ytterligare två dygn utan symtom. Om barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, när det har gått sju dagar efter insjuknandet kan återgång till skola och annan verksamhet ske även om inget prov tagits.

När det gäller de yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. Även förskolebarn rekommenderas att återgå efter två dygn utan symtom eller vid kvarstående milda symtom när det har gått sju dagar efter insjuknandet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

<div data-tipser-pid="5922f7bc101bf58ab80da26b" data-tipser-view="compact"></div>


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu