Vevradio med mobilladdare: Så funkar den

För ett friare liv i naturen

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommersiell text (läs mer här)

Vevradion har ökat i popularitet något enormt de senaste åren.

Men vad är det som gör den lilla radion med den smarta veven så älskad?

Här finns allt du behöver veta om den hetaste preppingprylen just nu.

Att spendera tid i naturen har blivit mer och mer populärt de senaste åren och under 2020 blev möjligheten att kunna träffas och umgås utomhus viktigare än någonsin. Viljan att känna sig förberedd vid en lockdown, ett längre strömavbrott och andra katastrofer ökade, vilket i sin tur har ökat svenskarnas efterfrågan på stormkök, vevradio och andra preppingprylar. Men hur fungerar egentligen en vevradio, när använder man den och varför är den så bra?

Laddar ...

Ladda på tre sätt

En vevradio är helt enkelt en vanlig radio som tar emot på AM/FM-banden, med den stora skillnaden att det inbyggda batteriet kan laddas upp på tre olika sätt:

  • med den inbyggda veven

  • via USB-uttag

  • med den inbyggda solcellen

Fördelen med detta är att du inte behöver varken elektricitet eller bra väder för att kunna lyssna på radio och ta emot nyheter. En minuts vevning ger vanligtvis radio i cirka 5 minuter (tiden varierar såklart beroende hur snabbt du vevar) men är tänkt som ett riktmärke på prestandan för vevdynamon.

USB-uttaget fungerar även som en mobilladdare, så att du kan använda radion för att nödladda upp din mobiltelefon vid en nödsituation (fungerar som en powerbank). Att ha en vevradio med mobilladdare hemma för er krisberedskap är starkt rekommenderat för få information från till exempel MSB och andra ansvariga myndigheter.

Laddar ...

För camping och nödsituationer

Redan under andra världskriget var det vanligt med olika typer av vevradio, de fungerade dock lite annorlunda jämfört med dagens moderna modeller. Syftet var dock detsamma: man vevade igång olika radioapparater för att ta emot och sända signaler. Denna uppladdningsbara teknik betraktades därmed länge som enbart något för nöd- eller militära organisationer och inget för vanliga människor.

Den moderna vevradion designades år 1991 av den brittiska uppfinnaren Trevor Baylis, som såg den som ett alternativ för fattiga människor i utvecklingsländer utan tillgång till batterier. År 1994 producerades den första kommersiella modellen med en mycket komplex teknik, vilket gjorde att tillverkarna snabbt bytte till engångsbatterier som laddades av billigare hand-vevgeneratorer.

Vevradion var främst avsedd för camping, nödsituationer och i områden där det inte finns varken elnät eller ersättningsbatterier. Idag används vevradion över hela världen, ofta som en backup i till exempel fritidshus eller en stugor. Dagens modeller inkluderar även ficklampor, blinkande nödljus och ibland nödsirener.

Då behöver du en vevradio

  • Om du har ett fritidshus eller en stuga där elen ibland sviker, eller om du har begränsat med el-uttag och vill kunna ladda telefonen oavsett situation.

  • När du är ute med din båt kan du använda vevradion för att ladda din telefon, lyssna på nyheter och sjörapporten via en radio som inte behöver någon el.

  • Om du vandrar i fjällen eller andra områden med begränsad tillgång till el och vill känna dig säker på att alltid kunna lyssna på väderrapport, samt hålla din telefon laddad så att den går att använda vid en eventuell nödsituation.

  • Om du vill vara redo inför en kris, en naturkatastrof eller en annan situation som begränsar din tillgång till el är en vevradio ett säkert kort. Strömavbrott kan ske överallt, speciellt under vinterhalvåret när det snöar som allra mest och då vill du både kunna höra nyheter och ladda din telefon.

  • När du är ute i naturen och vill känna dig fri är en vevradio ett enkelt sätt att hålla din telefon laddad, dessutom kan du använda radion till både underhållning och nyheter var du än befinner dig när du är på språng.

Vilken vevradio ska man välja?

Det finns många olika sorter och modeller och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. Det som skiljer dem åt är storlek på batteriet, laddningstid och några andra detaljer och funktioner. Här kan du läsa mer om två olika varianter.

Vevradio md088plus

Foto: Criseq

Vevradio md088plus har ett inbyggt batteri på hela 2000mAh och är en uppdaterad version av den mycket populära modellen md088. md088plus laddas som sin föregångare på tre smarta sätt men förutom större batteri har denna radio även en tydlig och enkel batteriindikator som visar hur mycket batteriet är laddat, samt en solcellspanel på 0,3W som underhållsladdar radion när den står i direkt solsken. och är klassad enligt IPX3 vilket betyder att den är vattentålig för att vatten strilas över den i 5 minuter med 0,7 liter per minut.

Laddar ...

Sangean MMR-88 DAB+

Foto: Criseq

Sangean MMR-88 DAB+ är en robust vevradio som laddas via den inbyggda veven, solpanelen eller via USB-uttaget. Den kan ta emot sändningar både på det vanliga FM-bandet men även det digitala DAB+ bandet som ger glasklart ljud på de orter det sänds på. Bor ni till exempel nära Norge eller andra länder som övergått till DAB-sändningar så kan ni även lyssna på dessa. Vevradion kan vid full laddning användas cirka 10 timmar kontinuerligt innan den behöver laddas upp igen och ficklampan på ena kortsidan säkerställer att ni alltid ser vad ni gör, även i mörker.

Laddar ...
Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY