Byta namn på sitt barn – så påverkas barnen

”Det är största problemet”

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2022-04-03

Du ångrar ditt barns namn och vill byta det. Kan man göra det hur som helst? Eller påverkar det barnet negativt? Barnpsykologen Jenny Klefbom reder ut.

Nyligen gick influencern Vanessa Lindblad ut med att hon bytt namn på sin tvååriga dotter. Även Kylie Jenner och Travis Scott har meddelat att deras nyfödda son inte heter Wolf längre.

Jenny Klefbom, barnpsykolog.

Nyligen gick influencern Vanessa Lindblad ut med att hon bytt namn på sin tvååriga dotter. Även Kylie Jenner och Travis Scott har meddelat att deras nyfödda son inte heter Wolf längre.

Att vela om namn på sitt barn är inte ovanligt, i alla fall inte när de är nyfödda.

– Det finns regler som gäller när man måste skicka in sitt namns barn till Skatteverket (inom tre månader från födseln red. anm.). Det är fönster där man kan pendla mellan olika namnförslag. Det är jättemånga människor som är veliga och inte bestämmer namn på en gång. Under den tidiga åldern präntar nog barnen inte in vad de heter, säger Jenny Klefbom, barnpsykolog.

Men så småningom lär barnet sig ord, ett av de första orden kan vara sitt eget namn, eller mamma och pappa. Då kan det vara förvirrande under en period, om man byter namn.

– Även om de inte lärt sig att säga mamma och pappa så förstår de innebörden innan de kan säga det. Men det är klart att de inte kommer komma ihåg namnet om man byter det, än finns ingen identitet förankrad i namnet.

Om man byter namn på sitt barn som tvååring kan det också vara förvirrande, då de har koll på sitt namn vid det här laget. Men det är inte traumatiserande, enligt Jenny Klefbom. 

– De flesta barn faktiskt har en mängd olika smeknamn under sina första år. Föräldrarna kan ha en massa saker som de kallar barnet. Och syskon, som inte är så gamla, kan ofta inte uttala namnet och säger något annat i stället och far- och morföräldrar har ofta sina egna smeknamn. Det säger ju något om hur det här funkar, och att det nog inte är särskilt traumatiskt att byta namn då och då, när man är ganska så liten i alla fall.

Det största problematiken vid namnbyte hos yngre barn kan vara hur släkten reagerar.

– Vad tycker mormor och morfar? Jag skulle kunna tänka mig att vissa anhöriga kan tycka det är förskräckligt, då vuxna människor lägger stor vikt i namn. Så det största problemet är om det skapar konflikt inom familjen och barnet upplever att det är i centrum av konflikten.

”Det kan bli rörigt”

Det som däremot kan vara olämpligt är att byta på barnets namn enväldigt när de kommit upp i skolåldern, enligt Jenny Klefbom. Eller om man byter namn flera gånger – enligt namnlagen som trädde i kraft 2017 finns det inga begränsningar för hur många gånger man får byta namn.

– Jag skulle tycka det var konstigt om man bytte namn på sitt barn flera gånger då det är så pass etablerat att andra människor använder namnet, som på förskolan. Det är kompisar, släktingar och andra vuxna som ska komma ihåg det nya namnet. Det kan bli rörigt.

Emelie Blad, legitimerad psykolog.

Även Emelie Blad, legitimerad psykolog från Mindler, anser att man inte ska byta namn på äldre barn utan samtycke.

– Personligen tycker jag att barnet bör få äga samtycke till namnbytet. Detta eftersom ett barn är så mycket mer än en produkt av dess föräldrar. Det är en egen individ med egna tankar, känslor, åsikter och en egen integritet som bör respekteras.

Med det sagt är det snarare så att det är barn, och inte föräldrar, som byter namn på sig själva och experimenterar med sin identitet. En som bytt namn som sjuåring på eget initiativ är exempelvis Uppdrag-matprofilen Mauri Hermundsson.

Dessutom kan man i tonåren vilja byta namn, när man funderar på sin könsidentitet – något att vara lyhörd för, enligt Jenny Klefbom. Vill ditt barn byta namn ska du dock inte lyda minsta vink.

– Du ska inte gå med namn som inte kommer att hålla över tid.