Kodjo om barnen och kändisskapet: ”Jag är oerhört paranoid”

Av: 

Mikaela Somnell

Relation | Family

Melloprogramledaren och komikern Kodjo Akolor spelar osäker förstagångspappa i en ny teaterföreställning.

Samtidigt försöker han hantera sitt eget föräldraskap i kombination med att vara en offentlig person.

– Jag vill inte visa barnens ansikten på Instagram längre. Mina barn är det mest privata jag har, säger Kodjo Akolor.

I enmansföreställningen ”Jag, pappa?” kämpar huvudkaraktären med att få vara sig själv samtidigt som han går igenom den livsomvälvande förändringen som det innebär att bli far.

Manuset är översatt från Bjarni Thorssons original ”The Dad” från 2007, som fick ljumna recensioner när den visades i Sverige 2008.

”Säger inget nytt om den manliga identiteten”, står det i en recension från teatersajten nummer.se i november 2008. ”Ointressanta historier och enformig gestaltning”, lyder en rad ur DN:s sågning i samma veva.

”Ingen monolog om snubbar”

– Vi har gjort om den en hel del. Vi har lagt till våra egna perspektiv. Jag skulle aldrig kunna hålla en monolog om snubbar som ska prata om vad snubbar anser är rätt som pappa, säger Kodjo som kommer att spela flera olika roller i föreställningen som har premiär på Scalateatern i mars.

Men Kodjos egen resa från egen individ till tvåbarnspappa var inte lika dramatisk, enligt honom själv.

”Not a big deal ”

– Min upplevelse av att bli pappa, it’s not a big deal. Jag tyckte verkligen inte att det var så märkvärdigt över huvud taget.

De flesta brukar beskriva det som det största som hänt dem?

– Det är så jävla larvigt. Förlåt, men jag tycker att det är skitlarvigt. Really? Jag älskar mina barn, jag är superstolt och glad över dem. Men man höjer upp det till något jättestort när det egentligen är så otroligt grundläggande.

Jobbiga föräldrar på Instagram

Bland det svåraste med att vara pappa och samtidigt hålla fast vid sin egen identitet är att behöva navigera sig igenom åsiktskörer bestående av självutnämnda barnexperter, a.k.a andra föräldrar, som är svåra att värja sig för som offentlig person 2019.

– Det har blivit konstiga jävla diskussioner i mitt kommentarsfält om vad som är rätt och fel. Varför bryr de sig? Alla behöver tagga ner lite.

– Det är en statusmarkör, vem är bäst och duktigast. Men nu har jag slutat med barnbilder.

För att undvika kommentarer?

– Ja, och jag är oerhört paranoid. Det finns ingen anledning att lägga ut bilder på dem. Eftersom jag är en offentlig person så vill jag inte lämna ut allt, mina barn är det mest privata jag har.

Kodjo förklarar att barnen Zion, 4,5 , och Zoe, 2,5, precis har börjat inse att deras pappa är känd i och med att han tillsammans med Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson och Eric Saade leder Melodifestivalen – något han kan känna oro inför.

– Framförallt deras förskolekompisar har märkt det. Men jag vill inte att mina barn ska ta det för givet. De ska inte tro att man måste stå i rampljuset, livet ser inte ur så. Jag är lika nöjd om de blir rörmokare.

 

Fakta: ”Jag, pappa?”

 

Premiär: 21 mars på Scalateatern i Stockholm

Regi: Baker Karim

Manus: Bjarni Thorsson

Manusbearbetning: Isabel Linander, Baker Karim, Kodjo Akolor


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mår barn av att bo varannan vecka

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Kodjo Akolor

Föräldraskap

Melodifestivalen

Baker Karim

MER OM FAMILY

Vilka tror vi att vi är?

10 tips – så överlever du livet med barn

Allt fler barn kan prata med sin pappa