Gravid

presenteras av

Svenska barnmorskor om abortlagen i USA

”Att ha en strikt abortlagstiftning är fara för kvinnans liv”

Uppdaterad 2019-05-27 | Publicerad 2019-05-15

Delstaten Alabama har röstat igenom ett förslag som kan bli USA:s striktaste abortlag.

Förslaget innebär totalt abortförbud – det enda undantaget är om kvinnans liv är i fara.

Så här säger två svenska barnmorskor om den nya abortlagen.

Nyheter om att delstaten Alabama har röstat igenom ett förslag som kan bli USA:s striktaste abortlag har väckt upprörda känslor världen över. Flera har uttryckt sin ilska över beslutet.

Åsa Mörner, barmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet, säger att hon på ett sätt inte är förvånad över förslaget.

– Aborträttigheterna äventyras i hela världen, även här i Sverige, hela tiden. De blir konstant ifrågasatta. Det är konservativa krafter som driver på det här, det är ett sätt att kontrollera kvinnors kroppar och sexualitet .

Enligt henne kommer inte en strikt abortlagstiftning , eller totalförbud, att leda till färre aborter. Det snarare riskerar människors liv.

– Det leder till osäkra illegala aborter som kan riskera kvinnans hälsa och liv, säger hon och fortsätter:

– Man pratar om att faran för kvinnans liv ska vara till grund för att man ska få göra abort. Men det gäller ju alla former av aborter, går man igenom en illegal abort är det ju fara för kvinnans liv. Att ha en strikt abortlagstiftning eller totalförbud är fara för kvinnans liv – och inget annat.

Delstaten Alabama har röstat igenom ett förslag som kan bli USA:s striktaste abortlag.  Så här säger svenska barnmorskorna om det hela.

Ska vi vara oroliga för att detta skulle påverka abortlagstiftningen i Sverige?

– Vi kan aldrig sätta oss ned och vara lugna och trygga med att det aldrig kommer att hända något som försämrar kvinnors rätt till sin egen kropp, vi måste hela tiden bevaka det här. Däremot tror jag inte det finns lika många högljudda röster här som det kan göra i andra delar av världen – men de som finns hörs ganska mycket och högt. Så det gäller hela tiden att vi motarbetar dessa och visar argument på varför vi bör ha den formen av lagstiftning vi har idag. Samtliga olika professioner som är utbildade och arbetar med kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är eniga om att den abortlagstiftning vi har i Sverige är korrekt.

Hon tycker att det är viktigt att vi är tydliga med att det är kvinnans rätt att få välja om hon vill göra abort eller inte.

– Vi kan aldrig låta någon annan bestämma över ett organ i kvinnans kropp, för vem ska bestämma över inre organ förutom vi själva. Man kan inte tvinga på en människa att genomgå en ofrivillig graviditet för att föda fram ett oönskat barn, det här måste vara en kvinnans eget val – oavsett varför.

”Kan inte se kvinnan som en livmoder på två ben”

Även Ingrid Frisk, sakkunnig på RFSU och barnmorska, är inne på samma spår som Åsa Mörner. Kvinnor slutar inte bli gravida, bara för att man lagstiftar om abort.

– Det kommer istället bli illegala och osäkra aborter. Och de som har pengar kommer ska söka säker abort på andra kliniker, och i andra delstater – så som kvinnor alltid gör och alltid har gjort. Antingen bli de säkra och lagliga aborter, eller osäkra och olagliga, då med livet som insats.

Hon tror inte att vi ska vara rädda för samma utveckling i Sverige då stödet för den svenska lagstiftningen är större än någonsin, enligt en nyligen gjord undersökning från SOM-institutet. Däremot finns det högerradikala nationalistiska krafter i både Sverige och resten av Europa menar hon, vilka vill begränsa aborträtten.

– Vi kan ju med oro se hur valutgången i EU-valet blir eftersom vi har de nationalistiska och högerradikala partierna i väldigt många länder i Europa idag. Så på så sätt kan det smitta Sverige, men det finns inte något stort stöd för att ändra abortlagen i Sverige idag.

Varför är det viktigt att värna om den svenska aborträtten?

– Därför att om man begåvats med en livmoder så måste man själv få bestämma om man vill fullfölja en graviditet eller inte. Lita på kvinnor, de vet mycket väl om det är möjligt att bära en graviditet fullt ut och om det finns möjlighet att kunna ta hand om ett barn. Det måste finnas abortmöjligheter, det är grundläggande för kvinnors hälsa. Vi ska vara tacksamma för att vi har den lagstiftningen vi har även om det muttras lite i Sverige också, säger hon och fortsätter:

– Vi kan inte ha ett synsätt där det ofödda barnet har rättigheter som står över kvinnas rättigheter – så kan det inte se ut. Då ser man kvinnan som en livmoder på två ben, det är verkligen ett förfärligt synsätt.

Fakta: Abort i Sverige (Statistik från 2017)

  • I Sverige får den som är gravid bestämma själv om man vill göra abort fram till vecka 18
  • Efter den 18:e graviditetsveckan behövs det tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen för att få göra abort. Då måste det finnas särskilda skäl till aborten. Exempel på skäl kan vara att du är väldigt ung, att du har problem med alkohol eller droger, att du mår psykiskt dåligt eller att fostret har någon skada eller missbildning.
  • Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp. Därför räknas 21 veckor och sex dagar in i graviditeten som sista dagen för abort.
  • I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter.
  • År 2017 utfördes knappt 37 000 inducerade aborter. Det motsvarar 20 aborter per 1 000 kvinnor i åldern 15–44 år.
  • De flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. Under 2017 utfördes 84 procent av aborterna före vecka 9 och 55 procent före vecka 7.
  • Tonårsaborter har minskat under den senaste tioårsperioden. År 2017 utfördes cirka 12 aborter per 1 000 i åldersgruppen 15–19 år.
  • Medicinsk metod är vanligast och används vid 93 procent av alla aborter år 2017.

Källa: Socialstyrelsen, Vårdguiden 1177


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!