Gravid

presenteras av

41 kvinnor använde spiral – här är deras berättelser

”Spiralen satt fast i livmodersväggen och fick skrapas ut”

Efter Aftonbladet Familys artikel om 29-åriga Clara som blev gravid trots att hon hade spiral, strömmade det in berättelser från kvinnor som delade med sig av sina erfarenheter av preventivmedlet. Här berättar 41 av dem.

Fia, 42

Efter att min son föddes 2004 valde jag hormonspiral som jag haft förut i stället för sterilisering. Efter två år började jag få blödningar och jag tänkte att jag för säkerhets skull fick göra ett graviditetstest, och det visade sig vara positivt. På gynakuten hörde jag två ur personalen prata med varandra: ”Ja, det är någon som har kommit in och tror att hon är gravid med hormonspiral”. Jag kände hånet. Inne hos gynekologen så visade det sig att embryot satt i ena äggledaren. När jag kom ut sa jag till dem att jag är hon som vet att hon är gravid med hormonspiral.

 

Huda, 51

Jag blev gravid med hormonspiral och fick en son 1992.

 

Ann, 59

Jag blev gravid trots att jag hade spiral. Det är nu över 30 år sedan. Jag hade satt in en spiral efter att vår första dotter föddes. När hon blev ett år ville vi försöka få ett till barn. Så jag tog ut spiralen, dock visade det sig att jag redan var gravid. Jag upptäckte att jag var gravid genom att jag kände barnets sparkar, jag hade gått halva graviditeten. Nu ville vi ju ha fler barn men om vi inte hade velat det, så var möjligheten för abort lika med noll.

 

Vittnar om sina upplevelser med spiral.
Vittnar om sina upplevelser med spiral.

Vita, 51

Jag råkade ut för samma sak 1996. Fostret fastnade i äggledaren som sprack när fostret blev för stort. Det blev akuten direkt, det gjorde fruktansvärt ont. Äggledaren plockades bort, för den var för trasig och spiralen också så klart. Jag vågade inte sätta in spiral på många år men efter tolv år övervann jag min rädsla och har haft den sedan dess och är hur nöjd som helst. Enligt läkaren som opererade mig hade jag maximal otur, för den satt där den skulle och jag hade haft den i cirka ett år när det hände.

Barnmorskan sa att spiralen var säkrare än sterilisering. Efter sex veckor var jag gravid igen.

 

Anna, 26

Jag hade en hormonspiral, en av biverkningarna var att mensen kunde utebli. Bra! Då slipper jag blöda i tid och otid, tänkte jag. Mycket riktigt så uteblev mensen. Jag och min sambo åkte iväg på skidresa och åt skräpmat så att vi båda gick upp något kilo. När vi kom hem sa en kollega att jag såg gravid ut. Aldrig, tänkte jag. Men efter mycket om och men så tog jag ett graviditetstest som visade att jag var gravid och mer än tre veckor gången. Vid ultraljud fick jag graviditeten bekräftad och att jag var i vecka 25. Kom in på ytterligare ett ultraljud där man såg bebisen och hörde hjärtljuden. Några månader senare blev jag och sambon föräldrar.

 

Jenny, 40

Barnmorskan förde in hormonspiralen för långt så att livmodern perforerades. Tiden gick och jag mådde underligt. Jag hade spända bröst men jag ammade ju, jag var jättetrött men jag hade ju en liten bebis så det gav mig ingen misstanke om att något var ”fel”. Det var först när jag började känna av fosterrörelser som jag förstod att något inte stod rätt till. Ultraljud visade att det inte fanns någon spiral i livmodern men blodprov påvisade att jag hade den i kroppen. När det sen blev ett akut kejsarsnitt så passade man på att ”leta” och hittade spiralen under högra lungan. Ren tur! Vi fick en dotter som i dag har hunnit fylla tio år. Det var en extremt påfrestande graviditet psykiskt sett eftersom jag var väldigt rädd för vad som skulle kunna hända, vi hade ju ingen aning om var spiralen fanns i min kropp. Jag blev erbjuden att sätta in en ny spiral efter förlossningen men det kommer inte att hända för min del även om jag vet att det här är väldigt ovanligt.

Jenny.
Jenny.

Camilla, 49

Detta hände mig 1995. Min dotter var cirka ett år när jag upptäckte att jag var gravid trots att jag hade satt in en spiral. Graviditeten slutade dock i missfall men när de skulle leta efter spiralen så hittade de ingen förrän jag röntgades. Där satt den, mitt i magen. Så det blev operation och den plockades ut via naveln.

 

Johanna, 29

Efter en abort rekommenderade barnmorskan att jag skulle sätta in en spiral. Jag sa att jag var ganska känslig mot hormoner men hon tipsade om en minispiral som det inte var så mycket hormoner i, hon sa att den den skulle sitta i tre år och att den var säkrare än sterilisering. Efter sex veckor var jag gravid igen. Så ledsen och arg jag blev över att det som inte skulle hända, hände ändå. Så ännu en gång fick jag lägga tid och pengar på en abort. De veckorna var väldigt psykiskt påfrestande.

 

Karin, 59

Jag har också haft en spiral som perforerade min livmoder. Jag fick göra en operation och plocka bort den. Jag blev gravid trots spiralen som då inte satt där den skulle. Detta hände 1992.

 

Jessica, 31

Jag blev gravid trots spiral och fick min högra äggledare bortopererad, det hände för två år sedan.

Jessica.
Jessica.

Linn, 20

Jag blev gravid i vintras knappt fyra veckor efter jag satt in min hormonspiral, och fick opereras akut i januari, på grund av utomkvedshavandeskap. Då blev jag tvungen ta bort en äggledare.

När jag först sökte vård för magsmärtorna fick jag bara göra ett graviditetstest som konstaterade att jag var gravid, sen skickades jag hem med alvedon. En gynekolog skulle ringa mig några dagar senare om en undersökning där jag skulle få prata igenom hur jag ville gå vidare med graviditeten. Denna undersökning skulle ske först en vecka senare. Allt detta trots att jag berättat att jag hade spiral och hade sådana fruktansvärda smärtor och yrsel att jag låg dubbelvikt på golvet. Att inte ens få rätt bemötande och bristfällig information när man söker vård, bli hemskickad med magsmärtor när man är 20 år gammal och aldrig varit gravid innan eller ens haft en tanke på att man är det, känns helt sjukt.

 

Marte, 27

Spiralen kostade mig 1 000 kronor och en äggstock. Har fortfarande problem med hormonbalansen i dag och det är en bidragande faktor till att jag har för mycket testosteron. Det som har varit mest jobbigt är att jag aldrig fick någon uppföljning efteråt, något jag tycker att man borde få eftersom det var väldigt traumatisk.

 

Linn, 29

Jag har också blivit gravid med hormonspiral. Eller den hade trillat ut, något jag inte hade märkt då den antagligen gjort det i samband med en blödning jag fick på grund av att spiralen satt fel. Jag trodde alltså att jag var skyddad och blev väldigt chockad när jag fick reda på att jag var gravid eftersom läkaren sagt hur säker den var. Om det anmäldes eller inte vet jag ingenting om, men jag fick betala för en ny spiral vilket jag absolut inte tycker att jag borde behövt, eftersom de ska hålla flera år. Den nya spiralen kollade läkaren med ultraljud så att den satt rätt, och än så länge har jag den kvar, vad jag vet. Gått ett år nu.

Marte.
Marte.

Alexandra, 35

Jag har också rätt nyligen fått göra abort på grund av att jag blev gravid med hormonspiral. Som tur var det inte utomkvedshavandeskap. För mig var inte aborten i sig så psykiskt jobbig. Men det var fysiskt påfrestande att behöva gå igenom det helt i onödan. Det tog rätt lång tid innan man fick tid också. Orsaken till graviditeten kan berott på att spiralen inte blev insatt rätt.

Denna gång har jag fått en ny insatt av en läkare, som även gjorde ultraljud, för att säkerställa att den sattes rätt. Hoppas på att den funkar denna gång. Men jag kommer nog alltid ha oro över att bli gravid igen.

 

Jessica, 47

Jag blev gravid med kopparspiral och p-piller då jag fick dem utskrivna för att jag fått cystor i äggledarna. Den graviditeten avslutades med ett utomkvedshavandeskap, fostret hittades i bukhålan. Detta hände för 19 år sedan.

 

Erika, 26

Jag blev gravid med en hormonspiral 2017. Jag fick ont i nedre delen av magen, först trodde jag att spiralen kommit snett men ett graviditetstest visade positivt. Det blev en chock. Jag hade fått information om att det skulle vara det säkraste preventivmedlet. Blev i alla fall skickad till gynakuten. Då det var för tidigt i graviditeten gick det inte att fastställa om det var ett utomkvedshavandeskap eller inte. Fick vänta ytterligare en vecka då man kunde se att det var ett utomkvedshavandeskap. Jag blev erbjuden att genomgå ett kirurgiskt ingrepp eller en typ av cellgiftsbehandling. Jag valde cellgiftsbehandlingen då jag var rädd att riskera att förlora ena äggstocken. Efter behandlingen fick jag lämna blodprov en gång i veckan tills dess att hcg-nivån var nere på noll. Efter cirka 7-8 veckor, var hcg-nivåerna nere på noll och utomkvedshavandeskapet borta. Jag vet inte hur detta påverkat min möjlighet till att bli gravid igen eller risken att drabbas av ytterligare utomkvedshavandeskap. Jag har inte aktivt försökt att bli gravid efter detta.

Jag trodde verkligen att en spiral skulle vara ett säkert alternativ men det blev något helt annat.

De blev tvungna att även operera bort blindtarmen.

 

Sara, 43

Jag fick barn för sju år sedan efter ett halvår med spiral. Jag fick mycket ont samma dag och låg i fosterställning i soffan hos mina föräldrar med kraftig värk. Jag läste att det skulle kunna göra lite ont de första dagarna så jag kämpade mig igenom det. Efter ett halvår fick jag tydliga tecken på att jag var gravid så jag gjorde ett graviditetstest som visade positivt. Vi valde dock abort. De hittade inte spiralen varken vid ultraljudet eller vid själva skrapningen så jag fick göra en röntgen där det visade sig att spiralen satt i buken. Det blev en till operation för att ta bort den, men då visade det sig att den hade fastnat i blindtarmen, vilket komplicerade operationen. De blev tvungna att även operera bort den.

Troligen perforerade spiralen livmodern samma dag som jag satte in den, därav den kraftiga smärtan jag hade då.

Sara.
Sara.

Margareta, 62

1990 blev jag gravid trots att jag hade spiral. Allt gick ändå bra, spiralen togs ut. Födde en dotter. Därefter lät jag sterilisera mig.

 

Marie, 36

Jag har precis fått veta att jag är gravid i vecka 22 och jag har hormonspiral. Jag är tvåbarnsmamma med två täta barn och jag hade inte tänkt skaffa fler, den minsta är inte ens ett. Jag fick höra att spiralen skulle vara väldigt säker, men jag är väldigt skeptisk till spiraler nu.

 

Jag fick höra att spiralen skulle vara väldigt säker, men jag är väldigt skeptisk nu.

 

Erika, 48

Jag har blivit gravid två gånger trots hormonspiral, min syster blev gravid efter en sterilisering. Jag vet att vi i släkten har lätt att bli gravida, kanske beror på det. Utom för min syster då förstås, det var läkaren som gjort fel.

Erika.
Erika.

Evelina, 32

Jag satte in en spiral i oktober månad 2018 och i början av december samma år började jag uppleva småblödningar, den 27 december visade graviditetstestet positivt.

Ultraljud gjordes men det gick inte att se var graviditeten satt så jag skulle återkomma två veckor senare. Fem-sex dagar senare ökade blödningarna och smärtan i magen. I januari fick jag opereras akut eftersom det befruktade ägget fastnat i äggledaren och denna hade brustit, jag hade blod i min buk. Äggledaren fick avlägsnas.

Jag har inte barn sen tidigare och vill gärna ha barn i framtiden men förstås finns rädsla att chanserna att bli gravid försämrats enormt. Och rädslan att få utomkvedshavandeskap finns förstås, och att de ska behöva operera bort min vänstra ledare också. Jag har försökt få upprättelse och har anmält den bortopererade äggledaren som läkemedelsskada men de anser att det inte orsakats av läkemedlets verkan utan menar att det beror på utebliven effekt av läkemedlet. Men hade jag inte haft spiral hade jag haft båda äggledarna kvar.

 

Jesper, 33

Jag och min fru fick nyss en pojke fast hon satte in en spiral. Vi upptäckte graviditeten i gravidvecka 20. Vid ultraljud hos gyn så såg man inte spiralen, inte trådarna heller vid en undersökning. När RUL gjordes upptäcktes den inte heller. Vår son föddes genom en normal förlossning men moderkakan ville inte komma ut så min fru fick åka akut på operation. Spiralen satt fast i livmodersväggen och fick skrapas ut.

Självklart kom graviditeten som en chock.

 

Jessika, 27

Jag har haft min kopparspiral cirka fyra år och blev gravid för några veckor sedan, ett utomkvedshavandeskap, som behandlades med cellgiftsspruta. Fick en inre blödning, blev inlagd ett dygn och de övervägde att operera men jag slapp det som tur var.

 

Lovisa, 23

Jag blev rekommenderad spiral för tre år sedan. En dag när jag kom hem från jobbet för cirka två år sedan drabbades jag av en enorm smärta. Det kändes som om någon högg mig i magen och jag ramlade ihop i hallen. Min sambo ville ringa 1177 men dum som man är så tänkte jag att det går över. Efter några timmar med kraftig magsmärta gav det sig. Jag tänkte inte på det mer förrän smärtan kom tillbaka, fast ännu värre. Denna gång ringde jag 1177. Jag fick rådet att göra ett graviditetstest, även om jag inte trodde att jag var gravid. Testet visade positivt. Självklart kom det som en chock, men beslutet om att behålla barnet eller inte var jag och min sambo väldigt överens om. Vi var bara 20 år, varken han eller jag kände oss det minsta redo för att bli föräldrar. Dagen efter ringer jag till kvinnokliniken för att förklara min situation samt att jag ville göra abort. När läkare undersökte mig visade det sig att jag hade ett foster som växte utanför livmodern och att jag skulle akutopereras. När jag vaknade upp efter min operation så berättade läkaren för mig att fostret hade suttit så illa till så att de var tvungna att ta bort äggledaren. Överlag så mår jag inte dåligt, det är ingen mening att oroa sig innan man vet om det kommer att påverka mig eller inte.

Lovisa.
Lovisa.

Lena, 57

För cirka 25 år sedan fick jag en spiral insatt en tid efter födseln av mitt andra barn. Egentligen ville jag inte, men jag mådde så illa av p-piller, och hade redan blivit gravid en gång tidigare trots att jag hade preventivmedel.
Jag hade ont i magen en tid, och sökte till sist läkare.
Allt såg normalt ut, men magvärken gick inte över. Under ett nytt läkarbesök konstaterades att min spiral hade vandrat iväg uppåt en bit och fastnat. Jag var återigen gravid. Ett ingrepp gjordes för att avlägsna spiralen, sen var kroppen tvungen att vila. Vi visste inte om barnet var skadat på grund spiralen eller av ingreppet för att avlägsna den. Så av många anledningar bestämde vi oss för att göra en abort. Men för att detta skulle kunna utföras, var jag som sagt tvungen att vänta och läka. Först efter några veckor kunde aborten genomföras. Tunga veckor...
Jag blev rekommenderad av min läkare att aldrig mera sätta in en spiral.
Satte in en spiral för ett år sedan på grund av övergångsbesvär, på inrådan av annan läkare.
Den togs bort efter 5 månader, på grund av ständiga blödningar med blodbrist som följd.

Jag rekommenderar aldrig någon att skaffa spiral.

 

Pernilla, 43

Jag drabbades av utomkvedshavandeskap med hormonspiral för fem år sedan. Fick operera bort min äggledare. Jag hade haft detta ganska länge och hade till och med börjat blöda inne i buken. Detta är ett livshotande tillstånd. Var utan preventivmedel flera månader efter operationen och blev inte gravid. Så man får helt klart en nedsatt fertilitet efter att man mist en äggledare. Nu har jag åter en hormonspiral.

 

Sabina, 26

Jag blev gravid med hormonspiral , min son är i dag 2,5 år.

 

Petra, 51

När jag var 36 år blev jag gravid utan att veta om trots att jag hade kopparspiral och jag fick ett smärtsamt blodigt missfall hemma. Jag bytte kopparspiral som nästa hamnade på tvären så den togs ut. Aldrig mer spiral!

Detta är ett livshotande tillstånd.

 

Jennie, 30

Jag tog ut min spiral för att jag ville bli gravid hösten 2018. Jag opererade sedan bort en äggledare samma år till följd av utomkvedshavandeskap. I min journal står det att jag var ungefär fem veckor in i graviditeten eftersom man antog att jag blivit gravid när jag tog ut spiralen, men läkaren som opererade sa att fostret såg ut att vara åtta-nio veckor och att jag blivit gravid redan innan spiralen togs ut.

Jennie.
Jennie.

Anette, 71

Jag har haft spiral och drabbats av utomkvedshavandeskap, fick operera bort en äggstock. Jag hade en stor blödning i buken då äggledaren brustit, vilket gav mig enorma smärtor efter operationen. Detta hände i början på 1980-talet.

 

Ann-Katrin, 71

Jag hade spiral och drabbades av utomkvedshavandeskap 1978. Jag fick operera bort äggledaren. Den smärtan går inte att jämföra med något annat. Jag blev gravid igen 1986. Det blev svårare att bli gravid när jag tagit bort äggledaren.

 

Natalie, 28

Nyligen fick jag tyvärr göra en operation i samband med spiralen. Jag fick operera bort ena min äggledare.
Jag hade en hormonspiral som skulle hålla i tre år, som sattes in för 1,5 år sedan. Det resulterade i att jag fick utomkvedshavandeskap och blev inlagd direkt efter en kontroll jag skulle göra då jag haft blödningar i tre veckor.

Natalie.
Natalie.

Anna, 25

Jag hade haft en spiral i cirka två år när jag blev gravid som 23-åring, barnmorskan hittade inte fostret utan det slutade med en akutoperation med en borttagen äggledare. Detta har varit extremt jobbigt för mig, jag litar inte på preventivmedel på samma sätt och oroar mig ibland för att min chans att bli gravid ska vara försämrad.

 

Amanda, 29

Jag var med om samma sak när jag var 26 år och fick operera bort ena äggledaren eftersom embryot fastnat där. Jag åkte in till akuten på grund av svåra magsmärtor och blev efter undersökning hemskickad med diagnosen ”gaser” eller eventuellt att det var blindtarmen som börjat spöka. Precis när jag skulle lämna akuten kom läkaren springandes och kallade tillbaka mig till rummet och sa att jag hade testat positivt för graviditet och hon började i princip gratulera mig. Jag själv, som hade ett barn sen innan, kände dock varningsklockorna ringa eftersom jag hade så ont i magen och för att jag blödde. Jag blev skickad till gynakuten där de misstänkte utomkvedshavandeskap. Det slutade som sagt med operation.

 

Katarina, 54

Jag blev gravid trots kopparspiral för 22 år sedan. Barnmorskan sa att spiralen skulle komma ut vid förlossningen ... Efter 9 månader kom mitt barn, men spiralen såg jag aldrig röken av.

Katarina.
Katarina.

Caroline, 26

För cirka fyra år sedan blev jag gravid trots spiral som jag då haft i tre år. Spiralen var av modellen koppar. Vi råddes till att göra en abort då spiralen inte gick att plocka ut och riskerna att låta graviditeten fortgå med spiralen kvar i livmodern var stora. Det var en oerhört jobbig process att behöva genomgå en abort på det viset.

 

Fredrika, 25

När jag var 19 år blev jag gravid trots att jag hade kopparspiral. Som tur var var det inte utomkvedshavandeskap, så det var inte någon större fara för mig. Däremot var jag och min ex-pojkvän absolut inte redo för att bli föräldrar, så det resulterade i en abort. Jag är så tacksam för vår fantastiska aborträtt i Sverige och för att aborten gick bra. Däremot var det traumatiskt att gå igenom – jag hade ju fått kopparspiralen insatt för att slippa just oönskade graviditeter.

I dag har jag och min nuvarande sambo en fantastisk dotter på sex månader. När vi försökte bli gravida så tog det några månader innan hon blev till. Det är lite ironiskt ändå.

Jag kommer aldrig sätta in en spiral igen.

 

Fredrika.
Fredrika.

Ulrika, 35

Hade hormonspiral 2015 och fick plötsligt ont i magen och konstiga blödningar. Besökte gynekolog som missade att ens kolla graviditet då ”jag ju hade spiral”. Jag fick åka akut på grund av kraftiga smärtor och blödningar och man konstaterade utomkvedshavandeskap. Vården trodde sedan att den skulle stötas ut av sig själv. Slutade med att äggledaren sprack och att jag fick akut opereras på grund av inre blödningar i magen.

 

Emma, 29

Jag var med om en väldigt liknande situation 2016. Det gick så långt att min äggledare sprack och jag svimmade. Trodde bara jag hade ont på grund av själva spiralen och fattade inte vad som hände. Blev akut opererad och fick ta bort ena äggledaren. Var mycket labil efteråt och hade aldrig fått höra att detta kunde vara en bieffekt. Jag kan tillägga att jag har barn idag, var lite orolig om det skulle gå innan.

 

Emma.
Emma.

Johanna, 22

I våras hade jag haft min hormonspiral i nästan tre år efter att ha blivit rekommenderad det av läkare och barnmorskor på grund av misstänkt endometrios, de sa även att det skulle vara det säkraste preventivmedlet på marknaden. I maj månad började jag må extremt illa på morgonen och bli allt mer svullen, trött och slut. I slutet av maj när jag kom hem efter att ha varit och handlat så kände jag ett starkt tryck i magen, då fick jag ett missfall.

Jag och min sambo var i chocktillstånd och ringde 1177, de sa att vi inte behövde åka upp på sjukhuset och att det lät som att min kropp hade renats bra själv och att vi skulle åka på akuten om det visade sig att jag fick feber. Febern kom några dagar efter missfallet, jag hade då nästan 40 graders feber och mådde extremt dåligt. Vad som hände på akuten var att jag fick extremt dåligt bemötande men det är en annan historia. Dock så påstod läkaren att det mer eller mindre skulle vara omöjligt att bli gravid med hormonspiral.

 

Madeleine, 37

Efter det sista barnet satte jag in en hormonspiral efter läkarrekommendationer. Jag har varit supernöjd och inte haft några problem alls, efter utgången tid satte jag in en ny som skulle gått ut 2021 .

När jag gick upp i vikt och kände mig trött tänkte jag först inte på det men till sist tog jag ett graviditetstest. Jag och min man var i panik och chock när det visade positivt. Vi skulle ju inte ha fler barn!

Det visade sig att jag gått nästan halva tiden, vilket gjorde chocken större.
Därefter fick vi mardrömsbeskedet som ingen vill ha: läkarna såg inga hjärtljud.

Vi hade inget val längre. Men jag var ändå tvungen att gå igenom en förlossning eftersom det var så långt gånget. Jag blev hemskickad i väntan på en tid. Tankarna snurrade och jag kände mig oerhört liten, ska jag gå hemma och bara vänta?
Förlossningen är en av de hemskaste sakerna jag har gått igenom. När allt var klart så ville inte moderkakan komma ut. Det blev en operation och under den uppstod det komplikationer som ledde till att jag nästan förlorade livet, förlorade massor av blod och min stackars man ställde sig in på att han skulle få bli ensam och att våra killar skulle förlora sin mamma. Nu klarade jag mig och de hittade spiralen inne i moderkakan.
Läkarna kan inte utesluta att barnet inte dog av spiralen.

Jag kommer aldrig sätta in en spiral igen och kan aldrig rekommendera någon att göra det heller.

Fotnot: Samliga personer har gett sitt medgivande till att medverka i artikeln med sin historia. Det sista namnet Madeleine fingerat.

Läkemedelsverket: Effektivt preventivmedel

Aftonbladet Family intervjuade tidigare Viveca Odlind som är klinisk utredare och senior expert på Läkemedelsverket.

Enligt henne visar studier att de hormonspiraler som finns på marknaden snarare är väldigt effektiva som preventivmedel, även den spiral med den lägsta utsöndringen av hormoner. I genomsnitt under en femårsperiod blir 1–4 av 1000 kvinnor gravida med hormonspiral.

– De ger ett oerhört högt skydd, sterilisering ligger knappt på den nivån. Av de få graviditeter som uppträder med hormonspiral är ungefär varannan utomkvedshavandeskap, säger hon och fortsätter:

– Det finns inget preventivmedel som ger hundra procent skydd men om man jämför är hormonspiralen – och även kopparspiral - en av de mest effektiva.

FAKTA: Hormonspiral och kopparspiral

  • En hormonspiral är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. Den innehåller hormonet gestagen.
  • Det är en barnmorska eller läkare som sätter in spiralen. Spiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger hela tiden ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn. Sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern.
  • En kopparspiral ser ut som en hormonspiral. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd.
  • Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Koppar påverkar miljön inne i livmodern och gör så att spermier inte trivs där. På så vis ska befruktning förhindras. Eftersom kopparspiralen inte innehåller några hormoner behöver du inte vara orolig för några hormonella biverkningar.
     

Källa: 1177


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.