Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Högläsning ger bättre ordförråd

Uppdaterad 2021-08-14 | Publicerad 2021-03-13

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

När man börjar lågstadiet har man i genomsnitt 7000 ord i sitt ordförråd.

Barn som läser mycket har lärt sig 50 000 ord när de är tonåringar, medan de som inte läser bara lärt sig mellan 15 000 och 17 000 ord.

Böcker är livsviktiga och som förälder kan du göra stor skillnad.

En vuxen person behöver 50 000 ord för att klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på.

Susanne Trydal, försäljningschef på Bonnier Carlsen.

Men hur lär man sig nya ord? Behöver man sitta och nöta i ordboken på kvällarna? Nej, det är mycket enklare än så. Hela 80 % av vårt ordförråd kommer nämligen från tryckt text, det vill säga böcker, tidningar, tidskrifter, undertexter och liknande. Så genom att djupdyka i en spännande deckare kan du faktiskt utveckla ditt språk! Och så är det även för våra barn. Studier visar tydligt att barn som läser böcker utvecklar ett betydligt större ordförråd, vilket hjälper dem när de blir äldre och ska ut i vuxenlivet.

– Ett barn i lågstadiet kan i genomsnitt ca 7000 ord. Om man inte läser eller blir läst för har man som 17-åring mellan 15 000 och 17 000 ord. Men har man läst och blivit läst för har man istället minst 50 000 ord. Det är riktigt stor skillnad, säger Susanne Trydal, försäljningschef på Bonnier Carlsen.

Börja läsa högt i tidig ålder

Läsfärdighet består av två delar; avkodning och språkförståelse. Avkodning handlar om hur språkljuden sätts samman till ord, hur språkljuden representeras av bokstäver och tecken. Språkförståelse handlar om ordförråd, begrepp och kunna dra slutsatser och tolka sammanhang. Allt detta ger du till ditt barn i samma stund som du börjar med högläsning. Redan vid åtta veckors ålder klarar bebisar att fokusera i korta stunder, så börja läsa för barnet när det är nyfött. Fortsätt fram till att barnet själv börjar kunna läsa och förstå orden, sen kan ni läsa tillsammans!

– När man läser högt uttalar man orden precist och tydligt och barnet hör dig då använda ord, meningar och språk, vilket främjar den språkliga utvecklingen. Barnet exponeras för nya ord och det berikar ordförrådet, samtidigt som de övar upp både koncentration och uppmärksamhet. Att läsa högt tillsammans med sitt barn är dessutom väldigt mysigt och rogivande. Nya studier har också visat att sagostunden till och med kan minska risken för problem som aggressivitet, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter, berättar Susanne Trydal.

7 tips på smarta böcker

Pekböcker och bilderböcker funkar bra för högläsning när barnen är små. I takt med att de sedan själva börjar läsa är det viktigt att böckerna passar barnets ålder. Om du väljer böcker som på ett spännande sätt tar sig an viktiga skolämnen som historia, geografi, sport eller naturkunskap, slår du dessutom två flugor i en smäll. Barnen får större ordförråd, vilket gör det enklare att klara skolan, samtidigt som de lär sig många viktiga saker, kanske redan innan det dyker upp i klassrummet.

Här får du 7 bra tips på böcker som gör dina barn lite smartare - just nu till fina kampanjpriser.

Geografi: Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare

Jorden runt på 40 sidor - för äventyrliga och dagdrömmande kartresenärer hemma i soffan! Perfekt läsning för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser fyllda av spännande upptäckter. Med den här kartboken i din hand kan du resa vart som helst i världen på nolltid! Vart ska man åka för att uppleva vulkanutbrott, lösa märkliga mysterier, hitta ädelstenar, bestiga de högsta bergen eller ta u-båt till platsen närmast jordens kärna? Här finns svaren! Förutom temakartor över t.ex. "Mystiska platser", "Farliga djur", "Djuphavsgravar" och "Guld och ädelstenar" finns också flaggor och kartor med länder och huvudstäder. Läs tillsammans och lär er massor om vår spännande värld.

Svenska: ABC-boken

Många av oss har fina minnen av Jan Lööfs illustrationer och här får de liv i form av en fantastisk bok som lär dig alfabetet. Aporna leder vägen genom en bok där de får lära sig allt från A till Ö, ramla på cirkus på C, får hjälp av doktor på D, köpa en hammare i järnaffären på J och hälsa på en kamel på K. En rolig och annorlunda bilderbok med fantastiska bilder och otroligt lärorika budskap. Tanken är att boken ska göra barnen nyfikna på alfabetet och det svenska språket och på ett kreativt och roligt sätt förbereda dem inför skolan.

Matematik: Puck och Kanin räknar

I ”Puck och Kanin räknar” lär Puck sitt gosedjur Kanin att räkna på fingrarna. Puck har tio fingrar, men Kanin har bara två. Kanin får låna Pucks fingervantar. Vad bra, nu har de lika många fingrar. Här ska räknas! Puck och Kanin räknar allt, hela tiden och överallt. Kläderna i tvättstugan, glassen i frysen, sakerna i mataffären och i sängen när de ska sova. Precis som ni också kan göra hemma efter att ha läst denna färgsprakande bok!

Historia: Jorden runt - Upptäckare och äventyrare

Här kan ni läsa om rymdfärder, omöjliga expeditioner, spännande forskningsresor och kanske en och annan irrfärd. Här bjuds på både fakta och intressanta anekdoter och humoristiska reflektioner. Lär dig något helt nytt om den första månlandningen, följ kapplöpningen om att bli först på sydpolen, få reda på vem som var först ner i världens djupaste djuphavsgrav eller vart piloten Amelia Earhart tog vägen. Denna spännande bok är fortsättningen på ”Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare” och här får du veta mer om historiens alla otroliga upptäckare och deras äventyr!

Teknik: Bojan och polisbilen

Det är läggdags och Bojan ska borsta tänderna när han kommer att tänka på att en polisbil körde förbi förskolan under förmiddagen. Han frågar mamma om hon kört en polisbil, och det har hon. För mamma Bibbi har kört nästan alla sorters bilar, hon älskar allt med en motor i. Hon berättar för Bojan om hur det går till som polis, när man får sätta på sirenerna, vilken utrustning de har med sig och vad de gör när de fångat en tjuv. Bojan frågar om mamma räddat något djur någon gång. Och det har hon, när hon var polis. Det var en liten hundvalp som sprungit bort i skogen och Bojans mamma hittade dit med sin GPS-sändare och en karta. Johan Anderblad skriver så att det blir både spännande och intressant för åldern då barnen är som mest fascinerade av stora fordon.

Biologi: Så funkar det - kroppen inifrån och ut

Det här är boken som berättar allt man behöver veta om kroppen. Här är 100 välfyllda sidor med spännande, underhållande och viktig läsning. Vet vi egentligen hur kroppen funkar och tar vi hand om den? Hur allt hör samman i denna fantastiska värld av celler förklaras tydligt i intresseväckande texter av Mats Wänblad. Här kan vi läsa om kroppens olika system och byggnadsdelar: skelett, muskler, blod, hjärta, lungor, hjärna, celler och gener, matsmältning och mycket mer. Här finns också avsnitt om livet, hälsa och motion, om sjukdomar och hur de behandlas, samt om forskning och hur kroppen kan se ut i framtiden.

Naturvetenskap: Jordens fantastiska fakta

En fullmatad faktabok för dig som är allmänt vetgirig! Här har fem böcker i den lättlästa serien om jordens fakta samlats i en härlig presentbok. Det handlar om jordens tuffaste djur, försvunna skatter, mystiska platser, utdöda djur och rekord av olika slag – allt knutet till geografiska platser på jorden. Hårda fakta blandas med spännande berättelser. Det är lättillgänglig och rolig läsning och de fascinerande, detaljrika illustrationerna fångar genast intresset. Jens Hansegård och Anders Nyberg vet hur man lockar till läsning och har bland annat belönats med Bokjuryns fina pris för bästa faktabok, när barnen själva får välja.

Idrott: Börja rida med Sigge - Rida lätt

Saga och Harry har precis börjat rida på Brobygården och har massor av frågor: Varför är det bokstäver på ridbanans sidor? Hur får man hästen att gå dit man vill? Och vad betyder det egentligen att rida lätt? Med tips och tricks från de lite äldre stallskötarna Elina och Mattis (och från Sigge och Sam såklart) får de två nybörjarna veta hur det går till i stallet och när man rider. ”Börja rida med Sigge” är en serie böcker där fakta och berättelse möts. Med stora generösa färgbilder och grundläggande ridfakta är böckerna ett måste för alla barn som drömmer om hästar och ridning.

Att läsa tillsammans: Hjärnstark junior

Vill du bli lite bättre på det mesta? Ja, vem vill inte det? Här finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare. Rörelsen omvandlas nämligen till en "uppgradering" av hjärnan, så att man både tänker snabbare och kan lägga i en extra ”mental" växel när det är stökigt runtomkring. På köpet blir man bättre på att spela datorspel. Perfekt bok att läsa tillsammans för att öka motivationen hos alla i familjen.

Och ett sista tips för alla: Svenska Hjältinnor

Det här är den stora boken om hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sina ideal eller förverkligat sina drömmar. Här är hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, coola musiker, tuffa miljöaktivister, engagerade läkare, smarta uppfinnare och banbrytande författare. Här finns en astronaut och till och med en sjörövare. Boken spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller. Boken är illustrerad av ett stort antal av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer. Detta är den förmodligen mest fängslande barnbok som har skrivits om verkliga kvinnor i Sverige – förebilder som inspirerar tjejer (och killar) i alla åldrar. En bra bok att läsa och prata om tillsammans.


MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som får barnen att somna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så kommer ni igång med jullovsläsningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Biografier: Boktips för spännande läsning

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker för dig som är gravid

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarläsning: Här är bästa tipsen!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till barn – här är tips för alla åldrar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappstips: 13 populära böcker att ge bort

Artikeln innehåller annonslänkar

Julklappstips 2022 - Årets tips på julklappar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Experten: Så lär du ditt barn att plugga smartare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 tips på presenter till mamma på mors dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Bästa regnkläderna för barn

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Redo för skolstart! Allt barnen behöver inför höstterminen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstens trendigaste blusar och skjortor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstens snyggaste skotrender – spana in dem här

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Skaffa ny hobby? Här är bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarkläder på rea: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så underhåller du katten i höst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarens mysiga badrockar till dam och herr

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstens skönaste och snyggaste sneakers

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Badleksaker: Sommarens bästa tips