Susanne om att vänta tvillingar: Surrealistiskt

Har skrivit boken ”Tvillingboken” för att stötta andra

Uppdaterad 2021-03-26 | Publicerad 2021-02-02

Susanne med sina tvillingar Siri och Lilly.

Att få tvillingar kan vara tufft men främst alldeles underbart.

Det menar Susanne som fick tvillingar 2013.

Här berättar hon om chocken – och om pakten hon slöt med sin man, när det var som värst.

– Med tvillingar är det psykiskt och fysiskt uppenbart att man inte räcker till.

Susanne Nylén minns ultraljudet på Södersjukhuset i Stockholm. Först hittade barnmorskorna inget och de sa att hon verkade stressad: ”Kissa så får vi försöka igen”.

– Jag började gråta för att jag trodde att jag hade fått missfall.

Men det var inget missfall. När de kikade en gång till såg de inte bara ett hjärta som slog, utan två. Susanne och hennes man väntade tvillingar, enäggstvillingar.

– Jag bara skrek ”va?!” och min man började asgarva, det var surrealistiskt.

En chockad Susanne googlade för att ta reda på vad hon kunde vänta sig. Allt hon möttes av var skräckscenarion, historier om riskerna att bära tvillingar och att föda.

– Min man var pragmatisk och pratade om att vi skulle flytta till hus och att vi skulle skaffa en ny bil. Jag var emotionell. Jag undrade snarare hur våra liv skulle bli och hur jag skulle ta mig igenom det här. Något som jag senare förstått är vanligt bland de som väntar tvillingar, att kvinnor reagerar som jag och partnern blir praktisk.

Det tog lång tid för Susanne att smälta att hon hade tvillingar.

– Jag kunde inte berätta om det utan att gråta. Min barnmorska frågade om jag ville göra abort, men jag behövde bara lite tid att landa i allt. Det är klart jag ville ha dem.

Graviditeten fortlöpte bättre än hon trodde att det skulle göra, förutom några skillnader från när hon väntade sitt första barn. Som att hon drabbades av flera sjukdomar och svimmade på tunnelbanan. Havandeskapsförgiftning och gravidklåda, som påverkar levern, gjorde att hon blev inlagd en vecka på BB innan hon blev igångsatt i vecka 36. Förlossningen var dock helt annorlunda mot första gången.

– Det var en otrolig skillnad. I vanliga fall har man gjort hela jobbet när man klämt ut ett barn men nu ska du klämma ut en till. Den första, Lily, kom ut som ett skott. Den andra, Siri, var lite bökigare att få ut – för henne var det som en fotbollsplan i magen när systern lämnat.

– Efter förlossningen var jag så hög på endorfiner. Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv. Det kändes som jag kunde lösa alla världens problem. Jag önskar att alla fick uppleva den känslan, att tycka att man är oövervinnerlig.

Siri och Lily som nyfödda.

Det var på hemmaplan som det riktiga jobbet började. Från att vara två föräldrar som kunde rikta all sin uppmärksamhet åt ett barn hade de nu tre barn att sköta, varav två var spädbarn.

– Med tvillingar är det psykiskt och fysiskt uppenbart att man inte räcker till. Dessutom var det ett tredje barn som undrade var deras mamma tog vägen. Det var otroligt slitsamt, man kunde vara så trött. Jag och min man Håkan slöt en pakt: Att det som sägs till varandra om nätterna gills inte. Det är sömnbristen som talar.

Susanne hade en önskan om att vara en bläckfisk, samtidigt som hon blev en logistisk expert. Och mitt i allt pusslande så var allt även otroligt häftigt, menar hon.

– Tvillingar är något som fascinerar alla i omgivningen. Vi kunde inte gå någonstans utan att vi blev stoppade. Man blev nästan som en turistattraktion. När Siri lärde sig prata förekom hon alla som kom fram och utbrast från barnvagnen: ”Hej, vi är tvillingar”.

Susanne har skrivit boken ”Tvillingboken”, en guide för andra tvillingföräldrar, anhöriga, tvillingar eller för den som är nyfiken. Det är en bok hon önskat fanns när hon var gravid. I boken intervjuar Susanne också tvillingarnas storasyster Daisy.

– Hon var åtta år när jag intervjuade henne. Hon berättade att hon kom ihåg när jag skickade ett foto till farmor, där hon var när jag födde, på mig med Siri och Lily i famnen, och att hon blev ganska ledsen. ”Var ska jag få plats?”, undrade hon. Då började jag gråta, vi hade aldrig pratat ordentligt om hur det kändes då för henne  

Därför poängterar Susanne hur viktigt det är att ge syskonen egentid, så att de känner sig sedda. I dag känner storasyster sig stolt över att ha tvillingar som syskon, även om hon kan vara trött på dem ibland då de gaddar ihop sig två mot en.

– Hon förstår att det är speciellt att ha tvillingar som syskon.

Och bandet mellan Lily och Siri, som i dag är sju år, blir starkare för varje år.

– De tar hand om varandra och ser efter den andra. Det är aldrig någon som känner sig ensam. De har alltid en bästa kompis att leka med.

Här kan du tävla om ”Tvillingboken”

Susannes tips och råd till andra som väntar tvillingar

  • Det kommer gå bra. Välj ut en person du litar på som får bli din mentor. Skydda dig från olika forum. 
  • Våga be om hjälp. Var föräldralediga längre tillsammans om möjligt. Ta hjälp av familj, vänner eller RUT-avdrag. 
  • Ta hand om dig och lyssna på kroppen, sjukskriv dig om det behövs, kroppen behöver vila.
  • Hitta dina knep och rutiner, du vet vad vad som är bra för er. Good enough parenting är ledorden.
  • Dubbelgrattis: Ni är i en unik klubb, det är en gåva. Ni har en superhäftig tid framför er.

Fakta: Tvillingar

Det föds cirka 3 000 tvillingar i Sverige om året. Av dessa är cirka en tredjedel enäggstvillingar och två tredjedelar tvåäggstvillingar.

Enäggstvillingar: Innebär att en spermie befruktar ett äg som sedan delar på sig. Barnen har identisk arvsmassa, DNA, och är genetiskt helt lika. De har även samma biologiska kön och kan vara mycket lika varandra till utseende.

Tvåäggstvillingar: Innebär att två ägg blir befruktade av två olika spermier vid samma tillfälle. Tvillingarna kan vara av samma biologiska kön, eller olika, och är inte mer lika varandra än vanliga syskon. De har olika arvsmassa, DNA.

Chansen att få tvåäggstvillingar ökar ju äldre kvinnan är. Det beror på att det oftare lossnar mer än ett ägg i samma menstruationscykel som äldre. Dessutom kan det vara ärftlig, har du genetiska släktingar som fött tvillingar ökar sannolikheten.

Källa: 1177, Trygghansa


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

MER OM FAMILY

TÄVLING: Tävla och vinn ”Tvillingboken”

Saga och Felicia ska få barn på nytt sätt – genom att bära varandras befruktade ägg

Enäggstvillingarna blev gravida nästan samtidigt: ”Blev som vi drömt om”

Henry föddes 4 dagar efter sin storasyster Leia: ”Hör verkligen inte till vanligheterna”

Henriette, 40, födde tvillingar – två gånger

Vad heter ditt barn? Läsarna chattade om namn

Sandra, 31: Jag tycker inte om mitt bonusbarn

”Varför är min dotter så arg och slår mig?”

Stort horoskop för föräldrar: Så blir ditt 2021

Marias 14-årige son har trotssyndrom: ”Det är vi som har skapat den här antipojken”

Beskedet: Samkönade par ska bli föräldrar automatiskt när barnet föds

Malte, 18, startade insamling – vill ge sin svårt sjuke lillebror Sigge en jul att minnas

Varit skilda i sex år: ”Pratar varje dag”

Tre unga med skilda föräldrar: Det var jobbigast

Så mår barn av att bo varannan vecka

TÄVLING: Vinn boken ”Jag behöver Hedvig”

Jessicas dotter Hedvig har Downs syndrom: ”Har aldrig velat ha någon annan än henne”

Skatteverket säger nej – får inte heta Hoppsan som sin storasyster

Robert, 41, behöver en donator för att överleva: ”Som fyrbarnsförälder får man inte dö”

Linda, 36, blev tvåbarnsmamma på egen hand: En obeskrivlig lycka

Sara fotade sin man på sjukhusgolvet – nu hyllas han: ”Detta är kärlek”

CAMPIONI: Hej du pappa – tar du ditt ansvar hemma?

”Min elvaårige son blir ofta arg”

TÄVLING: Vinn boken ”Flickan från andra sidan havet”