Gravid

presenteras av

Amanda testades positivt för covid-19 under förlossningen

Fick isolera sig en månad

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Amandas dotter var planerad att födas via kejsarsnitt den 21 april.
Foto: Privat
Amandas dotter var planerad att födas via kejsarsnitt den 21 april.

För Amanda blev inte förlossningen som hon tänkt sig.

Det planerade kejsarsnittet blev inte av och Amanda fick i stället ta beslutet att föda vaginalt.

– Jag fick panik. Det var inte alls vad jag hade planerat.

Den 21 april hade Amanda Dahlberg, 31, som var gravid med sitt första barn, fått tid för ett planerat kejsarsnitt på Karolinska sjukhuset, några dagar innan det beräknade förlossningsdatumet. Men redan den 6 april fick hon värkar och fick åka in. Efter att ha fått två sprutor fick hon vända hem igen. Men dagen efter, 7 april, var värkarna värre och Amanda fick åka in igen. Denna gång gick vattnet och hon fick läggas in på förlossningsavdelningen. Amanda fick veta att hon först kunde få ett snitt tidigast 12 timmar senare, på förmiddagen dagen därpå. Detta på grund av personalbrist.

– Jag fick panik. Det var inte alls vad jag hade planerat. Jag frågade om jag kunde åka till ett annat sjukhus men det var likadant där.

Hon fick medicin för att sakta ner förloppet, men kroppen jobbade på ändå. Till sist fick hon en tid för snitt tolv timmar senare, men då var hon redan helt öppen.

– Då valde jag att jag skulle föda på vanligt vis. Det var helt mitt eget val, jag blev inte tvingad till det. Jag litade på personalen och trivdes med dem som jobbade där.

Samtidigt som hon lades in på förlossningen testades hon för covid-19, en rutin Karolinska har för alla gravida.

– Ingen trodde att jag hade corona. De undersökte och tog hand om mig utan skyddskläder.

Vid klockan 12.00 den 8 april kom resultatet, testet var positivt. Amanda hade inte kunnat ana detta. Hon hade inga symtom, förutom att hon var lite snuvig vilket hon varit under hela graviditeten. Helt plötsligt blev det en helt annan hantering av henne.

– Det var som att jag hade polio, alla skingrade sig. Då blev jag såklart orolig, jag visste ju inte om det hänt något med fostret eller om hon skulle bli smittad eller hur det skulle bli när hon kom ut.

Foto: PRIVAT
Amandas dotter.

Vägrade lämna ifrån sig dottern

Under förlossningen hade personalen skyddskläder. En av barnmorskorna hade en mask som gjorde att Amanda knappt hörde vad hon sa. Det gjorde henne orolig då hon inte varit inställd på vaginal förlossning från början.

– Hon var otroligt duktigt men det kändes som det blev fel med skyddskläderna.

Men allt gick så bra det kunde gå. Dock kom dottern ut med navelsträngen runt halsen.

– De tog henne och sprang så då blev jag först orolig när jag inte förstod vad som hände. Hade det inte varit för corona hade de fixat det i förlossningsrummet.

Efter att deras dotter var född fick de frågan om de ville att en anhörig skulle ta hand om dottern i två veckor medan de höll sig isolerade.

– Min sambo tyckte det var en bra idé men jag vägrade. För mig var det inget svårt val, hade det funnits risk för att spädbarn blev jättesjuka hade det varit en annan sak. Men nu var det inte så.

Familjen fick ett rum där de fick hålla sig isolerade.

– Vi fick inte gå utanför rummet eller göra något. Det var såklart inte så roligt.

Där stannade de fem dagar innan de även isolerade sig hemma en hel månad för att vara på den säkra sidan. I dag mår hela familjen bra. Hon har lugnande ord till den som är gravid just nu.

– Det finns inget du kan göra. Du måste lita på att vården gör sitt jobb och hanterar dig på bästa sätt. De utför det här arbetet, varje dag.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY