Gravid

presenteras av

Emelie nekas ivf av regionen – för att hennes sambo är steriliserad

”Just nu känner jag mig så långt ifrån att få uppleva att bli mamma”

Publicerad 2021-11-27

Emelie, 30, har en låg äggreserv, vilket försvårar chansen att bli gravid.

Hon nekas hon hjälp med ivf av regionen – då hennes sambo är steriliserad.

– Jag förstår inte varför jag som valt att leva med en steriliserad man inte har rätt att få vård trots att det är jag själv som har problem, säger hon.

När Emelie Johansson, 30, flyttade ihop med Bobbo Kronholm, 48, visste hon att han steriliserat sig fyra år tidigare. Han hade då redan två barn.

– Där och då var det bäst för situationen, min dåvarande tjej kunde inte äta p-piller och jag tyckte att jag var färdig, säger Bobbo.

– Jag sa det direkt till Emelie när vi träffades. Hennes högsta önskan var att få barn och hade jag sagt blankt nej till det hade vi aldrig gått in i en relation.

Bobbo, som hade steriliserat sig via sjukvården i Region Blekinge, hade fått höra av en läkare han kunde åtgärda det hos dem om han ångrade sig. Men han fick ett nej när han sökte hjälp.

I stället bestämde de sig för att ta hjälp via ivf på en privat klinik. Där kom nästa motgång.

– Jag hade en dålig äggreserv. Där och då blev allt nattsvart, det var inget jag hade räknat med, säger Emelie.

Emelie har startat ett Instagramkonto där hon delar med sig av parets resa, både för sin egen och andras skull.

Måste leva isär – i ett år

Emelie sökte vård på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Även denna gång visade ett test att hon hade dålig äggreserv.

Ofrivilligt barnlösa par eller ensamstående kvinnor kan erbjudas ett begränsat antal ivf-behandlingar som bekostas av regionen om de uppfyller vissa krav. Men så blev det inte i Emelies fall.

– De konstaterade att jag behövde hjälp med ivf men att jag inte kunde få det via regionen då jag lever med en steriliserad man.

– Jag blev jätteledsen. Jag förstår inte varför jag som valt att leva med en steriliserad man inte har rätt att få vård trots att det är jag själv som har problem. Varför ska en annans individs beslut påverka mig? Vi är två olika personer, det är jag som söker vård nu, inte han. Det är inte rättvist.

Emelie har inte fått något tydligt svar på hur regionen resonerar. Hon har även frågat om hon får söka hjälp själv hos dem, och inte som ett par. Hon fick svaret att hon i så fall inte ska ha levt ihop med sin sambo på ett år.

– De har gett mig alternativen att söka mig till en privat klinik eller att lämna min sambo för att få hjälp att skaffa barn, och därmed inte få leva med den jag vill.

Emelie som endast fått beslutet meddelat till sig muntligt har bett om att få det skriftligt och vilka regler beslutet grundar sig på. Hon har även varit i kontakt med Patientnämnden.

Två misslyckade ivf-försök

Paret har dock inte gett upp drömmen om att få barn. I stället har de gjort ett ivf-försök via privat klinik i Sverige och ett försök i Danmark. Båda har dessvärre misslyckats.

– Efter omständigheterna så känns det okej, men de första dagarna känner man sig som den minsta människan i hela världen. Det som tog hårdast den senaste gången var att allt kändes mer uppenbart att jag faktiskt behöver hjälp av vården som jag egentligen är berättigad till.

– Just nu känner jag mig så långt ifrån att få uppleva att bli mamma.

Emelie har startat ett Instagramkonto beforivf där hon delar med sig av parets resa, både för sin egen och andras skull. Det har hjälpt henne att vara öppen med sina känslor.

Enligt Emelie är det psykiskt jobbigt att kämpa för att uppnå drömmen om att få barn.

– Vissa dagar är jättehemska. Jag har aldrig haft några drömmar om något speciellt yrke eller liknande. Det enda jag vetat är att jag vill ha barn.

”Mitt AMH-värde låg på 0,66 vilket innebär att jag knappt producerade några ägg”, berättar Emelie.

”Hemskt att hon blir straffad”

Bobbo har funderar på att åtgärda sin sterilisering på privat klinik. Men vad han läst så kommer det inte göra honom fertil igen.

Men om det skulle göra att ni kunde få hjälp av regionen?

– Tanken har slagit mig, kommer jag bli berättigad att söka hjälp om jag genomgår ingreppet? Kommer Emelie att bli godkänd då? Men jag får inget svar på det.

I stället har Bobbo betalat för Tesa, en metod som innebär att man går in i pungen och hämtar spermier, vilka fortfarande produceras trots sterilisering, så att de kunnat göra ivf. Han skulle även vara villig att betala för det ingreppet själv, om Emelie skulle få hjälp av regionen.

– Det är hemskt att hon blir straffad för ett val som jag gjort tidigare.

Hur påverkar det här dig?

– Det gör ont att se hur ledsen hon är, det är skitjobbigt. Att inte hon ska få bli kallad mamma gör ont i en. Vi har planerat ett liv för att bli en familj, vi vill ha barn, säger Bobbo.

Vad som är nästa steg i processen vet de inte. Just nu vill Emelie landa efter det senaste misslyckade ivf-försöket.

– Man hinner aldrig stanna upp och reflektera. Så får vi se vad som väntar nästa år. Nu ska jag försöka njuta av allt det goda som jag har runt omkring mig och ta varje dag som den kommer.

Paret har inte gett upp drömmen om att få barn – de har gjort ett ivf-försök via privat klinik i Sverige och ett försök i Danmark.

Så svarar regionen

I ett mejl skriver Bodil Ehn, verksamhetschef för kvinnokliniken i regionen, att de följer Södra sjukvårdsregionens beslut gällande barnlöshetsutredning och ivf. Där står det att de inte kan erbjuda det om:

  • Ni har gemensamma barn sedan tidigare. Adopterade barn räknas till gemensamma. Däremot kan ni söka om ni har barn på vart sitt håll från tidigare relationer.
  • Någon av er har genomgått en frivillig sterilisering

Att göra steriliseringen ogjord innebär att man genomgår en refertiliseringsoperation, vad hon vet utförs det inte i deras regions offentliga vård.

– Själva ingreppet är inte komplicerat men ofta föreligger spermieantikroppar som påverkar resultatet negativt, säger Bodil Ehn.

Paret skulle möjligen ändå bli nekade offentligt finansierad ivf, även om mannen väljer att åtgärda sin sterilisering på privat klinik, enligt Bodil Ehn. Hon har dock aldrig ställts inför den frågan.

– Om man skulle ställas inför just det scenariot behöver man gå igenom alla detaljer i regelverket och eventuellt även fråga någon i södra regionvårdsnämnden.

Här kan du läsa riktlinjerna för assisterad befruktning i region Skåne. Hur det ser ut kan skilja sig mellan regioner.

Fakta: Ivf-behandling

  • Ivf är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ett befruktat ägg kallas för embryo. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in embryot i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att sitta fast och utvecklas till ett barn.

Källa: 1177

MER OM FAMILY

Ensamstående hann inte få hjälp att bli gravida: ”En frustration”

Barndomsvännerna fick barn efter 40: ”Det finns mirakel”

Ludvig hade cirka 11 spermier – blev pappa mot alla odds

Så ser kötiderna ut för assisterad befruktning – region för region

Paret vill välja kön på nästa barn: ”Jag förstår att frågan är kontroversiell”

Därför har fler svenska par svårt att få barn

Anna och Jenny Ann har kämpat för att få barn – nu hjälper de andra

Vården missade kända syndromet – Emmas tvillingar dog

Fler kvinnor vill frysa sina ägg för framtiden: ”Får det i julklapp”

Matilda drabbades av foglossning – kommer aldrig mer kunna springa

Therése, 53, är gravid med sitt fjärde barn: Åldern är bara en siffra

Rebecca lämnades blödande efter sin förlossning i 21 timmar

Emmy led av förlossningsrädsla – födde hemma: Supermäktigt

Kvinnor får betygsätta sin förlossning – kritiserar Irene Svenonius

Elins barn fick sina tungband klippta – problemen försvann

Isabelle, 18, sökte vård för magsmärtor – kom hem med en dotter

7 knep: Så ökar du chansen att bli gravid

Elliot, 1, smittades av A-streptokocker – blev svårt sjuk: ”Aldrig varit så här rädd”

Jenny, 44, är ofrivilligt barnlös – för alltid

Ava, 6, är sjuk i ovanlig cancer: ”Hon är otroligt stark”

Vädjade om hjälp med sjuka trillingarna – nekades: ”Vi går på knäna”

Wilhelm, 14, drabbades av hjärntumör – hoppas på en jul hemma

Juni, 5, räknar ner till sin sista behandlingsdag

Therese, 39, blev mamma och mormor på tre timmar: ”Är bara glädje”