Mauri bytte namn när han var sju år

Namn på barn: Chatta med oss

Uppdaterad 2020-04-16 | Publicerad 2019-11-15

När Youtube-stjärnan Mauri Hermundsson var sju år tog han ett stort beslut.

Han bytte namn – trots föräldrarnas vilda protester.

Namn är ett hett diskussionsämne, vare sig man väntar barn eller planerar för det i framtiden. Vilka namn är egentligen fina? Vad skulle ens barn aldrig få heta? Och vill man alls avslöja sitt namnval?

Mauri berättar om namnbytet.

Oavsett åsikt så är den rådande namntrenden att många antingen själva vill ha ett unikt namn eller stavning, eller vill ge sina barn sådana namn. Det säger Katharina Leibring som forskar i namn vid Institutet för språk och folkminnen. Trenden började redan på 90-talet.

– Jag brukar säga att det är en koppling till att vi ska vara unika och bygga vårt eget varumärke.

Namnstatistik från december 2015 visar att cirka 125 000 personer hade ett unikt stavat tilltalsnamn.

– Men trots att vi vill ha unika namn så är det stabilt i namntoppen, namn som William och Alice håller i sig.

Sedan den nya namnlagen 2017 har dessutom många haft möjlighet att byta förnamn, om man exempelvis inte trivs med det.

– Med den nya namnlagen kan man byta förnamn flera gånger, lägga till och ta bort. Man kan experimentera, det kan ha att göra med med nya livssituationer, säger Katharina Leibring.

Många byter och lägger till namn sedan nya namnlagen 2017.

Såg upp till äldre killen i byn

En som bytte ut sitt förnamn för flera år sedan är Mauri Hermundsson, känd från Youtube-succén ”Uppdrag mat” – som är nominerat till Stora journalistpriset. Från början hette han Vicktor, det namn som föräldrarna gav honom. Men när han var sju år ville han i stället heta som sin idol.

– Det var en kille i min by som var några år äldre som var så bra på fotboll, han kunde skjuta bollen högt upp i luften. Av någon anledning kände jag att jag ville heta som honom.

Mauris föräldrar gillade inte riktigt idén, åtminstone inte i början.

– De sa ”ursäkta?!”. Sen vägrade jag lyssna när de sa Vicktor och svarade bara om de använde Mauri. Efter några veckor gav de upp. Min pappa hade dessutom drömt att jag skulle heta Mauritz dagen innan jag föddes. Så de kände väl att det var okej.

Gillar du inte namnet Vicktor?

– Numera spelar det ingen roll men där och då var det så. Nu vore det idiotiskt att byta tillbaka.

Om du hade bytt namn i dag, vad hade du då bytt till?

– Allan, säger Mauri och ler stort.

Stora chatten om namn – läs den i efterhand

Vad heter ditt barn – är du nöjd eller ångrar du namnet? Vad vill du att ditt framtida barn ska heta? Är det något namn som du aldrig skulle ge ditt barn? Och är det okej att ”sno” namn från varandra, eller är det först till kvarn som gäller? Och vad tycker du själv om ditt namn? Vi chattade med läsarna om deras tankar om åsikter!

 • Fastnålat inlägg
  15 november 2019 15.02
  Malin Wigen

  Hej alla! Vad kul det var att prata med er, vi hörs här igen snart! Hoppas att ni alla får en fin helg önskar Family-redaktionen Ida och Malin <3 

Denna chatt är stängd.

 • 15 november 201915.15

  Jag heter Christina men kallas för Tina, tyckte inte om namnet när jag var liten, men gillar det nu. Mina barn heter Milton och Lilly. Milton fick sitt namn innan han var född, för vi bara älskade det. Lilly fick sitt när hon var några dagar gammal, hon var en stor tjej när hon föddes så namnet kändes lite roligt, men jag älskar det och hoppas att hon också kommer göra det när hon blir stor!

  Tina
 • 15 november 201915.15

  Ja, Anthony heter jag.....ofta att jag hade problem med när folk uttalade det.Växte upp med det och till slut orkar man inte rätta till folk hela tiden. Blev Anton, Tony.

  Anthony
 • 15 november 201915.15

  När jag var liten ville jag heta Katarina eller egentligen KATTarina. Eftersom jag älskade djur så mycket, gör det än men gillar mitt namn

  Alexandra
 • 15 november 201915.15

  Mina barn heter Vega och Joel! Jättenöjd med båda namnen men om de vill byta namn när de blir äldre skulle jag inte säga nåt!

  Sandra
 • 15 november 201915.14

  På tal om dubbelnamn som det skrivits om här, jag ÄLSKAR namnet Carl-Johan. Skulle jag någon gång skaffa barn och få en son, då ligger det högt på listan👌🏼

  Josefine

FAKTA: Mauri

379 män har Mauri som tilltalsnamn och totalt 572 män har Mauri som förnamn.

Källa: Statistiska centralbyrån.
 

5-i-topp tjej- och killnamn på nyfödda

Flickor

 1. Alice
 2. Maja
 3. Lilly
 4. Ella
 5. Wilma

Pojkar

 1. William
 2. Liam
 3. Noah
 4. Lucas
 5. Oliver

Statistik från 2018.
 
Källa: Statistiska centralbyrån


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.