7 skäl till att förskolepersonalen är hjältar

Förskolans dag 2019

Uppdaterad 2019-05-27 | Publicerad 2019-05-16

I dag är det Förskolans dag, en dag som firas av barn och vuxna för att synliggöra förskolan och dess verksamhet. Därför har vi listat några av flera anledningar till att hylla de som tar hand om våra småbarn – varje dag.

1. En halv miljon barn går till förskolan varje dag – och tas hand om vår förskolepersonal som även rustar barnen för framtiden.

Källa: Lärarförbundet

2. De jobbar i en pressad situation då de måste ta hand om stora barngrupper

Barngrupperna är större än vad Skolverket rekommenderar, enligt en rapport från Lärarförbundet som gjordes 2017. Enligt den officiella statistiken är sex av tio småbarnsavdelningar (med 1-3-åringar) för stora, det vill säga har minst 13 barn per grupp. Detsamma gäller avdelningar med 4-5-åringar – 58 procent av dessa har minst 16 barn. Många grupper har långt över 20 barn. Men enligt rapporten är verklighetens grupper större än den officiella statistiken visar. I en enkät de gjort anger till exempel 88 procent av de förskollärare som undervisar 1-3-åringar att de har 13 barn eller fler i gruppen.

3. Måste ha flera bollar i luften samtidigt

Förutom att ta hand om barnen har förskollärare även fått ökat ansvar och tvingas dessutom göra arbetsuppgifter utanför läraruppdraget – som att diska, städa och tvätta och vaktmästeri. Fler än hälften av förskollärarna har för lite tid för planering och utveckling, framkommer i rapporten.

 

4. De tvingas jobba i en miljö med höga ljud- och stressnivåer.

 

5. Inte nog med att förskolpersonalen måste tampas med ibland bråkiga och stökiga barn, de måste även hantera föräldrar som ibland har starka åsikter som går i klinch med varandra.

6. De förväntas hålla samma kvalité på förskolan trots att de drabbas av nedskärningar och besparingar.

”Gränsen är sedan länge nådd för hur mycket man kan spara på verksamheten utan att vår arbetsmiljö eller undervisningens kvalitet blir lidande. Det handlar om vår rätt att inte bli sjuka av vårt arbete. För samhället handlar det om en förskola och skola som har tillräckliga resurser för att förbereda våra barn och unga för framtiden”, skriver representanter från Förskoleupproret, Lärarupproret och Tankesmedjan Balans i en debattartikel.

 

7. De kämpar med overaller, regnkläder, solkräm, barn som bråkar, ser till att de får i sig mat, tröstar och leker. För att nämna några saker. De som jobbar inom förskolan är helt enkelt klippor i stormen!