”Gör jag fel som låter mitt barn välja kläder?”

Fråga psykologen Karin Marklund

Psykologen Karin ger råd till en vilsen mamma.
Psykologen Karin ger råd till en vilsen mamma.

Fyraåringen vill endast ha kläder som passar ihop – från topp till tå. Annars går världen sönder för henne. Mamman vill ha råd, ska hon lägga sig i eller inte?

STÄLL DIN FRÅGA TILL VÅRA EXPERTER — SÅ GÖR DU

Hos Family kan du ställa dina frågor till våra experter: Psykologen Karin, barnläkaren Jonas och barnmorskorna Roxana och  Linn. Mejla din fråga till family@aftonbladet.se – se till att det framgår i mejlet vem du vill ha svar från.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl om det.


Hej!

Vi har en fantastisk fyraåring som är glad sprudlande och full med energi. Hon har alltid varit intresserad av färger och gillar att dela upp färger som ”passar ihop” till exempel när hon leker med lego eller med kritor. Vi har den senaste tiden haft stora problem med kläder. Hon måste bära kläder som passar ihop. Det vill säga ALLA kläder inklusive underkläder och ytterkläder. Så om hon har en blå dag ska allt passa ihop med blått. Om hon då skulle ha haft gammalt nagellack från några dagar tillbaka i rosa så måste detta bort annars går verkligen hela världen sönder. Så, till min fråga. Hur bemöter jag detta? Jag märker att hon verkligen får panik om jag tvingar på henne ”fel” kläder eller inte tar bort nagellacket. Gör jag fel i att låta henne välja själv? Är hon för liten för att få välja själv eller dödar jag hennes kreativitet om jag går in och styr med hela handen?

Med vänlig hälsning, en vilsen mamma

Hej vilsen mamma!

Att ha väldigt bestämda åsikter, till exempel om vilka kläder en vill eller inte vill ha, är vanligt bland barn i förskoleåldern. Det är heller inte ovanligt att barn går igenom olika perioder av ett slags ritualiserat beteende, där saker “måste” vara på ett visst sätt, men oftast går det över av sig självt inom några månader. Hur är det för er dotter, vad betyder “den senaste tiden”?

Jag undrar också om det här med att saker måste vara på ett visst sätt även går ut över vardagen på fler sätt än det du beskriver? Verkar hon ha det svårt socialt eller må dåligt på något sätt? Känner du eller en medförälder (om någon sådan finns) igen er i hennes beteende från er egen barndom och i så fall, hur utvecklades det?

Du skriver att om din dotter inte får som hon vill så går världen sönder. Då undrar jag: hur länge är världen trasig? Är det så att er dotter går omkring hela dagen och verkar stressad och ledsen på förskolan, så att hennes hela dag blir förstörd om hon har “fel” kläder på sig? Eller börjar det vända redan på väg till förskolan när ni börjar prata om allt det roliga som ska hända i helgen?

 

Anledningen till att jag ställer dessa frågor i stället för att ge tydliga svar, är att det du beskriver (i det här kortfattade formatet som vi har till förfogande) just är väldigt vanligt och mycket väl kan falla inom vad som är “normalt” för barn i den ålder som ditt barn är i. Och i så fall tänker jag att en som förälder behöver förhålla sig till det på ett flexibelt sätt. Det vill säga, ibland är det inte värt att “ta fajten” och då får barnet som hen vill, men ibland måste andra saker komma före och då får vi stå ut med att barnet får ett sammanbrott på väg ut genom dörren. Så får också barnet lära sig att det kanske ändå inte är hela världen att kläderna inte matchar, när en väl har kommit fram till förskolan och får ha kul med kompisarna. Det kan också vara skönt att ibland komma överens kvällen innan vilken “färg” som gäller dagen därpå, för att slippa nagellacksfix i en redan stressig stund på morgonen. 

Om du tycker att det här är något som går ut även över andra områden, att det blir ett stort hinder för henne i livet, att hon verkar må dåligt eller ha svårt i sina sociala kontakter, så kan det kanske vara bra för er att få träffa någon och diskutera detta vidare. Då kan ni vända er till en vårdcentral eller en barnpsykolog.

 

Lycka till!

Karin


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.