Det är okej att inte vara perfekt

Hoppas det här blir sommarens motto

Nina Campioni om vikten av att kunna skala bort saker.
Nina Campioni om vikten av att kunna skala bort saker.

Det borde vara lätt att göra ingenting.

Men varför lyckas man ändå klämma in flera saker på en och samma dag?

“That’s enough todaying for today” – som jag hoppas att det blir ledorden för alla den här sommaren, eller åtminstone för mig själv. För det är min allra största utmaning, att inte göra något alls. Hur kan det vara så svårt? Ingenting borde ju vara lättare än att inte göra just, ingenting.

Men så är vi inte skapta. Tack och lov förstås. Vad tråkigt livet vore om det saknades drivkraft, upplevelsesug och kreativitet. Om vi inte hade socialt samspel, jobbuppdrag, ja till och med vissa vardagliga göromål. Men. För många av oss, inklusive mig själv, blir det lätt för mycket av det goda och när allt det positiva runnit ut från alla våra spännande upplevelser, kalas, aktiviteter, jobb och terapeutiskt trädgårdsliv finns det inte mycket kvar av människan mer än ett utslitet skal.

 

Det kanske låter dramatiskt men jag har äntligen insett, 43 år gammal, att en kanske ska börja lära sig skala av lite i stället för att fylla på så jävligt hela tiden. Ända sedan jag blev förälder så har jag levt i någon slags förnekelse. Visst, saker har förändrats, jag är inte samma person idag som jag var när jag var 29. En del av mig förstår det, men en stor del av mig tror att jag fortfarande kan köra på på samma sätt som jag gjorde då. Jag har inte på något sätt sänkt mitt tempo sedan jag fick barn. Snarare har det bara ökats på år efter år. Och som de flesta vet så lever man rätt snabbt redan i 20-årsåldern.

 

Det är mycket som ska klämmas in på en dag.

Meditera på morgonen (för det ska man det säger alla), ge barnen en nyttig frukost, jobba svinsnabbt hela dagen, starta tre nya projekt, kanske klämma in en padelmatch på lunchen, hämta barnen, vara fotbollstränare för dotterns lag, plantera de där nyinköpta perennerna i trädgården (namaste), bestämma färg till väggarna i hallen (det behövs inte målas om, men vi vill), iväg på middag med vännerna, hem i “god tid”, bläddra snabbt igenom dagstidningen som ligger där och kostar pengar och blänger på mig att jag inte läst den än, hoppa i säng och hoppa mellan tre olika tv-serier varav alla är listade som säsongens måste-se-serier, få en god natts sömn.

Lägg därtill den mentala stressen som kommer av klimatförändringar, kaos i det politiska läget, svält i världen och ja, den ständiga oron över att barnen någon gång ska bli tonåringar förstås. Var det någon som läste andas? Näe. Det finns det ingen tid för. Inte konstigt då att det nyligen öppnades en ny träningsstudio i huvudstaden varv enda “träningsform” är andning. Det är banne mig själva sinnebilden för vårt samhälle. Vi kör på så hårt att vi inte längre vet hur man andas. Skrattretande om det inte vore så läskigt.

Nej, något måste ändras. Saker måste skalas bort. Jag måste sluta pressa in saker i en dag som har alldeles för få minuter. “That’s enough todaying for today”.

 

Och jag läser Tomas Sjödins bok “Det är mycket man inte måste” och bara genom att läsa bokens titel så känner jag att jag andas i lite, lite lättare. Att det ska vara så svårt att förstå att det är rätt mycket om dagarna man faktiskt inte måste. För hur ska vi räcka till. Ekvationen är omöjlig och den har alltid varit det. Trots att vi i dag sägs leva i den snabbaste tidsåldern någonsin så står det redan i Gamla Testamentet i Profeten Jesajas bok att “bädden är för kort när man sträcker ut sig och täcket för smalt när man kryper ihop”. Det vill säga redan för 3000 år sedan fanns det en känsla av otillräcklighet. Människan är inte tillräcklig och kommer aldrig bli det.

Kanske är det fakta som gör att vi antingen får panik eller kan pusta ut. Jag väljer att pusta ut. För även om det inte kommer få mig att sluta kämpa så kanske det i alla fall är okej att inte vara perfekt. Och som Sjödin själv formulerar i boken: “Man behöver inte räcka till. Det räcker att man finns till. Allt utöver är en bonus”.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

”Gör jag fel som låter mitt barn välja kläder? ”

Arvid, 2, hade en död skalbagge i örat i ett års tid: ”En mardröm”

Charlotte blev tvåbarnsmamma efter svåra olyckorna: Bästa som hänt mig

Skäms på dig förälder som ställer lyxkrav på skolmaten

CAMPIONI: Hej du pappa – tar du ditt ansvar hemma?

Hon är den eviga klassmamman – tänk om fler föräldrar kunde ställa upp?

Sofia och Sebastian var nöjda med fyra barn – fick trillingar

NINA CAMPIONI: Det är inte apparnas ansvar att ha koll på vad barnen ser

Så mycket behöver vi leka med barnen

Frida springer 15 mil i veckan – är höggravid

Maja, 32, drabbades av en stroke i gravidvecka 28: Jag har övervunnit oddsen

Den nya inredningstrenden bevisar att mänskligheten är tappad

TÄVLING: Vinn en pottkalender

Ingen förälder vill väl vabba – men det är livsviktigt

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Kritiserar vården efter sonen Léonels död: ”Han var redo för livet”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Anna, 47: Så förklarade jag utmattningssyndrom för barnen

Är det bra att vaccinera mitt barn mot vattkoppor?

Adelina, 7, har Downs syndrom – har släppt en bok

Förskolepersonalens krav: Låt sjukreglerna för barn vara kvar efter pandemin

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Nisse flyttar in – 24 tips på nissebus och uppdrag

NPF-mammornas råd: Så är du en bra förälder