Gravid

presenteras av

Maja drabbades av en stroke i vecka 28

”Trodde mitt barn skulle dö”

Uppdaterad 2021-05-31 | Publicerad 2021-05-30

Vid en middag drabbades då 32-åriga gravida Maja plötsligt av en stroke.

Händelsen förändrade hennes liv.

– Den jag var för sex år sedan är jag inte i dag.

För drygt sex år år sedan förändrades Majas liv. Hon var 32 år och gravid i vecka 28 med sitt första barn, Elliott. Efter en dag med vila, på grund av huvudvärk, satt hon och åt middag med sin sambo Thomas. Helt plötsligt kände hon hur hela rummet började snurra. Sedan smällde det till i högra sidan av huvudet.

– Det kändes som en elstöt i nacken och mitt vänstra ben blev jättetungt, jag försökte flytta på det men det gick inte, känseln försvann.

Rätt snart förstod de att läget var allvarligt och Thomas ringde efter ambulans. Under samtalet ramlade Maja av stolen när även vänster arm domnade bort. Där och då hade hon börjat ana att hon drabbats av en stroke, även om hon hoppades att det var något annat. Ambulansen förde henne med blåljus till Södersjukhuset.

– Allt jag kunde prata om var om bebisen i magen, där och då trodde jag att han skulle dö.

Hon fördes till ett akutrum där de undersökte henne. Hon ville att de skulle fokusera på Elliott. Men läkarens besked var att de var tvugna att rädda Majas liv först och främst.

– Det var då jag fattade att läget var allvarligt, att han kunde dö. Men under röntgen gav han mig en jättespark, den kraftigaste hittills. Det var som att han ville förmedla att han var okej.

Röntgen visade att Maja hade en pågående hjärnblödning och hon fördes akut till Karolinska sjukhuset i Solna där neurologspecialister tog hand om henne. Ännu en röntgen visade att blödningen inte avstannat och hon lades in på Iva. Hennes vänstra sida var helt förlamad.

– Jag vaknade på nätterna i panik och grät: Hur ska jag kunna ta hand om mitt barn? Hur kommer jag kunna bära honom? Kommer jag behöva sitta i rullstol?

Men det vände. Efter en vecka var hon så pass stabil att hon fick flytta därifrån. Strax därefter dök första ljusglimten upp – hon lyckades krama till sin pappas hand.

– Det var väldig häftigt. Jag skrattade och grät samtidigt. Jag fick hopp. Nu kände jag att jag kanske skulle kunna lyfta upp mitt barn och krama honom.

Maja fick hjärnblödning när hon var i vecka 28, något som förändrade hennes liv. Här tränar hon upp sin rörelse igen, tre-fyra veckor efter stroken.

Målet – att gå innan Elliott

Förlossningsläkaren sa att Maja nu var redo att bli mamma. Elliott skulle födas med kejsarsnitt i vecka 33. Detta för risken att drabbas av en ny blödning var stor, vilket hon nog inte skulle överleva.

Under förlossningen på Karolinska var ett team på 30 personer närvarande. Allt gick bra. Tack vare att hon tränat upp sin arm kunde hon ha Elliott på bröstet. Dock blev läget för honom kritiskt. Efter cirka två dygn gick det hål i hans lungsäck och man fick sätta in dränage. Han sövdes ned och hamnad på Neo-iva.

– Planen var att jag skulle åka till och från Danderyds sjukhus där jag tränade upp min rörelse och styrka. Men där och då fanns det ingen chans att jag skulle lämna honom.

Första tiden för nyfödde Elliott började dramatiskt.

Efter två veckor fick de till slut åka hem där de fick hemsjukvård. I början var Thomas hemma och tog hand om dem båda då Maja var rullstolsburen hela sommaren.

– Första tiden som mamma var inte som jag tänkt mig. Men jag fick ha Thomas hos mig, vilket kändes lyxigt.

Oron fanns dock där – hur ska det bli sen? Tänk om hon inte kunde lära sig att gå? Men Maja var envis. Det fanns inget annat alternativ än att hon skulle bli bra igen. Efter sommaren, i september, kunde hon ta sig fram utan rullstol.

– Ett av mina mål var att jag skulle lära mig gå innan Elliott, och det gjorde jag. Även om det inte var någon toppengång.

 ”Första tiden som mamma var inte som jag tänkt mig”.

”Har övervunnit oddsen”

Än i dag har hon nedsatt motorik i vänster fot och knä, och är beroende av stöd i form av benskenor. Det påverkar vardagen till viss del, hon kan exempelvis inte springa.

– Jag gör nästan allt som alla andra men att jag får anpassa mig ibland, jag har lärt mig förhålla mig till kroppen på ett nytt sätt. Sen påverkar det mig mentalt, jag kan ha svårt att förlika mig med att det är så här det ska vara.

– Jag vill tro att jag kommer att bli bättre, även om jag inte kommer det. Men vem vet, det kanske kommer någon revolutionerade forskning.

Sedan 2015 har Maja gått igenom ett flertal operationer mot den
kärlmissbildning som i kombination med graviditeten orsakade blödningen. Hon har levt med restriktioner, som att hon inte får bli gravid. I mars i år blev hon äntligen friskförklarad.

– Risken att drabbas av hjärnblödning igen är inte noll men nästan. Efter alla år har jag anpassat mig var det som en sten som släppte, det är så himla skönt att ha tillbaka tillbaka sitt liv igen.

Maja och Elliott.

Om du ser tillbaka, trodde du att du skulle vara där du är i dag?

– Jag trodde faktiskt att jag skulle komma längre. Men sen hade jag en stor blödning, en del av min hjärna är ju död. Läkarna trodde inte jag skulle bli så här pass återställd, jag har övervunnit oddsen.

I dag jobbar Maja som barnmorska, en dröm hon uppfyllde efter stroken. Det finns en underliggande oro över att drabbas av stroke igen men hon är inte rädd.

– Jag ser ljust på framtiden och känner att mitt liv bara kan bli bättre, Jag vill jättegärna ha fler barn och hoppas det blir verklighet i framtiden.

Stroke under graviditeten

Anna Steinberg, docent och överläkare på neurologen på Karolinska Universitetssjukhuset, är expert på stroke.

Hur vanligt är det att drabbas av stroke när man är gravid?

– Incidensen av stroke i samband med graviditet uppskattas till cirka 30 på 100 000 graviditeter. Stroke är tre gånger vanligare bland gravida än bland icke-gravida personer i åldrarna 15–44 år.

Riskfaktorer för stroke under graviditet

Anna Steinberg.

Viktigaste riskfaktor hos mamman, enligt Anna Steinberg:

  • Högt blodtryck, framför allt vid preeklampsi (havandeskapsförgiftning) och eklampsi (kramper vid svårare form av havandeskapsförgiftning)
  • Medfödd hjärtsjukdom
  • Koagulationsrubbning
  • Svår blödning efter förlossningen
  • Ålder över 40 år
  • Grav övervikt
  • Rökning
  • Höga blodfetter

Kan man förebygga stroke under graviditeten?

– Gravida erbjuds regelbundna kontroller inkluderande blodtryckskontroll via barnmorska på mödravårdscentralen.

Är det farligt att drabbas av stroke under graviditeten?

– Stroke under graviditet kan vara farligt för modern och även för barnet. Man ser dock stora variationer i allvarlighetsgrad.

Hur ser behandlingen ut om man drabbas av stroke?

För närvarande saknas generella rekommendationer för att ge trombolys (=blodproppsupplösande behandling) till gravida, berättar Anna Steinberg. Blodproppsupplösande behandling kan eventuellt ges efter individuell bedömning.

– Trombektomi (mekanisk blodproppsutragning) kan i vissa fall vara en möjlig behandlingsmetod, säger hon.

Kan man drabbas av flera strokes under samma graviditet?

– Teoretiskt sett kan man drabbas av flera stroke under en graviditet. Det är dock ovanligt.

Är risken större att man drabbas av stroke igen om man redan drabbats en gång?

– Det beror på vad som orsakat stroken. Finns den bakomliggande orsaken kvar så är risken ökad vid en kommande graviditet.

FAKTA: Hjärt-Lungfonden

2018 drabbades 25 500 personer av stroke i Sverige, av dem dog 6 200 personer. Omkring 100 000 svenskar lever med sviterna av stroke, cirka 20 000 klarar sig inte själva.

För att bidra till forskningen kan du stötta Hjärt-Lungfonden här.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Följ ämnen i artikeln