Spädbarn

presenteras av

Bortvalda tvillingbilden kan bli världsberömd – ”Magisk”

Föräldrarna Nour och Hassan ville ha fina bilder på sina nyfödda tvillingpojkar.

En av bilderna blev extra speciell.

Nu kan fotografen Elin vinna i foto-VM.

– Det blir ett fint minne för dem när de är äldre då de kan titta tillbaka och se att de har tävlat, säger mamman Nour.

När tvillingarna Hadi och Mahdi, från Huskvarna, var två veckor gamla tog föräldrarna Nour Abbas och Hassan Nehme dem till fotografen Elin Stahres fotostudio i Jönköping.

Bilden på tvillingarna Hadi och Mahdi har fått en plats i VM i fotografi.
Bilden på tvillingarna Hadi och Mahdi har fått en plats i VM i fotografi.

De tillbringade en hel förmiddag där. Medan barnen sov tog Elin bilder på dem och hela familjen tillsammans. Av samtliga bilder valde Nour och Hassan ut fem. Men det var en av bilderna, som de valde bort, som skulle visa sig vara extra speciell.

– Att vi valde bort den bilden visar hur man är som förälder. Det är en magisk bild men vi tyckte att Hadis ansikte syntes lite mer än Mahdi och vi ville att det skulle vara rättvist, säger Nour.

På den bortvalda bilden de pratar om ser man hur Mahdi pussar sin bror på kinden. Elin skickade in bilden, ”Du och jag brorsan”, som ett bidrag till SM i fotografi som arrangeras av Svenska porträttfotografers förbund och hon tog hem priset för årets bild.

Inte nog med det, nu är bilden en av tre svenska kandidater som kommer att tävla i final i World Photographic Cup, foto-VM, i mars. Dels tävlar Elin med bilden individuellt i porträttkategorin och dels som en del i svenska laget.

Elin Stahre är fotografen bakom årets bild.
Elin Stahre är fotografen bakom årets bild.

– Jag såg att det var en bra bild och att den sticker ut i mängden men att den skulle gå till i final i VM hade jag inte väntat mig, säger hon.

Elin, som varit en verksam fotograf i drygt sex år, berättar hur det gick till när hon tog fotot.

– Jag la dem på filten och försökte få till integration mellan dem och få fram det band som bara tvillingar kan ha.

För att få till en bra bild på nyfödda krävs det att de är cirka två veckor gamla och att man hjälper till och lägger dem till rätta.

– När de sover är de lätta att forma. Man vill att bilden ska se lugn och harmonisk ut, det är så man vill minnas sina barn som förälder.

I dag är tvillingarna åtta månader gamla.
I dag är tvillingarna åtta månader gamla.
Nour och Hassan med storasyster Mariam, 5.
Nour och Hassan med storasyster Mariam, 5.

Efter att bilden synts i olika medier, som exempelvis Jönköpings-Posten, har flera kommit fram till Nour när hon promenerat med tvillingarna, som i dag är åtta månader gamla. Tvillingarna har blivit en snackis i hemstaden.

– Det är roligt att folk gläds med oss.

Hon tycker det är spännande att bilden nu ska tävla i en VM-final.

– Det är jättehäftigt. Det hade kunnat varit vilka tvillingar som helst men att det just är våra barn är speciellt. Det blir ett fint minne för dem när de är äldre då de kan titta tillbaka och se att de har tävlat.

– Jag vill passa på att hylla superfotografen Elin. Det är så otroligt kul för henne, hon är verkligen värd detta. Hon kommer vara en vinnare även om hon inte kommer på första plats. Vi håller alla tummar och tår.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.