Gravid

presenteras av

Mammor: Därför visar vi våra kroppar

Berättar om deras bilder gett någon effekt

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-01-18

Slapp mage, ärr och bristningar.

De visar upp sina mammakroppar på Instagram för att vara en motvikt till det rådande skönhetsideal.

Här svarar de på om de tror att de gjort någon skillnad.

”Trodde jag hade en avslappnad inställning till kroppen”

Tvåbarnsmamman Sofia-Therese Lindfors, 39, matades med perfekta bilder av mammakroppen när hon var gravid med sitt första barn. Därför började hon lägga ut bilder på sin kropp, för att ge andra ett annat perspektiv på hur man kan se ut, något hon själv saknade.

– Sen ser inte alla ut som mig heller, alla är olika. Men jag bidra till en mer avslappnad inställning, att det inte är hela världen om man har lös hud på magen, ingen dör, det är inget farligt.

Fi lägger ut bilder på kontot heltenkeltfi.

Tog det lång tid för dig att acceptera din kropp efter graviditeten?

– Jag trodde att jag hade en skön och avslappnad inställning till min kropp innan jag blev gravid första gången. Men när jag blev gravid så märkte jag att det inte var så. Jag kan minnas tillbaka på känslan av att undra ”vad kommer att hända nu?”. Jag hade inte varit tillsammans med min kille så länge. Jag visste att kroppen skulle ändras och undrade hur han skulle se på mig.

Hon hade en massa tankar som hon i dag inte kan relatera till. Som att hon funderade på hur snabbt efter hon kunde börja träna igen, och hur snabbt hon kunde få magen att försvinna. Men när de fick veta att den förstfödda hade en sjukdom försvann tankarna.

– Då nästan skämdes jag över att jag tänkt så. Enligt mig blev det ganska fåniga saker när det ställdes mot att om vi ens skulle få ett barn, säger hon och fortsätter:

– Jag blev ganska provocerad när folk sen frågade hur lång tid det tog innan jag blev av med magen. Jag hade noll koll på, jag kollade mig nog inte i spegeln på två år.

Är det något du gillar mer med din kropp efter att du blev mamma?

– Jag tror att jag mest gillar min inställning till den, jag har fått en nyvunnen respekt på vad den klarar av. Jag känner en ödmjukhet inför att den klarat av att skapa och föda liv. Sen rent fysiskt tycker jag att det är coolt med mitt ärr på magen efter ett akut kejsarsnitt, den känns lite hardcore.

Nu har flera under en lång tid visat upp sina mammakroppar i sociala medier – har det gett någon effekt?

– Det tycker jag. Det finns en otrolig kraft kring många kvinnofrågor överlag, vi är i en riktig förändringstid där kvinnor står upp för sig själva i alla möjliga sammanhang. Som Metoo och förlossningsvården. Man har även börjat prata om olika besvär som man drabbas av efter en graviditet. Bara en generation bakåt var inte alls lika öppna, de hade inte alls koll på att man kunde bli inkontinent efter att man fött barn, säger hon och fortsätter:

– Jag tror överlag att lyfta och prata om saker har syftet att andra inte ska känna sig ensamma i det. Det finns alltid någon annan som kan relatera. Men vi är mitt i förändringsarbetet, det blir inte klart så länge det finns skeva ideal.

Fi.

Under #mammakropp på Instagram finns det en del bilder på träning och hälsosam mat, vad är din tanke om det?

– Jag har själv inte kikat, men det kan jag tänka mig att det gör och det är väldigt tråkigt. Jag tycker att det är synd. Fokusen på att komma i form stressar mammor, Det finns många andra saker som pressar kvinnor hela tiden. När man är nybliven mamma behöver man inte fokusera på att komma i form, du har tid med det senare, säger hon och fortsätter:

– Jag säger inte att man inte ska träna. Men jag är emot just hetsen att man ska komma tillbaka – för varför ska man det? Allt annat ändras ju. Jag är inte samma person som jag var innan jag fick barn. Man har andra prioriteringar och värderingar till och med. Det är mycket som förändras så varför är det negativt att kroppen gör det?

”Trivdes bättre med brösten innan”

Asabea Britton, 31, har inget direkt syfte när hon lägger ut bilder på sin kropp.

– Jag har en ganska avslappnad relation till min kropp numera och visar den utan nån direkt eftertanke. Jag tycker inte jag visar så mycket av min kropp just nu men däremot när jag hade en liten nyfödd som ammade jämt och ständigt blev det mycket bröst på min Instagram. Någonstans ville jag väl normalisera offentlig amning med de bilderna.

Asabea lägger ut bilder på kontot asabea.

Tog det lång tid för dig att acceptera din kropp efter graviditeten?

– Nej faktiskt inte. Men sen har min kropp återhämtat sig väl också. Jag ser ut ungefär som innan förutom att jag gick ner mycket i vikt efter förlossningen.

Är det något du tycker mer om med din kropp efter att du blev mamma?

– Ja, i princip hela kroppen. Eller det är inte sant, brösten trivdes jag bättre med innan. Men överlag är jag nöjdare nu. Inte bara att jag känner mig snyggare utan jag är mindre kritisk till min kropp nu, jag är så tacksam för allt den åstadkommit så det finns inte utrymme att tänka elaka tankar om den.

Nu har flera under en lång tid visat upp sina mammakroppar i sociala medier – har det gett någon effekt?

– Jag hoppas och tror det ger förändring. Jag vet att jag påverkas positivt att att se kvinnor stolt visa hur de ser ut även om det faller utanför normen. Det piggar upp med lite bristningar och sånt i flödet!

Under #mammakropp på Instagram ser man en del bilder på träning och hälsosam mat, vad tänker du om det?

– Ja du, inget fel på träning såklart. Alla vet att man mår bättre av att röra på sig. Men jag förstår att de kan kännas stressande för nyblivna mammor att känna pressen, utöver allt annat, att de också måste hinna träna. Jag skulle önska mindre fokus på att ”snap back” efter att man fått barn. Kroppen förändras, siktet bör inte vara på att se ut som innan. I en perfekt värld skulle fokus enbart ligga på att må bra både fysiskt och psykiskt.

Asabea.

”Jobbar fortfarande på att acceptera mig själv”

I alla tider har vi matats med bilder av en sorts kropp och ett sätt att se ut på, enligt tvåbarnsmamman Angelica Sigge, 30. Därför vill hon med sina bilder bredda bilden av hur en kvinna eller mamma ska se ut.

– Det går se helt annorlunda ut och leva livet.

Angelica delar med sig av bilder på kontot angelicasigge.

Tog det lång tid för dig att acceptera din kropp efter graviditeten?

– Det har tagit mig nästan 30 år att lära mig att jag absolut inte duger eller räcker till. Så jag räknar med att kommer att ta lika lång tid att begripa att jag visst gör det. Nu mår jag mycket bättre i min kropp än jag någonsin gjort men det är för att jag aktivt ifrågasätter idealet, det är inget som kommit till mig gratis för att jag fått barn. Det är ett pågående arbete. jag kan inte säga att jag är klar, säger hon.

– Att jag blev mamma gjorde att jag tvingades stanna upp och fundera på vad jag vill förmedla till mina barn, men också hur vill jag leva mitt liv. Jag vill inte spendera en enda sekund till på att hata min kropp, min tid är för dyrbar. Jag vägrar att skämmas mer över mer kropp, så mycke jag skämts över den genom alla dessa år. Jag vill använda min kropp i stället: skratta, äta, leka, resa, ligga dansa. Det är de jag försöker lära mina barn och det är det jag vill förmedla till andra.

Är det något du gillar mer med din kropp efter att du blev mamma?

– Jag ser dens potential och vad jag kan göra med den hur den än ser ut. Jag tycker om att få bo i den, att den kan ta mig till platser, att jag får äta massa god mat och att jag får göra roliga saker.

Nu har flera under en lång tid visat upp sina mammakroppar i sociala medier – har det gett någon effekt?

– Det stämmer att fler har visat sina vanliga kroppar och hyllats. Men samma personer blir också extremt ifrågasatta, det är väldigt mycket näthat. Det är arga kolumner i diverse tidningar av män och kvinnor som tycker att kroppspositivism uppmuntrar till fetma. Det är familjemedlemmar som skäms för att de här personerna syns för mycket, vilket enligt dem inte passar sig för en kvinna eller mamma. Men med allt det dåliga så har det självklart effekt. Jag får meddelanden varje vecka från kvinnor som skriver att de vågat ha kortärmat på sig, att de har känt sig bekväma framför sin partner, eller att de varit i badhuset för första gången sedan de blev vuxna. Det är många som är tacksamma att se kroppar som ser ut som deras kroppar.

Angelica.

Under #mammakropp på Instagram finns det en del bilder på träning och hälsosam mat, vad är din tanke om det?

– Poängen med kroppsaktivism är inte att du inte får vara smal eller vältränad och hälsosam, utan att du inte måste vara det för att duga. Det går att älska sin kropp, äta hälsosamt och att träna. Men jag tycker inte det behövs hashtag för att belysa det, det behövs inte fler influensers som berättar hur härligt det är att dricka ingefärshot och att göra plankan. Men däremot behövs det fler trygga rum där man kan slappna av, där man slipper får höra vad man ska förändra för att duga. Så jag tycker det är synd att hashtags som kanske startade för att visa upp en bred representation av kroppar kapas av personer med ett helt annat syfte. Jag känner att drick du din spirulinasmoothie och träna hur mycket du vill men du behöver inte berätta för världen om det, för vi har redan hört.

”Jag tycker att min mage är cool”

Sophia Anderberg, 30, började lägga ut bilder på sig själv för att försöka få samhället att ändra sin syn på den hälsosamma kroppen och visa att hälsosamma kroppar kommer i olika former.

– Jag har fortfarande det målet fast i en mammakropp.

Sophia har kontot fiaanderberg.

Tog det lång tid för dig att acceptera din kropp efter graviditeten?

– Nej, det ska jag inte säga att det gjorde. Jag tror att jag accepterade den redan innan förlossningen Jag var beredd på att det skulle bli en förändring med lös hud och bristningar, tack vare att jag jobbat mycket med mig själv innan – i och med min ätstörning. Jag har fått jobba mycket med min självkänsla och bilden av mig själv vilket har gjort mig väldig medveten om min kropp, att den förändras med livets gång. Hade jag inte sökt hjälp hade det inte sett likadant ut i dag.

Är det något du gillar mer med din kropp efter att du blev mamma?

– Jag tycker att min mage är cool med mina bristningar. Jag tycker de säger så otrolig mycket. För mig är de tecken på en tuff graviditet och förlossning, samt känslan av att få upp min dotter i min famn. Bristningarna är som en tatuering efter graviditeten, ett minne på vad koppen kan skapa och göra.

Nu har flera under en lång tid visat upp sina mammakroppar i sociala medier – har det gett någon effekt?

– Vi har en lång väg kvar men jag tycker absolut att man märker en skillnad. Företag breddar sitt storleksutbud och gör ett ställningstagande när de jobbar med oss som står för kroppspositivism. Jag tycker också man ser skillnad på modeller och bilder. Fler slutar att retuschera sina bilder, och fler väljer att jobba med mångfald av olika kroppstyper. Företag använder även skyltdockor i olika former.

Sophia.

Under #mammakropp på Instagram finns det en del bilder på träning och hälsosam mat, vad är din tanke om det?

– Tyvärr lever vi ju i ett samhälle där det alltid pratas om viktnedgång, bantning med mera. Och ännu påtagligare blir det när man varit gravid och hetsen kring att förlora sina "gravidkilon" startar innan man ens hunnit hem från BB. Även här glömmer vi bort att vi alla är olika, har olika kroppar som ser olika ut. Jag kikade in på hashtagen och möttes av mängder med härliga kroppar och allt jag kan säga är att jag tycker att man ska lägga all fokus på att må bra i sig själv, oavsett om man precis fött barn eller inte och se till att följa rätt personer på sociala medier, som inspirerar er till att må bra.

”Började lära mig acceptera kroppen efter tredje barnet”

För Anna Olsson, 31, är det terapi att lägga ut bilder på sig själv och att skriva texter på sin Instagram. Kan det hjälpa någon annan blir hon glad.

– Det är så himla mycket kärlek från både mammor och icke-mammor.

Anna lägger ut bilder på kontot annas.oas.

Tog det lång tid för dig att acceptera din kropp efter graviditeten?

– Jag fick min äldsta dotter för cirka sex år sedan. Det är så sent som i somras som processen till acceptans började, jag vet inte varför det kom nu och inte tidigare. Men efter tre barn så kände jag att ”men gud nu får jag ge mig själv ett break”, så dum jag varit mot mig själv i alla år. Det är en ständig process och en kamp varenda dag att ställa om de här tankarna man har dragits med sedan mellanstadiet. Varje dag så märker jag att de gamla tankarna poppar upp, tankar som man aldrig skulle tänka om en annan men som är okej att tänka om en själv.

Är det något du gillar mer med din kropp efter att du blev mamma?

– Inte när det kommer till det fysiska. Men jag har fått en respekt och tacksamhet mot kroppen. Jag har varit så himla taskig mot mig själv väldig länge, jag har mobbat mig själv i princip. Men i dag så är kroppen helt grym, tänk vad den orkar och vad den står ut med. Innan utsattes den för svältdieter, laxermedel och man vägde sig morgon och kväll. Den biten är inte relevant längre. I dag är jag mer glad över dess funktion. Jag mår bra, den har gett mig tre fantastiska barn, den hänger med i allt jag gör, den orkar leka med barnen, den orkar att hålla igång fast jag varit vaken en hel natt.

Nu har flera under en lång tid visat upp sina mammakroppar i sociala medier – har det gett någon effekt?

– Med tanke på hur många vi är som hänger på de här sidorna på Instagram tror jag det. För min del har det haft en enorm effekt, det var där det började, att herregud kan de vara nöjda så varför kan inte jag? Så med tanke på hur många vi är som hänger på de här sidorna på Instagram tror jag det. Medier matar oss med kroppar utan bristningar och perfekt slät hy. Och här står man själv med påsar under ögonen och kan inte alls relatera till det. Sen helt plötsligt ploppar det upp kvinna efter kvinna som säger här är är jag, så här ser jag ut, säger hon.

– Sen kanske inte alla som skulle behöva se bilderna ser dem. Men kan det påverka någon som sitter hemma och inte vågar gå ut för att den tycker det är fel, gör det en stor skillnad.

Anna och hennes tre barn.

Under #mammakropp på Instagram finns det en del bilder på träning och hälsosam mat, vad är din tanke om det?

– Jag tycker att alla får göra precis som de vill, träning och hälsosam mat är fantastiskt bra. Jag kör själv lite klasser på gym, det ena behöver inte utesluta det andra. Det jag är emot är hetsen som kommer efter att man blivit mamma. Man ska så fort som möjligt tillbaka till kroppen som man hade innan graviditeten, som om den ena kroppen är rätt och den andra fel. Det kostråd på återbesöket på mödravården och så ska man väga sig. När man sitter där med total sömnbris, ömma bröst och trasigt underliv så är det vikten du ska fokusera på. Det känns skevt, säger hon.

”Jag gillar hur kroppen förändrats till det bättre”

Michaela Kellgren, 25, är trebarnsmamma. Hon lägger ut bilder på sin kropp på Instagram för att uppmuntra andra till att inte skämmas för hur de ser ut, och för att visa hur en mammakropp kan se ut.

– Jag vill få andra att känna sig bekväma och må bra i sig själva.

Michaelas instagramkonto heter froken.ljuvlig.

Tog det lång tid för dig att acceptera din kropp efter graviditeten?

– Jag tyckte det var värre att acceptera kroppen innan jag hade barn. Men efter min första graviditet fick jag jättemycket bristningar på både lår och mage, och jag har alltid tänkt att det fört med sig något fint. Så jag tycker inte alls det tog lång tid för mig att acceptera kroppen, jag tycker bara graviditeten fört med sig gott. Att få se vad kroppen går igenom har gjort mig fascinerad över mig själv.

Är det något du gillar mer med din kropp efter att du blev mamma?

– Allt. Jag gillar hur den har förändrats till det bättre. Att den inte är som alla andra kroppar, att den är sin egen. Jag gillar kanske min mage mest, det är för att man ser att den gått igenom en hel del. Den har bristningar och ärr efter akutoperationer, varav en har med en graviditet att göra.

Nu har flera under en lång tid visat upp sina mammakroppar i sociala medier – har det gett någon effekt?

– Jag tror det. Jag har fått många kommentarer från folk som tycker det är bra att man visar verkligheten, att känner igen sig, att deras kropp också ser ut så. Jag tror att det fått fler att våga visa upp sin kropp och att älska sin kropp. Jag tror att det har hjälpt folk att inse att man kan se ut hur man vill.

Michaela.

Under #mammakropp på Instagram finns det en del bilder på träning och hälsosam mat, vad är din tanke om det?

– Det är bra att träna och må bra, men sådant kan trigga andra. Att träna och äta hälsosamt kanske inte passar alla. Men det där är en balans man får hitta i sig själv. Det viktigaste är att man lär sig älska sig själv för att kunna må bra.

Här hittar du de intervjuades instagramkonton

Sofia-Therese Lindfors: heltenkeltfi

Asabea: asabea

Angelica Sigge: angelicasigge

Sophia Anderberg: fiaanderberg

Anna Olsson: annas.oas

Michaela Kellgren: froken.ljuvlig


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!