Ylva-Li vill uppmärksamma normbrytande amning

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

Många myter, fördomar och pekpinnar omgärdar amning. Fotografen Ylva-Li, 37, vill skifta fokus till det fina och kärleksfulla med amning.

I fyra år fotograferade hon därför ammande mammor i olika miljöer, något som resulterat i den kommande boken ”Bara bröst”.

– När jag har lagt ut bilder på mammor som ammar lite äldre barn så är det alltid någon som skriver att det är äckligt, säger fotografen.

Fotografen Ylva-Li  Niggeman med dottern.
Foto: Ylva-Li Niggeman
Fotografen Ylva-Li Niggeman med dottern.

Ylva-Li Niggeman bor i en by utanför Örbyhus i norra Uppland och jobbar som barn- och familjefotograf sedan åtta år tillbaka. Det var när hon födde sin dotter som intresset för amning började gro. Då bestämde hon sig också för att rikta kameran mot ammande kvinnor.

– Min dotter föddes för tidigt och då är det inte självklart att man kan amma. Men jag hade turen att ha en sköterska som var utbildad inom amning och som direkt frågade om jag kommer vilja amma. Då sondade vi och pumpade medan hon låg vid mitt bröst.

Efter sex veckor kunde de heltidsamma. När vardagen sen rullade igång och Ylva-Li började tala mycket med andra mammor, och kommunicera kring moderskap på internetforum, fick hon upp ögonen för hur många myter och stigman som omgärdar amning. Hon upplevde att det var många pekpinnar och fördomar som cirkulerade, både mellan mammor – och utifrån.

– Dels var det, det vanliga, att många tycker att man ska skyla sig när man ammar, eller till och med gå iväg, gå på toa när det är dags att amma. Och så tycker många att det är obehagligt att amma för länge. All mytbildning väckte starka känslor hos mig och jag bestämde mig för att göra något konstruktivt av det. För att bara vara arg funkar ju inte. Jag ville utbilda folk istället.

Foto: Ylva-Li Niggeman
Ylva-Li Niggeman är aktuell med kommande boken ”Bara bröst”.
Laddar ...

”Får höra att det är obehagligt, nästan sexuellt”

Ylva-Li sökte efter modeller i en amningsgrupp på sociala medier och säger att hon överhopades med svar. Sen skred hon till verket. I över fyra år fotograferade hon mammor och deras barn. Målet var ett projekt som skulle visa amning som en naturlig handling, som inte bara handlar om mat utan också om trygghet och närhet. Det resulterade i den kommande boken ”Bara bröst”, som Ylva-Li ger ut som ett kickstarterprojekt.

– Jag fotograferade ammande mödrar på restauranger, utomhus, i en kyrka, på en strand och även i studio. Min förhoppning var ju att också ha med mammor som ammade barn som är lite äldre än normen. Just för att visa att det inte är äckligt att amma barn som är över ett halvår. WHO, rekommenderar att du ska delamma tills barnet är 2 år. Men ofta får man höra att det är lite obehagligt, nästan sexuellt.

Foto: Ylva-Li Niggeman
Ylva-Li vill avstigmatisera amningen av lite äldre barn.

Kärleken mellan mamma och barn i fokus

Ylva-Li valde själv att amma tills dottern var 2,5 år och upptäckte hur ifrågasatt hon blev.
— När jag har lagt ut bilder på mammor som ammar lite äldre barn så är det alltid någon som skriver att det är äckligt. Oftast är det mammor som själva slutat amma vid 3-4 månader. Givetvis får man tycka att det är fel, men det år så väldigt hårda ord som förekommer. Jag har dokumentrat och vill normalisera föräldrars vilja att amma utan att bli ifrågasatta för det.

Vad upplever du att mammor blir mest ifrågasatta för?
– Just hur länge man ammar, om man vill amma längre än normen. Folk har inte mycket problem med att man ammar en liten bebis, men ifrågasättandet börjar så fort barnet kan börja äta själv. Många har fått för sig att det är dags att lägga av när barnet får tänder, men det är ju väldigt individuellt. Många har en snäv syn på det här, säger Ylva-Li och fortsätter:

— Min önskan är att boken läsas av alla. Jag hoppas att man ska läsa den och känna att det är fint, känna kärleken som finns mellan mamman och barnet. Få bort klichén att det är äckligt eller en sexuell handling. Det är en naturlig handling och den handlar om bra mycket mer än bara mat, det handlar om trygghet och närhet och tröst.

Laddar ...
Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY