Så barnsäkrar du ditt hem

60 000 barn skadar sig årligen i hemmet

Publicerad 2019-05-13

För att minimera risken för att ditt barn skadar sig kan du säkra ditt hem. Försäkringsexperten Alexandra Gahnström ger sina bästa råd och tips hur du ska gå till väga och tänka i Aftonbladet Familys föräldrapodd.

Även om hemmet ska vara en trygg plats för barn innebär det inte att de är helt skyddade från att skadas. Varje år skadar sig 60 000 barn upp till 18 år, i eller kring hemmet, enligt försäkringsexperten Alexandra Gahnström.

– 20 000 av dem är under tre år, säger hon till Aftonbladet Familys föräldrapodd.

Den vanligaste olyckan är fallolyckor. Utöver det kan yngre barn exempelvis råka ut för brännskador, förgiftningar, kläm- och stickskador.

Vad är den största fällan som man har hemma som man inte tänker på kan vara farligt för ens barn?

– Generellt är vi duktiga på att ha koll på vad som kan skada våra barn. Men det jag ser när jag är hemma hos många föräldrar och ska säkra hemmet, är väskor på hallgolvet där det ligger mediciner i. Det är en sådan där vanlig grej som få tänker på.

Mediciner kan vara Ipren eller Alvedon men också starkare grejer som kan vara farligt för barn, menar Alexandra Gahnström.

– Sen kan det stå diskmedel kvar under diskbänken och så. Farliga vätskor och mediciner – bort med dem.

Så ska du tänka när du barnsäkrar ditt hem.

Så säkrar du hemmet för små barn

Det går dock att minimera risken för skador. Gäller det riktigt små barn ska man gå igenom rum för rum.

– Eliminera de faror som kan ge de allvarligaste konsekvenserna. Men barn måste också få vara barn och ramla och slå sig, för det är också så de lär sig.

För att exempelvis minska risken för brännskador nämner Alexandra Gahnström att man ska använda de innersta kokplattorna när man använder spisen.

Lyssna på Aftonbladet Familys föräldrapodd för att få fler tips och knep på hur du ska barnsäkra hemmet och hur du ska tänka när barnet är mellan 0–3 år, i förskoleåldern och när de börjar skolan. Dessutom berättar Alexandra Gahnström varför man inte ska dricka varmt kaffe eller te med en bebis i famnen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu