Tafsardagen hade inte blivit så stort om tagit snacket

Så här kan det väl inte få fortsätta?

Nina Campioni skriver om ”tafsardagen” och föräldrars ansvar

Skulle vi inte kunna undvika en hel del av dessa “fasansfullt chockerande händelser” om vi bara hörde lite med våra kids om vad de gör och sett på nätet?

Hela landet (nåja) mobiliserade inför “Tafsartorsdagen” som skulle komma. Polisen informerade skolorna, skolorna informerade föräldrarna, föräldrarna förfasades och tog till orda. Genast lade de fram sina tankar om detta vidriga som skulle ta plats på sociala medier denna torsdag på just sociala medier. Man gjorde allt för att stoppa dessa kommande övergrepp. Var det något man missat på vägen?

Åh ja, just det – att prata med sina barn!

Vi tar det från början. För någon vecka sedan gick en löpeld genom föräldracommunityn då polisen och olika medier rapporterat om en kommande “tafsardag”. Tafsardagen skulle ha fått sin början på videoappen TikTok där killar i en film uppmanades att tafsa på tjejer, filma det och lägga upp det på appen. Förkastligt, vidrigt och såklart också olagligt. Det blev starka reaktioner från höger och vänster och man varnade unga killar från att dras med i denna utmaning då man i sådana fall skulle utföra inte mindre än tre olika brott under en och samma handling. Man slog på stora trumman. Antagligen eftersom vi har så lite förtroende för män och pojkar att vi tror att en liten video på sociala medier kan få vilket manligt könsorgan som helst att gå bananas. Och tills vi bevisas motsatsen så kommer det nog fortsätta vara så. 

Nu någon vecka efter att trumman slogs har Källkritikbyrån undersökt den här virala utmaningen på sociala medier och inte funnit ett enda spår av den. Man kan inte ens hitta en förstahandskälla som faktiskt sett själva utmaningen. Inte heller TikTok har hittat några som helst videor som handlar om någon slags “Tafsardag”. Det betyder inte att det aldrig funnits en sådan men det betyder absolut att utmaningen inte varit så viral och stor som man först trott. Det kan vara så att TikTok själva ansett att den möjliga videon stridit mot deras värderingar och därmed tagit ner videon, det kan vara så att videomakaren själv insett sin idioti och tagit bort videon. Det vet vi inte. Men, jag har en radikal tanke kring allt det här:

Prata med dina barn och ungdomar! What!?! Vad sa hon nu? Hur menar hon? Är hon galen!

Nej, men allvarligt, skulle vi inte kunna undvika en hel del av dessa “fasansfullt chockerande händelser” om vi bara hörde lite med våra kids om vad de gör och sett på nätet? Jag är ganska säker på att du som förälder ända sedan förskoletiden frågat ditt barn: Vad har du ätit i dag? Vad har du gjort? Vad har du lärt dig? Hade du roligt? Vilka har du lekt med? Ett never ending pärlband med frågor till de små kottarna som knappt minns vad de åt till mellis en timma tidigare. Varför inte lägga på frågan “hur har det varit på nätet i dag?” så fort ditt barn kommit upp i ålder där hen har mer ensam tillgång till en skärm. Om man får till ett öppet och lättsamt samtal kring vad som pågår på nätet och sociala medier i ett tidigt stadie, då kanske hela det här “tafsartorsdagkaoset” aldrig behövt hända. Om vi redan när barn är kottesmå pratar om “stopp min kropp” och integritet – då kanske vi kan utrota såna här “boys will be boys”-lekar en gång för alla. 

Men ja, jag vet, äldre kids och tonåringar har en förmåga att inte vilja berätta exakt allt för sina tråkiga föräldrar som inte fattar någonting. Jag är inte där själv än så vad vet jag egentligen? Typ inget men även om det funnits en tafsardag eller inte så är det så att var fjärde tjej i nionde klass har utsatts för ett sexualbrott året innan och de allra flesta sexuella ofredanden sker i skolan så kanske vi kan försöka att prata om det? För så här kan det väl inte få fortsätta? Kanske kan både skola och föräldrar kasta rädslan för de här ämnena åt helvete och bara ta ett ordentligt snack. Både om nätet och hur man beter sig mot sin nästa. Och efter att man tagit det där stora snacket, där man tydligt berättar om gränser och var de går så fortsätter man prata om det här i vardagen. Påminna, förklara, fråga. Hela tiden. För det är din, min och vår uppgift. Att vara där, att höra, att lyssna, att vägleda. Även på nätet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!