Rädda barnen: Så mår ekonomiskt utsatta barn i pandemin

Experten om ekonomiskt utsatta familjer

Publicerad 2020-12-23

I normala fall är den psykiska och fysiska ohälsan stor hos barn som lever i ekonomiskt utsatthet – pandemin har gjort situationen för dem värre.

– Barnen mår ännu sämre, säger Maria Soares Lindberg vid Rädda barnen.

Ungefär 200 000 barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige, enligt Rädda Barnens senaste siffror. Det finns dock ett mörkertal som inte syns i statistiken – exempelvis barn till den som är skuldsatt eller om man är papperslös.

– Siffrorna är från 2018. Så än vet man inte hur det ser ut under pandemin, men det ska komma statistik på det snart, säger Maria Soares Lindberg, policyrådgivare på Rädda Barnen.

Vet man om det är fler barn än vanligt som lever i ekonomisk utsatthet?

– Jag kan bara förutsätta att det är fler barn då det är fler som är arbetslösa. Man kan se att arbetslösheten gått upp mycket under pandemin.

Enligt Rädda Barnens definition innebär ekonomisk utsatthet att man inte har råd med sina kostnader under ett år eller att man är beroende av försörjningsstöd från socialtjänsten, eller en kombination av dem båda.

Hur ser det ut för de här familjerna i jul?

– Det ser ut ungefär som vanligt, att vissa inte har råd med det lilla extra när andra har det. Frivillighetsorganisationer ser att behovet av stöd från dem ökar under julen.

Maria Soares Lindberg

Hur mår de här barnen just nu?

– Man vet hur barn mår ett år utan pandemi, de har en högre psykisk ohälsa och högre fysisk ohälsa. Generellt så går de i skolor med sämre betygsresultat och har sämre tillgång till fritidssysselsättningar.

– I pandemin så vet man att de här barnen mår ännu sämre, de oroar sig mer och fler familjer oroar sig för sin ekonomi. Även våld inom familjer har ökat, men det gäller inte bara de i ekonomisk utsatthet.

För att hjälpa de här familjerna på längre sikt behövs bland annat en bättre fungerande välfärd och en jämlik skola, menar Maria Soares Lindberg. Dessutom skulle Rädda Barnen vilja se att man stoppar avhysningar av barnfamiljer i pandemin som man gjort i många andra länder Europa.

– Trots smitta och att det nu, i och med pandemin, är den sämsta tiden att inte ha någonstans att bo, så fortsätter man som om inget hänt.

– Det är minst 10 000 barn i Sverige som inte har en fast bostad, som kanske inte vet var de ska bo nästa vecka eller månad. Det finns ingen extra hänsyn till dem.

Vad kan man göra som privatperson om man vill hjälpa ekonomisk utsatta familjer nu under julen?

– Ge pengar till organisationer som Stockholms Stadsmission och andra lokala föreningar som ger ut matpaket och julklappar. Eller så kan du skänka pengar till organisationer som Rädda Barnen som jobbar långsiktigt mot barnfattigdom. Du kan även se om det finns någon i din närhet som skulle behöva hjälp.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!