Gravid

presenteras av

Nya Zeeland inför betald ledighet vid missfall

Börjar gälla om några veckor

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Getty images

FAMILY

Par som drabbas av missfall eller dödfödsel ska kunna begära betald ledighet enligt en ny lag.

– Lagförslaget kommer att ge kvinnor och deras partners tid att komma till rätta med sin sorg utan att behöva nyttja sjukfrånvaro, säger politikern Ginny Andersen.

Förra onsdagen röstade parlamentet i Nya Zeeland igenom ny lagstiftnig som innebär att par som drabbas av missfall eller dödfödsel, får tre dagars betald ledighet. De behöver därmed inte ta ut sina sjukdagar. New Zeeland blir det andra landet i världen med denna typ av lag, enligt NBC News. Först ut var Indien.

Sedan tidigare har arbetsgivare i Nya Zeeland varit tvungna att ge sina anställda betald ledighet vid dödfödsel efter vecka 20. Men med den nya bestämmelsen berörs alla som förlorar ett barn, oavsett tidpunkt under graviditeten. Ginny Andersen, parlamentsledamot och representant för Labour-partiet, ligger bakom lagförslaget.

– Jag kände att det skulle ge kvinnor självförtroendet att begära om ledigt om det behövs, i stället för att behöva vara stoisk och gå vidare med livet – när de vet att de behöver tid, fysiskt och psykiskt, för att komma över sorgen, säger hon, enligt New York Times.

Lagen, som börjar gälla inom några veckor, kommer även att beröra de par som planerar att skaffa barn vid surrogatmödraskap eller adoption.

– Lagförslaget kommer att ge kvinnor och deras partners tid att komma till rätta med sin sorg utan att behöva nyttja sjukfrånvaro. För deras sorg är ingen sjukdom, det är en förlust. Och sorgearbetet tar tid, säger Ginny Andersen till NBC News.

FAKTA: Så funkar det i Sverige

Den som förlorar sitt barn vid förlossningen kan få föräldrapenning i 29 dagar efter förlossningen. Efter de 29 dagarna kan man få tio dagar tillfällig föräldrapenning. Dagarna ska tas ut inom 90 dagar från förlossningen.

Föräldern som inte födde barnet kan ta ut tio dagar med tillfällig föräldrapenning. Detta inom 60 dagar från förlossningen. Därefter kan man ta ut tio dagar till inom 90 dagar från förlossningen.

Källa: Försäkringskassan


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY