Gravid

presenteras av

Hyllar vården efter förlossningen

”Jag känner en oerhörd tacksamhet”

Publicerad:
Uppdaterad:
Josefine med sin son Alvin.
Foto: Privat
Josefine med sin son Alvin.

FAMILY

Josefine Nilssons förlossning hade kunnat sluta väldigt illa.

Men tack vare sjukvårdspersonalen snabba agerande gick allt bra.

Nu hyllar hon dem.

Den 21 december förra året gick Josefine Nilssons vatten. Vattnet var färgat vilket innebar att bebisen bajsat, något som kan tyda på stress. Josefine, som bor i Hässleholm, ringde sjukhuset som sa att hon behövde åka in direkt.

– Kort därefter kände jag att det var något som kom ut och då var det navelsträngen.

Josefine som försökte hålla sig lugn skrek åt sin man att ringa 112 medan hon ringde sjukhuset igen. De förstod att läget var allvarligt och meddelade 112 att Josefine var en prio etta.

– De sa åt mig att lägga mig på golvet med benen i högläge för att minimera risken att förlossningen skulle sätta igång.

Bebisens fot ramlade ut

Till sist kom en ambulans och ambulanspersonalen satte venkateter på Josefine och bar in henne i bilen. Josefine fick läkemedel för att bromsa förloppet. Mitt i allt ramlade även bebisens fot ut och en ur ambulanspersonalen fick trycka tillbaka den.

– Bebisen låg i säte, så om bebisen hade fötts hade jag kunnat strypa den i mitt värkarbete. Det var därför det var så himla bråttom att få in mig på sjukhus. Om förlossningen fortsatt hade han dött.

På Kristianstad sjukhuset togs Josefine hand om på en gång. Bebisens hjärtslag avtog och alla var beredda på att det kunde komma ut en livlös eller rent av död bebis. Josefine sövdes ned för att få kejsarsnitt.

– När jag vaknade sa de att jag fått en frisk pojke. Jag tänkte först att det inte var mitt barn, att der var någon annans.

Fick en tomteluva

Förlossningen hade gått bättre än förväntat.

– Läkarna trodde inte att bebisen skulle må så bra som han gjorde.

Dagen efter fick Josefines son, som heter Alvin, en tomteluva av personalen som varit inblandad.

– Det var helt fantastiskt.

Foto: Privat
Josefine vill lyfta sjukhuspersonalen efter den dramatiska förlossningen.
Foto: Privat
Fick en tomteluva av personalen.

Hyllar personalen

Nu vill hon och hennes man hylla sjukvårdspersonalen som var inblandande i förlossningen, från att de ringde in till dagarna efter. Flera omständigheter gjorde att allt gick bra, men framför allt var det just deras arbete som gjorde skillnad.

– Jag vill hylla deras insats, kompetens och lugn samt deras agerande efter. Bland annat besökte ambulanspersonalen oss för att titta till Alvin när han var född. De visade engagemang, värme och förståelse. Det var verkligen en teamkänsla, det är så här det ser ut när vården fungerar som bäst.

Foto: Privat
Alvin.

”Kan inte tacka nog”

Hon tycker det är extra viktigt att lyfta personalen nu när flera slagit larm om att sjukvården kryper på knäna.

– Det finns personal som faktiskt behöver höra att de gör ett bra jobb. Och det är sällan de inte gör just det, utan det är förutsättningarna som är dåliga.

– Jag känner en oerhörd tacksamhet över att Alvin finns hos oss och tacksamhet över de här människorna som hjälpte oss den där natten. Du kan inte tacka en människa nog för ditt barn.

Laddar Live Upplevelse

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY