Mejla

Nina Campioni

Corona är kanske naturens sätt att hämnas

Nina Campioni: Den här galna tiden kanske är ett tecken

Publicerad:
Uppdaterad:
Nina Campioni skriver om corona och naturen.
Foto: Getty images
Nina Campioni skriver om corona och naturen.

Vet du hur en bofink ser ut?

Om inte kanske det är dags att möta krisen i naturen.

Vårda den, lära av den.

Om man vill vara lite konspiratorisk lagd så kan man se hela den här coronakrisen som naturens egna sätt att sparka tillbaka på oss idioter som i åratal flugit kors och tvärs över hela världen som om det fanns oändligt antal morgondagar. På oss som utan att tveka tankat bilarna fulla av diesel, hällt målarfärg i vasken och ivrigt påhejade av storbolagen smetat in oss i SPF som förstör världshaven så fort solen jobbar sig fram. Om man vill tro på karma och som man bäddar får man ligga så skulle man kunna se covid-19-paniken som ett bevis på att det inte funkar att maxa exakt allt i 180 i all evinnerlig tid. Rikast man vinner är kanske inte det viktigaste i livet ändå? För när skiten hamnar i fläkten så sprutar den både högt och lågt. Dessvärre oftast lågt men ändå. Ingen lämnas oberörd. Jo, okej, det finns ett gäng vita män som tjänar storkorvan på det här – såklart, som alltid. Men låt oss inte hamna på sidospår. Vi har under alldeles för lång tid struntat i naturen. Vi har glömt bort den. Vi tar den för givet och har glömt bort vad den är. Vi har också glömt bort vad man kan hitta i naturen. Och vad saker heter. En intervjustudie visade att inga elever i årskurs 7–9 kände igen en bofink, som är en av våra vanligaste fåglar. Och bara 52 procent av deras lärare kände igen en gök. Som Rebecka Le Moine, riksdagspolitiker för Miljöpartiet sa “Barn känner till fler Pokémons än man känner till arter!” *

Nu ska jag inte på något sätt slå mig på bröstet här för om min egen mamma skulle hålla korsförhör om skogens träd, växter och djur så skulle jag fått kvarsittning direkt. Men. Jag tror det ligger något otroligt viktigt i det här. Något som många av oss kanske upptäcker nu för första gången då naturen plötsligt är det enda stället som inte är en “no-go-zone”. I skogen är vi fria. På ängen finns ingen smitta. Vid havet blåser det friskt. 

Och är man bara en gnutta spirituell så kanske man kan se den här galna tiden som ett tecken. Ett tecken på att det vi en gång glömt bort nu påminner oss med full kraft och tvingar oss ut i naturen igen. Som pekar ut stigen för oss. “Här! Det är hit du ska! Nej, inte mot det bacillspäckade planet som tar dig och familjen till ett all inclusive-hotell i Thailand, nej hit, till friska luften, kom nu, din trögfattade idiot!” Typ. I denna tid ser vi skogen och naturen med nya ögon. Vi tar djupa andetag för vi har tid att göra det. Ja, i alla fall alla vi som inte fått våra liv totalkrossade av denna kris. För oss finns inga ursäkter. Vi har tid att ta ett djupt andetag. Vi har tid och kanske för första gången på länge, ro att vandra runt i skog och mark och lära oss och våra barn ett namn på en fågel eller två. Som Carl von Linné sa: ”Om du förlorar tingens namn förlorar du även kunskapen”. Och det är den kunskapen vi tappat, som vi slutat bry oss om. Och det kostar på. För vem bryr sig om miljön och naturen om man inte känner den? Om man inte inser hur viktig den är, varför ska man då ändra sitt liv och beteende? 

Och ska vi lära oss något om den här krisen så är det väl just att vi behöver ta ett andetag då och då. Att stanna upp och lyssna till vad hjärtat och magen tycker och tänker. Att lägga sig ner i mossan och stirra upp i luften och känna in. Eller, som jag brukar göra, ställa mig i skogen, sätta min hand mot en trädstam och bara stå. Testa du också, du anar inte vad som kan hända då.

* Källa: Landets Fria Tidning


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Av: Nina Campioni

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY