Förbunden kräver karantän för förskolebarn

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Håll förskolebarnen hemma om någon i familjen har symtom.

Det kräver både Lärarförbundet och Kommunal – som tycker att bördan blir för stor för personalen.

– Arbetsbelastningen på landets förskolor kräver det helt enkelt, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Fackförbunden Lärarförbundet och Kommunal kräver nu att även förskolebarn ska vara hemma om någon i familjen är smittad av corona, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi ser hur arbetsbelastningen är helt orimlig på förskolorna i dag och hur de här riktlinjerna om att lämna barnen på ett smittsäkert sätt när det finns covid i hemmet bara ökar belastningen eftersom det innebär att man får extra arbetsuppgifter och måste rigga organisationen efter det här. Marginalerna finns helt enkelt inte, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand.
Johanna Jaara Åstrand.

Hon anser att Folkhälsomyndigheten borde förtydliga sina rekommendationer, där det står att förskolebarn kan fortsätta gå till förskolan och att vårdnadshavare ska både hämta och lämna barn utan att ha nära kontakt med andra, och menar att det är en arbetsmiljöfråga.

Fackförbundet Kommunal vill också se ändrade rekommendationer eftersom man anser att förskolans personal i dag utsätts för en helt onödig smittorisk.

Foto: Janerik Henriksson/ TT

Tegnell skeptisk

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser ingen anledning att ändra Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han till SR. 

Han tror dessutom att förskolornas rutiner kring smittade familjer kan vara för omfattande.

– Det är ett ganska svårt argument ur ett smittskyddsperspektiv att säga att de ska stanna hemma för att det blir mycket på förskolan. Vi måste göra den här typen av bedömningar på att det finns risk för smitta.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD De vanligaste frågorna om corona

Aftonbladet Daily pratar med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY