Gravid

presenteras av

Studie: Även nyblivna pappor kan drabbas av förlossningsdepression

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2018-07-25

Ny studie visar att även nyblivna pappor kan drabbas av förlossningsdepression.

Att nyblivna mammor ibland drabbas av förlossningsdepression, är allmänt känt.
Nu visar ny forskning att det är nästan lika vanligt att nyblivna pappor drabbas.

Att en del nyblivna mammor drabbas av förlossningsdepression är ingen nyhet. Nu visar ny forskning från University of Indiana att det är nästan lika vanligt att papporna drabbas, det skriver Daily Mail.

Deras studie visade att 4,4 procent av papporna visade tecken på depression.

Baserat på 9 500 besök

Forskarna med Dr Erika Chang i spetsen studerade hur nyblivna föräldrar svarat på enkäter på sammanlagt 9500 klinikbesök. Alla föräldrarna som ingick i studierna hade barn som var under 15 månader.

Papporna var med på en tredjedel av de besök där föräldrarna fick fylla i enkäter där de svarade på frågor om förlossningsdepression.

Trots att papporna inte var med och svarade på frågor vid lika många tillfällen visade studien att de var drabbade i nästan lika stor utsträckning som kvinnorna.

Inga rutinkontroller

Nyblivna mammor får regelbundet svara på frågor om förlossningsdepression och runt 10–12 procent har någon gång under barnets första 12 månader symtom på förlossningsdepression.

Rutinkontroller på pappor genomförs inte på samma sätt och många av frågorna som ställs, har enligt flera studier, inte samma innebörd för nyblivna pappor. De upplever ofta rastlöshet och irritation men detta berörs inte alls i rutinfrågorna utan det handlar mer om sömnlöshet, trötthet och självmordstankar, skriver Daily mail.

Kan påverka både föräldrar och barn

Flera studier har visat att förlossningsdepression kan påverka både barn och föräldrar negativt. Föräldrar som lider av förlossningsdepression blir mindre känsliga för deras barns behov, i vissa allvarliga fall kan de även innebära en fara för både sig själv och sina barn.
Studier har även visat att barn som har deprimerade föräldrar kan påverkas negativt även i de fall de inte skadas fysiskt.

Fakta om förlossningsdepression:

  • Det är vanligt att den som har varit gravid blir nedstämd två-tre dagar efter att barnet har fötts. Det brukar kallas för baby blues. Det går vanligtvis över inom två veckor.
  • För vissa kvinnor sitter nedstämdheten kvar och man kan tala om en förlossningsdepression. Vid en depression är du nedstämd nästan varje dag i mer än två veckor. Inte bara kvinnan som fött barnet kan drabbas av en depression när barnet är litet, det kan även drabba de som adopterar ett barn eller är medförälder.
  • För några få kan depressionen övergå i en psykos, då är det viktigt att genast söka vård.
  • I Sverige får alla nyblivna mammor svara på ett formulär på bvc. Formuläret kallas EPDS, Edinburgh Postnatal Depression Scale. Formuläret är framtaget för att hitta tecken på depression hos nyförlösta. Formuläret fylls i efter sex till åtta veckor efter förlossningen.

Tecken på förlossningsdepression:

Om du får en depression kan du känna igen dig i ett eller flera av följande påståenden. Symtomen kan vara olika från person till person.

  • Du känner dig nedstämd större delen av tiden. Du kan ha svårt att känna glädje.
  • Du har problem med sömnen och är mycket trött, utan energi och har svårt att koncentrera dig.
  • Du har skuldkänslor och känslor av hopplöshet. Du känner dig värdelös.
  • Humöret växlar. Du känner ångest, stark oro eller panik.
  • Du går upp eller ner i vikt, har svårt att äta eller småäter hela tiden.
  • Du orkar kanske inte sköta din hygien och kan även ha svårt att orka ta hand om barnet.
  • Det är jobbigt att träffa vänner och närstående.
  • Du har tankar om att skada dig själv eller barnet.

Källa: 1177.se


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!