Forskare: Relationsvåld kan öka explosionsartat

Publicerad:
Uppdaterad:

Relation | Family

Sverige står inför en situation landet aldrig skådat. Människor isolerar sig, distanserar sig socialt och jobbar hemifrån.

Forskare Anna-Karin Rybeck varnar nu för att våld inom relationer kommer att öka avsevärt. Samtidigt går Bris telefon varm.

– Vi måste börja agera nu.

Laddar Live Upplevelse

Anna-Karin Rybeck, doktor i teoretisk psykiatri och forskare inom våld och våldsutsatthet, menar att med isolering och distansering följer ofta psykisk stress, ekonomisk oro och att det finns risk för ökat missbruk.

– Alla dessa är riskfaktorer som kan utlösa våld i relationer. Primärt är det kvinnor och barn som kommer att drabbas värst.

Den sociala distanseringen är problematisk på så sätt att man tappar naturliga nätverk, så som arbetsplats och skola där man har vänner, kollegor, lärare och kuratorer. Ofta är det de som kan hjälpa till i ett tidigt skede, säger Anna-Karin Rybeck.

Att många dövar sin oro med alkohol i coronatider, tror hon är vanligt. Systembolagen i Stockholm har valt att begränsa sina öppettider, främst för att minska smittspridning.

– Alkohol och våld ligger nära och påverkar varandra väldigt mycket. Jag tror att det skulle bli svårt att stänga Systembolaget helt. Men jag kan säga att tar vi bort alkohol sju dagar i veckan för män mellan 12 och 80 år skulle våldet definitivt minska.

Anna-Karin Rybeck driver Safe-Care, ett skyddat boende för våld i nära relation, och är doktor i teoretisk psykiatri.
Foto: Foto: Peter Cederling
Anna-Karin Rybeck driver Safe-Care, ett skyddat boende för våld i nära relation, och är doktor i teoretisk psykiatri.

”Sverige måste tänka nytt”

Anna-Karin Rybeck menar att Sverige måste informera, mobilisera och digitalisera för att klara av att fånga upp utsatta personer under coronakrisen.

– Det är svårt att be om hjälp om man är instängd i en lägenhet och inte kan ringa och be om hjälp. Vi måste hitta fler vägar för kvinnor och barn för att de ska kunna komma i kontakt med rätt instanser utan att till exempel behöva ringa.

I februari när delar av Kina isolerades ökade våld inom nära relationer tre dubbelt, visar undersökningar som nyhetssidan Axios tagit del av.

– Ju längre detta varar desto mer våld inom relationer kommer att vi se. Därför är det viktigt att vi börjar agera redan nu.

Som medmänniska menar Anna-Karin Rybeck att det nu är viktigt att vara extra uppmärksam.

– Tröskeln måste i dessa tider vara låg. Hör man rop eller skrik hos en granne bör man anmäla, försöka ta kontakt eller knacka på dörren för att kolla att allt är okej. Nu måste vi hjälpas åt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bris har utökat sina öppettider.

Bris: Telefonen började ringa direkt

På måndagen utökade Bris sina öppettider med tre timmar. Anna Holmqvist, kommunikationschef, säger att det började ringa med en gång.

– Det är många som är oroliga och tycker att coronaviruset är otäckt. De undrar också hur det ska gå om skolan stänger.

Hon säger att för många barn är skolan en trygg punkt och för de som lever i en utsatt situation i hemmet ökar otryggheten när föräldrar jobbar hemifrån och när skolan stänger då man måste umgås mer intensivt.

– Det är klart att det finns en risk att utsattheten för de barnen ökar. Vi har kontakt med beslutsfattare och har idag träffat barnministern för att berätta om våra kontakter med barn och hur viktigt det är att tänka på deras situation i coronakrisen.

LÄS OCKSÅ

Unik granskning: Dödade kvinnor

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY