Gravid

presenteras av

Åsa, 30, är i klimakteriet – nu är hon gravid

Väntar barn mot alla odds

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

För ett år sedan trodde Åsa att hon aldrig skulle kunna få barn utan hjälp.

Men mirakel kan ske.

I höst kommer hon att föda en dotter.

– Förra året inleddes med att jag fick veta att jag är i klimakteriet och det här året inleddes med att jag blev gravid. Man vet inte vad som ska hända i livet, man får bara flyta med, säger Åsa Engström, 30.

Det var i november i fjol som Aftonbladet Family skrev om Åsa som hamnat i klimakteriet redan som 29-åring. Beskedet fick både henne och partnern Johannes att gråta.

– När man kommer dit i sin normala livscykel är man kanske runt 50-60 och klar med det man ska göra, som att bli gravid och allt det där. Att mensen slutar komma då är helt naturligt, men för mig hände det nu i stället, sa hon.

Från att inte ens prata om att bilda familj började paret att göra det ordentligt, de förstod att resan mot barn skulle bli annorlunda och ta lång tid. Då Åsas äggreserv nästan låg på noll fick de rådet att ställa sig i äggdonationskö, en process de påbörjade i slutet på förra året.

– Men vi hann aldrig komma så långt.

Åsa hamnade klimakteriet som 29-åring.
Foto: Privat
Åsa hamnade klimakteriet som 29-åring.

”Grät en liten skvätt”

Åsa, som åt östrogentabletter för att minska klimakteriebesvären, hade en syntetisk menscykel. En dag i januari när mensen skulle komma uteblev den. Något hon tyckte var konstigt då den varit regelbunden.

– Den var två dagar sen. Så jag fick en känsla av att jag skulle ta ett graviditetstest. Jag var helt säker på att den skulle visa ett plus trots att det var omöjligt. De hade ju sagt att äggreserven var låg, vilket gjorde att jag inte kunde bli gravid naturlig väg.

Åsas känsla visade sig vara rätt. Ett starkt plus visade sig på stickan.

– Jag kunde inte tro att det var sant, jag förstod inte hur det hade kunnat ske. Jag blev jättechockad, och grät en liten skvätt.

Även Johannes kunde inte tro sina ögon. Inte förrän de såg deras barn på ultraljudet i vecka sex förstod han att det var på riktigt.

– Jag har hört om mirakelgraviditeter men jag trodde inte att jag skulle få vara en av dem som skulle få bli gravid.

Än vet Åsa inte hur hon kunde bli gravid mot alla odds, det ska utredas närmare. Kanske har det med östrogenet att göra, gissar hon.

Foto: Privat
Både Åsa och Johannes är chockade och glada.

Kommer också bli anlagsbärare

Åsa är nu gravid i femte månaden, något hon aldrig hade kunnat ana att hon skulle vara för ett år sedan. Hon var helt inställd på att inte kunna få biologiska barn.

– Nu känner jag att det är skönt att hela processen med äggdonation är på paus och vi kan släppa på det. Sen vet jag om vi skulle vilja ha ett barn till så skulle det förmodligen bli ett äggdonationsbarn. Att jag blev gravid ser vi endast som en slump.

Foto: Privat
Åsa.

Orsaken till att Åsa hamnade tidigt i klimakteriet är att hon har en kromosommutation på X-kromosomen. Det gör att hon är en frisk anlagsbärare av Fragilt X-syndromet, som karaktäriseras av olika grader av utvecklingsstörning. Deras barn, som är en flicka, kommer också att vara en anlagsbärare.

– Det gör att vi kan förbereda henne på vad det innebär, att säga att hon kan få plocka ut ägg för att kunna få barn i framtiden. Det är skönt att jag utreds så att jag verkligen kan stötta henne i detta.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY