Mejla

Nina Campioni

Du skämmer ut dig själv och ditt barn

Campioni: Vem är du som hotar ditt barns lärare?

FAMILY

Jag kan inte förstå att det här händer.

Vem är du som skickar ilskna mejl mitt i natten?

Vem är du som hotar ditt barns lärare?

Skärp er, ni är vuxna människor. Du skämmer ut dig själv och dina barn. Exakt DET skulle jag vilja säga till var och en av er föräldrar som beter er så illa att ni verbalt våldför er på era barns lärare – till den grad att lärare känner sig hotade och rädda. Jag kan knappt greppa att det över huvud taget pågår. Vem är du, egentligen, som hotar ditt barns lärare? Som skickar mejl mitt i natten fyllda av förkastliga uttryck och nedvärderande kommentarer? På riktigt, vem är du? 

Av döma av Lärarförbundets undersökning så är du i de allra flesta fall en rätt bemedlad person i de högre samhällsskikten. Med andra ord, en människa som anser sig ha rätten. Som är privilegierad nog att tro att samhället och dess stöttepelare är till för dig och ingen annan. Hurra för det individualistiska samhället! Som om din postkod betyder att du har rätt till högt betyg?

När jag gick i skolan låg det på mitt eget ansvar att se till att bli godkänd. Att plugga på så jag klarade proven. Som jag ser det är det en del av förberedelserna för att bli vuxen, att ta ansvar för sitt eget liv. Hur ska jag kunna lära mig det om min mamma och pappa hela tiden sopar undan efter mig när jag misslyckas? På min tid var lärarens ord lag. Det är förvisso inget drömscenario det heller, det var totalitärt styre av en man vid namn Wilmer. Alla var livrädda för honom. Skräckslagna till och med. Det önskar jag inte att något barn ska behöva vara. Men, med det sagt så var det ingen i hela Virestads skola som någonsin skippade att göra läxan.

Många föräldrar i dag tror att man kan reklamera undervisning och saknar helt respekt för yrket. De tror att de har bättre koll än de som faktiskt är utbildade. Snacka om högmod! Så var det garanterat inte på Wilmers tid vid makten. Den makten som nu alltså förskjutits till föräldrarna. Tycker föräldrarna.

Skrik så högt du kan om du inte får som du vill, släng iväg lite hot här och där om att gå till medier eller rektorn så ska vi se vem som får sista ordet. Vilken underbar värld vi kommer få med ett helt gäng berättigade slynglar som lärt sig hur världen ser ut av sina priviligerade föräldrar.

Men okej, jag kan förstå paniken och ilskan hos en förälder om man en dag får hem en son med en blåtira. Om min egen dotter blir mobbad eller utstött i skolan så hoppas jag att själv kommer slåss med näbbar och klor för att förändra det. Jag kan verkligen känna med den förälder som i det läget stormar skolan och ställer till med en scen av bibliska mått. Jag skulle nog till och med applådera det.

Men nåde dig som skickar ett hatmejl till ditt barns lärare mitt i natten för att du anser att hen borde avlusa dina barn i skolan (true story). Nåde dig.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Böckerna som gör dina barn smartare - här är 7 tips.

Shop

Av: 

Nina Campioni

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mår barn av att bo varannan vecka

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Skola & utbildning

Barn & unga

Föräldraskap

MER OM FAMILY

Studie: Barn lever med ångest under pandemin – ökat med 218 procent i år

NINA CAMPIONI: Aktiverar vi sönder våra barn?

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”