Killarna är unga och så otroligt arga

Malin och Alexander Karim: Vi skrev om entreprenören – det här hände sen

Av: 

Alexander och Malin Karim

Paret Karim skriver om de unga arga männen.
Paret Karim skriver om de unga arga männen.

Relation | Family

De stoltserar med bild och öppna konton.

De är fyllda av förakt och öser ur sig hat.

Och de är tonåringar.

När en känd entreprenör och programledare åkte fast för sexköp häromsistens så skrev vi om det på olika plattformar. Men det är inte det den här texten ska handla om. Han har redan fått sitt utrymme och mer därtill. Den här texten ska handla om det som hände sen. Efter att vi hade skrivit om saken. Vi hade förväntat oss att en och annan medelålders man skulle lämna grunda kommentarer om ”kvinnans eget fel” samt ”mannens lustar”. Vad vi inte hade förväntat oss var alla unga killar, barn egentligen, som kom framkrypande ur vrårna.  11, 12, 13 och 15 år. Deras kommentarer var så skrämmande att hela vår syn på framtiden förändrades i ett enda slag. Hur ska vi någonsin komma fram till en attitydförändring och ett jämlikt samhälle när 12-åriga killar därute lämnar kommentarer, skickar dm och mejl om att ”slynan får skylla sig själv” och ”hon ville ju” eller ”han var ju bara lite sugen” samt rants om ”äckliga horor som väl får betalt”? 11,12, 13 och 15 år. Vi vet att det är unga barn eftersom de likt unga barn inte har varken konsekvenstänk eller vett att försöka maskera sina förehavanden. De stoltserar med bild och öppna konton, ip-adress och en iver att bli hörd så stor att de skiter i allt annat. De skriver så uppseendeväckande de kan för att väcka en reaktion. Och när ingen går i fällan och svarar så agerar de likt gremlins som fått vatten på sig. De förökar sig i rask takt och startar nya konton och kommenterar igen, med samma stavfel och samma besynnerliga sätt att uttrycka sig. Ibland bemödar de sig inte ens med att starta fler konton, de bara kommenterar och kommenterar och kommenterar i jakt på bekräftelse och reaktioner.

Vi trodde i vår enfald att det hade skett en attitydförändring i vårt samhälle. Att de barn som uppfostrades idag hade en större acceptans, att de växte upp med andra värderingar än de arga män som gått ”livets hårda skola” och som tycker att en hora är en hora är en kvinna som får skylla sig själv. Vad har vi gjort fel? Vad är det vi har missat? De flesta föräldrar vi har träffat på eller känner är vettiga människor som gör sitt bästa för sina barn. Så varifrån kommer de här arga unga männen? Visst kan man tänka att de i den åldern testar sina åsikter och ”leker” vuxna. Men med så mycket hat? Så mycket förakt. De är så arga, så arga och de gömmer sig knapphändigt bakom sina skärmar och gör allt för att folk ska förstå hur mycket de skiter i den värld som vuxna satt upp. 

Vad ska vi göra åt saken, kära medföräldrar? För ansvaret ligger på oss. Och vad gör just vi konkret? Vi vet var de bor, ip-adresser vet ni, vi kan kontakta deras föräldrar. Men idén om att det krävs en by för att uppfostra ett barn är inget som flyger i dag. Eller? Hur kommer föräldrarna att reagera? Kränkta för att vi lägger oss i? Lika arga som sina barn med samma åsikter? Eller ledset glada för att de får veta vad deras barn ryar runt om i sociala medier och på mejl till folk som de inte känner? Vi hade velat veta om våra barn betedde sig som arslen i cyberrymden. Vill ni? 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Alexander Karim

Barn & unga

Föräldraskap

MER OM FAMILY

KARIMS: Att vara på stranden med barn är inte härligt – det gör en helt sjukt trött

Campioni: Klanka inte ner på dig själv just nu

Vuxna människor tror att allt är sant på sociala medier – nu skärper vi oss

CAMPIONI: Vem är du som hotar ditt barns lärare?

Barnläkaren: Så stor är risken att bli coronasmittad av barn utan symtom

Varför mår vår åttaåring sämre så här års?

Vill testa coronavaccinet på barn: ”Förhoppningen är att utrota covid-19 helt”

”Har mitt barn drabbats av nattskräck?”

75 råd till mammor – som inte är skammande

Hon är den eviga klassmamman – tänk om fler föräldrar kunde ställa upp?

NINA CAMPIONI: Aktiverar vi sönder våra barn?

Förslaget: Obligatorisk förskola från två års ålder

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

Asha, 23, var nära att dö efter förlossningen – smärtan togs inte på allvar

Böcker alla föräldrar borde läsa

Ny rapport: Så utsatta är barn i pandemin

Tove, 31, nekades kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammal

Helena tvingades sjukskriva sig under föräldraledigheten : Bröt ihop och grät

Tävla och vinn boken ”Clara & viruset”

Mors dag: Därför är mamma din bästa vän

7 skäl till att mammor är hjältar

CAMPIONI: Det är inte ett pojkstreck – det är ett övergrepp

Svenska mammor: Vi tar mest ansvar hemma

Cancersjuka Maria fick krama sina barn igen – efter lång längtan