Flera covidsjuka barn har drabbats av feberkramper: ”Kan vara omikron”

Då ska du söka akutsjukvård

Publicerad 2022-02-04

Barnläkaren Jonas F Ludvigsson har gjort en studie efter att flera barn sökt vård för feberkramp i samband med covid-19.

Flera barn har uppsökt vård för feberkramp i samband med covid-19.

I en studie av barnläkaren Jonas F Ludvigsson slår han fast att det kan vara omikronvarianten som är orsaken.

– I vanliga fall drabbas barn i åldrarna sex månader till fem år. Nu har vi sett att det både är yngre och äldre barn som fått feberkramp.

Fram tills nyligen har barn inte blivit svårt sjuka i covid-19, förutom de fall där barn drabbats av hyperinflammation eller postcovid. 

– Däremot har vi nu sett att barn kan få symtom som feber och kramp i samband med covid-19 och vi tror att det hänger samman med omikronvarianten, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet

I januari har det kommit in  flera barn med kramper till barn- och ungdomsmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro. Jonas F Ludvigsson har gjort en studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica, på tre av fallen där han slår fast att kramperna kan ha med omikron att göra. Det yngsta barnet var tre månader gammal.

Att omikron kan vara kopplad till högre risk för kramp, oftast feberkramp, visar även data från Sydafrika. Fler barn än vanligt har drabbats, enligt Jonas F Ludvigsson.

– Det har ibland drabbat barn som inte brukar få feberkramp. I vanliga fall drabbas barn i åldrarna sex månader till fem år. Nu har vi sett att det både är yngre och äldre barn som fått feberkramp. 

– Dessutom är det flera barn som haft länge kramper än vi ofta ser vid feberkramp. Vi har haft barn som haft upprepade kramper under flera timmar, och barn som har haft kramp i 15–20 minuter vilket är förhållandevis långt. 

Ser symtomen hos barn vid omikron annorlunda ut i övrigt?

– Det är tidigt att säga än, eftersom vi inte haft omikron så länge. Min gissning är att det är vanligare med hög feber och påverkat allmäntillstånd.

När ska man söka vård? 

– Om ett barn har feber och börjar krampa bör man söka akutsjukvård, om det inte är så att barnet tidigare har haft epilepsianfall eller feberkramp och snabbt hämtar sig från sin kramp. 

Jonas F Ludvigsson framförhåller dock att feberkramp är ovanligt och att man som förälder inte ska oroa sig för kramper om barnet får covid-19. 

FAKTA: Feberkramp hos barn

En del barn som har feber kan drabbas av feberkramper. Det kan se dramatiskt ut men är ofta inte allvarligt. De flesta barn får det bara en gång. Men den del barn kan få det vid flera tillfällen.

Symtom:

  • Barnet förlorar medvetandet.
  • Hela kroppen blir stel.
  • Huvudet böjs bakåt.
  • Huden blir blek och kan även bli lite blå.
  • Det rycker i både armar och ben.
  • Ögonen rullar.

Feberkramper inträffar oftast i början av en infektion. Vanligtvis uppstår krampen när febern är över 38,5 grader, särskilt om den stiger snabbt. Anfallet brukar gå över på en eller ett par minuter.

Källa: 1177

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu