Kommunen om Ludvig, 8: Försöker alltid göra vårt bästa

Publicerad:
Uppdaterad:

Psykisk ohälsa barn | Family

När Ludvig, 8, inte längre klarade av skolmiljön gick han till sist in i väggen. Föräldrarna slog larm och bad om hjälp – men ingen lyssnade, säger de.

– Vi tittar på lösningar för elever och utreder vilket stöd de behöver, sen kanske vi inte alltid når ända fram, säger Haninge kommuns pressansvarige Håkan Filipsson.

Föräldrarna Lisa och Kim berättar om hur deras åttaårige son Ludvig förvandlades till ett grått skal när skolans krav blev för höga för honom. Trots flera möten med både skolans rektor och Haninge kommuns verksamhetschef för grundskolan var det ingen som reagerade. Det slutade med att Ludvig gick in i väggen.

– Åtta år och äter antidepressiva. Det är inte klokt, säger de.

Både skolans rektor och Pär Olsson, verksamhetschefen för grundskolan, hänvisar till kommunens pressansvarige Håkan Filipsson. Enligt Håkan Filipsson kan han inte gå in på det enskilda fallet men säger att kommunen alltid försöker ordna så att alla elever får en så bra skolmiljö som möjligt genom att göra utredningar.

– Vi tittar på lösningar för elever och utreder vilket stöd de behöver, sen kanske vi inte alltid når ända fram.

Håkan Filipsson.
Foto: Olof Holdar
Håkan Filipsson.

Lösningen kan vara att jobba med elevassistent och i mindre team, säger Håkan Filipsson.

– Vi agerar hela tiden utifrån skollagen, det har vi gjort även i det här fallet. Det är beklagligt om man inte når ända fram och hittar en lösning som passar både skolan och eleven.

Kan ni ha gjort fel i det här fallet?

– Det är en bedömningsfråga. Vi tittar hela tiden på hur vi kan göra arbetsmiljön så bra som möjligt för eleven och där är det en diskussion hela tiden på hur man ska nå ända fram.

Föräldrarna tyckte inte ni nådde ända fram i det här fallet?

– Det är svårt att kommentera utifrån det här fallet. Mer än att vi hela tiden försöker göra vårt bästa, säger Håkan Filipsson.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY