Barn- och ungdomsböcker: Tips på bokrean

Spännande sagor och roliga berättelser

Forskning visar att barn och unga som läser mycket får det lättare i skolan. Dessutom är det både roligt och spännande med en riktigt bra bok.

Här är 7 bra tips på barn- och ungdomsböcker på bokrean 2021.

Läs högt för dina barn och låt dem läsa mycket själva, så lyckas de bättre i både skolan och arbetslivet.

– All forskning visar att högläsning för barn gör att ordförrådet ökar avsevärt, vilket ger dem större chans att klara skolan på ett bra sätt. Att läsa högt för barnen, eller läsa tillsammans, är ett enkelt sätt att ge dem glädje, närhet och en bra start i skollivet, säger Martin Harris, redaktör på Bonnierförlagen.

Välj och vraka bland kända författare, nya succéböcker och spännande berättelser för alla åldrar och intressen. Kanske kan ni läsa samma bok och prata om den sen?

Missa inte vår bokrea-shop för barn och ungdom - här finns ett stort urval av rea-böcker för alla åldrar!

Här får du även tips på 7 bra böcker som du kan fynda till riktigt bra pris på bokrean 2021.

Pelles Ficklampa

Pelle ska gå till morbror Sven med pannkakor. Det är mörkt, så han är lite rädd, men han har ju sin ficklampa så det ska nog gå bra. Han tar en genväg över skrotupplaget, och där ser han ett läskigt troll! Nej, när han lyser med ficklampan visar det sig bara vara några gamla tunnor och en kran. Till slut kommer han ändå fram till morbror Sven, som blir glad över pannkakorna. Boken kom ut redan på 1970-talet och här får du den i stort och fint bilderboksformat. En älskad favorit som vunnit flera generationers hjärtan.

Athena - Strålkastare tack!

Möt Athena: Döpt efter vishetens gudinna, tolv år, kompis, syster och aktivist. Hon startade Rädda Jorden-klubben när hon såg en hemsk film om polarisarna. Klubbens arbetsmaterial är ofta post-it-lappar och den viktigaste mötesregeln är att det måste bjudas på kladdkaka. Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. Men i år är showen i fara. Musikläraren har brutit båda armarna och det är oklart om showen blir av. Athena inser att det hänger på henne att fixa det här, kommer hon lyckas?

Jorden runt: Upptäckare och äventyrare

Läs om rymdfärder, omöjliga expeditioner, spännande forskningsresor och kanske en och annan irrfärd. Här bjuds på såväl fakta som intressanta anekdoter och humoristiska reflektioner. Följ med när Sarah Sheppard leder oss ut på en resa i upptäckarnas och äventyrarnas spår. Lär dig något helt nytt om den första månlandningen, följ kapplöpningen om att bli först på sydpolen, få reda på vem som var först ner i världens djupaste djuphavsgrav eller vart piloten Amelia Earhart tog vägen. Ett måste för alla som längtar efter äventyr och farliga resor, men själva kanske inte vill lämna hemmet!

Kung Pow: Dödens dal

I alla tider har det funnits brottslingar, och i alla tider har det funnits de som bekämpat brottsligheten och stått upp för rättvisan. Men aldrig förr har världen haft ett lika mäktigt vapen som gänget på Avdelning 33 på internationella polisen Ipols högkvarter. Tolvårige Sam har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha arbetar trion för att sätta käppar i hjulet för världens onda krafter. Och det blir många käppar, för skurkarna finns överallt ibland oss. Sam och mästare Ju reser till Uganda för att ta reda på varför djungeln plötsligt tömts på alla gorillor. Spåren leder rakt mot Dödens dal, dit ingen människa vågat sig på årtionden.

Bojan och traktorn

Det är läggdags och Bojan ska städa. Men när han ska dra lådan med leksaker orkar han inte riktigt, den är för tung. Bojan skulle behöva hjälp av ett fordon, kanske en traktor? Bojan frågar mamma om hon kört traktor någon gång, och det har hon. Mamma berättar hur det är att köra traktor, hur man gasar, växlar och hur man kan använda traktorn. Bojan frågar om mamma räddat något djur med traktorn någon gång. Och det har hon...

Som i alla böcker om Bojan får du både intressant fakta och en spännande historia. Fakta om traktorn och en berättelse om hur ett får räddas - allt på en lagom nivå för fyraåringen. Boken är djuplodande och verklighetsbaserad, ändå lagom lång att högläsas om och om igen.

Julia är trött

Julia är så trött, så trött. Hon måste gå och lägga sig. Julias fötter är så trötta och benen orkar nästan inte gå. Pappa tar av strumporna och byxorna. Armarna är så tunga, de har burit så mycket i dag. Till och med tänderna är sömniga. Och nu vill Julias ögon bara blunda. Nu somnar hon... Sov så gott. Sov så gott...

I Julia-böckerna möts tre generationer i ett spännande samarbete. Eva Eriksson och Lisa Moroni har skapat en serie varma och mysiga småbarnsböcker om charmtrollet Julia. Vardagsnära berättelser med mycket humor och igenkänning för tvååringar och deras familjer.

Mystiska skolan - Charlie, Charlie, är du där?

Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. På rasten håller vaktis på att måla om det gamla förrådet. Solen skiner från en klarblå himmel och luften är varm. Men helt plötsligt och från ingenstans sveper en kall vind förbi. Himlen mörknar och det börjar regna! Alla ryser. Vad händer?

Följ med till skolan där man kan höra väsande andetag, lätta steg bakom sig och skratt som får håret att resa sig. Det är spökena! De gömmer sig överallt. Katarina Genars serie ”Mystiska skolan” är rysmysiga och lagom läskiga böcker för nybörjarläsare. Och i Alexander Janssons illustrationer finns det gott om kusliga gömställen …

Missa inte vår bokrea-shop! Klicka här för hela vårt utbud av rea-böcker för barn och ungdom

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Romaner och deckare: Årets boktips på bokrean

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som får barnen att somna

Boktips: 8 inspirerande böcker inför 8 mars

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Bokrean 2022 – Fynda dina favoritböcker här

Alla hjärtans dag-present: Sexleksaker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Smarta sätt att enkelt förändra ditt liv - 9 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Melodifestivalen: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 spännande adventskalendrar 2022

Torr hud på vintern - 9 bra tips för att slippa torr hud

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pop It Fidget Toy: Leksaken alla vill ha

Sportlov: 7 bra saker till sportlovet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarläsning: Här är bästa tipsen!

Artikeln innehåller annonslänkar

Julklappstips 2022 - Årets tips på julklappar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Biografier: Boktips för spännande läsning

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till barn – här är tips för alla åldrar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappstips: 13 populära böcker att ge bort

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lär du dina barn om porr, sex och samtycke

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Boktips: 7 riktigt spännande deckare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Nyårslöfte: 7 tips på löften - så gör du för att hålla dem

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker alla föräldrar borde läsa