Så minskar du risken för stöld i skolan

Vid skolstarten blir fler barn av med sina saker

Publicerad:

Barn & unga

Förra året anmäldes närmare 7 000 stölder i skolor och på fritidshem.
Föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna.
Här är 6 viktiga tips som kan minska stölderna.

Att bli av med sina prylar i skolan är minst sagt tråkigt. Dessutom kan det blir riktigt dyrt för föräldrar och försäkringsbolag. Förra året anmäldes nästan 7 000 stölder i skolor och på fritidshem.

Barnen har en hel del dyra saker som är stöldbegärliga – allt från cyklar till datorer, kläder, kontanter och mobiltelefoner. Att bli av med sin dator kan leda till att man hamnar efter i skolarbetet i väntan på en ny. Och att få sin mobiltelefon stulen kan vara extra jobbigt om den är full av privata bilder och konversationer.

Förra året anmäldes nära 7 000 stölder i skolor och på fritidshem.
Foto: Getty
Förra året anmäldes nära 7 000 stölder i skolor och på fritidshem.

Förutom att det är dyrt att ersätta de stulna prylarna så kan det även leda till andra kostnader. Om barnets väska med hemnycklar och telefon stjäls så måste man även räkna med en kostnad för att byta lås hemma.

Märk dyra saker

– Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett förebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det finns vissa förebyggande saker man kan göra för att minska risken för stöld i skolan. Det viktigaste är nog att inte lämna pengar och värdefulla saker i sitt skåp i korridoren, det är bättre att ha med sig sådant i klassrummet. Ett annat knep är att DNA-märka sin cykel och dator, det gör även att det är lättare att få tillbaka sakerna om de hittas.

Tipsen som minskar stölder i skolan

  • Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan - dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt. 

  • Lämna inte värdesaker i skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet. 

  • Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.

  • Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.

  • Märk kläder med märkpenna. 

  • Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. 

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY